Μητσοτάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα – Επίθεση σε Κουτσούμπα για τη «σεξιστική τοποθέτηση»

Μητσοτάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα – Επίθεση σε Κουτσούμπα για τη «σεξιστική τοποθέτηση»

«Ο κ. Κασσελάκης θα έλεγε όχι αν ερχόταν στην Ελλάδα το University of Pennsylvania;»

«Μακάρι να αυξήσουμε σημαντικά και την εκπροσώπηση των γυναικών στο Κοινοβούλιο», είπε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Ωστόσο ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του απευθυνόμενος στον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, λέγοντας: «Υπέθεσα κύριε γ.γ. ότι ζητήσατε τον λόγο εκτάκτως για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική τοποθέτησή σας, η οποία αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός της αίθουσας. Και μην σπεύσετε να μας κατηγορήσετε για αντικομμουνισμό», είπε.

«Οι φωνές σας δεν θα συγκαλύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων σας», είπε ακόμα και πρόσθεσε:

«Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα, γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά», συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουτσούμπα. «Αλλά ευτυχώς τα ζητήματα αυτά τα έλυσε η ιστορία. Δεν θα παραμένετε άλλο στο απυρόβλητο ως δύναμη εκσυγχρονισμού που είναι υπεράνω κριτικής και δεν έχετε το θάρρος να βγείτε και να πείτε συγγνώμη έκανα λάθος».

Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχει ξεχωριστή σημασία γιατί καλούμαστε να εγκρίνουμε μια ριζική τομή στην εκπαίδευση και μια γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης. Μια πρωτοβουλία που ενισχύει πρωτίστως το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και διαμορφώνει το πλαίσιο, ώστε επιτέλους να λειτουργήσουν στη χώρα μας μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Και συνέχισε: «Πρόκειται για μια επιλογή με διπλή κατεύθυνση αλλά και με παράλληλους στόχους: προσφέρει στα παιδιά περισσότερες επιλογές να σπουδάσουν στη χώρα τους και φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη, η νέα γενιά οπλίζεται με νέες δυνατότητες ατομικής ανόδου. Είναι μια ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν, ανέτρεξα στα πρακτικά της Βουλής και βρήκα μια τοποθέτηση που είχα κάνει το 2007 στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος. Έλεγα τότε “ας ξεφύγουμε πια από τον πρωτοφανή αναχρονισμό να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να κρατά το μονοπώλιο αυτό στην εκπαίδευση”».

Για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, «θα ενισχυθεί σημαντικά πέρα από τα χρήματα που καταβάλλονται ετησίως, θα χρηματοδοτηθεί με πάνω από 1 δισ. Διευρύνεται ο όρος συνεργαζόμενος καθηγητής με στόχο την προσέλκυση ελλήνων καθηγητών κατόχων διδακτορικών που εργάζονται στο εξωτερικό. Αυτά σημαίνουν περισσότερους, ικανότερους, καλύτερα αμειβόμενους διδάσκοντες. Το πανεπιστήμιο θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύει και ξένους φοιτητές που θα καταβάλλουν δίδακτρα και θα μαθαίνουν και την ελληνική γλώσσα. Το νομοσχέδιο επιταχύνει ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημίων μας και για πρώτη φορά δρομολογείται η απογραφή της περιουσίας των πανεπιστημίων για να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτοι πόροι προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αναδεικνύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σε Μητροπολιτικό θέτοντας κάτω από την ακαδημαϊκή του ομπρέλα τις 30 σχολές σε Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, κάτι νομίζω που θα ευχαριστήσει τον κύριο Ανδρουλάκη που φοίτησε εκεί. Η χώρα αποκτά δυναμικό πυλώνα με αιχμή τη διά βίου μάθηση, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την επιμόρφωση των φοιτητών».

«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό»

«Στόχος είναι να μην φεύγουν έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, ενώ μπορούν να το κάνουν εντός της Ελλάδας. Ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και τόνισε: «Σήμερα περισσότεροι από 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό και αυτό το κενό θέλουμε να καλύψουμε επιτρέποντας στους φοιτητές να φοιτούν σε αξιόπιστα διεθνή πανεπιστήμια χωρίς να φεύγουν από το σπίτι τους. Δεν ερχόμαστε να ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά καθιερώνουμε αυτό που ισχύει ακόμα και στη Βόρεια Κορέα».

«Όποιος θέλει να κλείνει τα μάτια στην αλήθεια θα μείνει φυλακισμένος σε ένα δικό του δογματικό πλανήτη», επεσήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «οι προδιαγραφές και οι εγγυήσεις που μπαίνουν είναι ίσως οι αυστηρότερες στην Ευρώπη. Κάθε παράρτημα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 30 καθηγητές, το 90% κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, ειδική πρόβλεψη για τα προσόντα του προσωπικού, ενώ τα πάντα θα εγκρίνονται από την ανώτατη αρχή εκπαίδευσης και την τελική ευθύνη θα έχει το υπουργείο Παιδείας. Μετρήσατε, όταν ασκήσατε κριτική, τα φίλτρα και τις δικλείδες ασφαλείας που τίθενται; Είναι σωστό να διαχωριστούν τα σοβαρά ιδρύματα από κάποια ευκαιριακά. Μήπως ανοίγουμε τις πόρτες των πανεπιστημίων σε φοιτητές χωρίς προσόντα; Όχι γιατί και εδώ θα ισχύσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως και στα δημόσια. Οι ίδιοι καταψήφισαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής… τι ζητάτε ακριβώς; Να καταργηθεί στα δημόσια και να ισχύει στα ιδιωτικά; Είπαμε έχουμε ανοχή στην υποκρισία αλλά τόση πολλή; Και τον παραλογισμό της αντίδρασης στα μη κρατικά πανεπιστήμια συμπληρώνει η τάχα ιδιωτικοποίηση. Δίδακτρα προβλέπουν πολλά δημόσια πανεπιστήμια είναι με δίδακτρα έτσι δεν είναι; Εμείς προβλέπουμε το 10% στα μη κρατικά να είναι με υποτροφία. Πολλοί σπουδαστές φοιτούν σε κολλέγια ήδη, δεν καταλαβαίνω εκείνους που κόπτονται υπέρ της ελευθερίας των επιλογών και το ξεχνούν όταν μιλάμε για το δικαίωμα των νέων να καθορίζουν το μέλλον τους. Σηκώθηκε σκόνη και γύρω από τα ζητήματα της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για τα περί συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Μιλάμε για ρητή πρόβλεψη που θα λειτουργούν ως παραρτήματα αναγνωρισμένων ξένων ιδρυμάτων. Η πλειοψηφία των κορυφαίων Συνταγματολόγων με πρώτο τον Αντώνη Μανιτάκη, γράφει το γράμμα του άρθρου του Συντάγματος παραμένει ανέπαφο και η απαγόρευση της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων εξακολουθεί να ισχύει ατόφια. Κούφια τα επιχειρήματα – γράφει – τα περί αντισυνταγματικότητας. Η ζωή έχει αποδείξει ότι η συνταγματική επιταγή εξελίσσεται και οφείλει να προσαρμόζεται με το ενωσιακό δίκαιο. Όποιος θέλει να κλείνει τα μάτια στην αλήθεια θα μείνει φυλακισμένος σε ένα δικό του δογματικό πλανήτη».

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

«Σπανίως αναφέρομαι στην αντιπολίτευση», είπε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό γιατί πράγματι τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμψατε, γιατί δεν είδα σε καθεστώς πένθους τον κ. Κασσελάκη, τον είδα μια χαρά να τσικνίζει», είπε.

«Έχετε έναν πρόεδρο που σπούδασε σε σπουδαίο μη κρατικό αμερικανικό πανεπιστήμιο με υποτροφία, ο κος Κασσελάκης που σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο αν ερχόταν εδώ να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα θα έλεγε όχι. Πόση υποκρισία; Καλά να τα λέει ο κος Τσίπρας που σπούδασε το Μετσόβιο αλλά ο κος Κασσελάκης; Φαντάζομαι άλλες σκέψεις είχε αλλά με το που βούτηξε στον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκε τι να κάνει;».

Από τα βέλη του πρωθυπουργού δεν γλίτωσε το ΠΑΣΟΚ.

«Η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε παλινωδία. Ο πρώην πρόεδρός σας ο κος Βενιζέλος συνταγματικά υποστήριξε την ανάγκη να υποστηριχτεί η μεταρρύθμιση. Κύριε Ανδρουλάκη ήταν προεκλογική σας δέσμευση, κάποιοι διαφωνούν και δεν τους βλέπω εδώ σήμερα καθώς βάλατε κομματική πειθαρχία. Ο υπουργός και η κυβέρνηση έκαναν ειλικρινή προσπάθεια να εντάξουν στο νομοσχέδιο όλους τους προβληματισμούς σας. Το 85% ξεχάσατε του νομοσχεδίου αναφέρεται στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, τι θα κάνετε με το άρθρο που αφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και τι θα κάνετε με την τεθλασμένη σας γραμμή, αυτό το αποτέλεσμα είναι ο απόλυτος πολιτικός σουρεαλισμός», είπε και ανακοίνωσε ότι: «Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα που αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για να κάνουμε το ταμείο στο τέλος. Tο κόμμα σας δίνει την εντύπωση ότι βγήκε από τη μηχανή του χρόνου αλλά αντί να πηγαίνετε μπροστά πηγαίνετε πίσω».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι: « Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής γιατί το 2007 στην επιτροπή αναθεώρησης συντάγματος έκανε πίσω, και τώρα διαφωνεί με ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και αναθεώρηση του Συντάγματος. Τελικά εσείς δεν εμπιστεύεστε το δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί γνωρίζετε ότι εκτός από την ακαδημαική άμιλλα θα προβάλλει και ένα πρότυπο, εργαστήρια και βιβλιοθήκες αντί για στέκια κουκουλοφόρων, αυτή τη σύγκριση τρέμετε όλοι εσείς που κάνατε καριέρες στα αμφιθέατρα, έχοντας μάθει να θεωρείτε κάποιες σχολές τσιφλίκια σας».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν γίνεται μια τέτοια συνολική πολιτική με αιχμή το δημόσιο πανεπιστήμιο να αντιμετωπίζει τόσες διαφωνίες. Μου πέρασε από το μυαλό να ψηφίσω το νομοσχέδιο είπε ο κος Κασσελάκης αλλά δεν θα το κάνω.. αν έρθει εδώ η Σορβόννη τι θα πούμε; Όχι; Δεν είναι σοβαρές αυτές οι απόψεις. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι δεύτερος και ποιος τρίτος, αν ο κος Ανδρουλάκης θα είναι ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που είναι κρίμα είναι ότι χάνεται μια ακόμη ευκαιρία για διακομματική συναίνεση», σημείωσε.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεπερνά τα όριά της για να γίνει πολιτική επιλογή και εθνική επιταγή. Πρόκειται για ένα βήμα που ανοίγει νέους ορίζοντες στο αύριο. Έρχεται να κερδίσει χαμένο έδαφος και χρόνο, δεν μπορεί η Ελλάδα να περιμένει άλλο δέσμια κομμάτων και αναχρονιστικών αντιλήψεων. Η τομή αυτή μετατρέπει σε ευκαιρία μια μετέωρη αδυναμία της Μεταπολίτευσης. Αποδίδοντας στη δική μας νέα γενιά ίσες ακαδημαϊκές ευκαιρίες που υπάρχουν παντού. Θιασώτες της αδράνειας όσοι διαφωνούν. Είμαι περήφανος που η ΝΔ και εγώ προσωπικά που τολμάμε να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα. Για όσους λένε ότι η αλλαγή αυτή δεν είναι επίκαιρη, αναγκαία για να δούμε πόσες δεκαετίες συζητάμε το θέμα αυτό;»

Και κατέληξε: «Να επιδιώξουμε την ίδρυση μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων με βάση το δίκαιο της κοινότητας για να δοθεί λύση στο τεράστιο ελληνικό πρόβλημα των οικογενειών και των παιδιών τους που φεύγουν στο εξωτερικό». Αυτές είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του 1990, της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, 34 χρόνια πριν. Η ψήφος μας πρέπει να είναι θετική ως κατάθεση εμπιστοσύνης στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και ηχηρή για μεγαλύτερη πρόσβαση στη γνώση για όλα τα ελληνόπουλα».

Το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία και αναμένεται με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την πλειοψηφία των βουλευτών.