Δημοσκόπηση Mega: Διαφορά 21,6% η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ ενόψει Ευρωεκλογών

Δημοσκόπηση Mega: Διαφορά 21,6% η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ ενόψει Ευρωεκλογών

Τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανεβαίνουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Μεγάλο προβάδισμα 21,6% έχει η Νέα Δημοκρατία, που συγκεντρώνει 36,5% έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ με 14,9% ενόψει των Ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,3% στην εκτίμηση ψήφου, το ΚΚΕ με 8,7% και η Ελληνική Λύση με 8,2%.

Όσον αφορά στην επιστολική ψήφο, δεν φαίνεται να αποτελεί ελκυστική επιλογή, καθώς μόλις ένας στους δέκα δήλωσε ότι θα την επιλέξει.

Ως προς τα προβλήματα της χώρας, οι πολίτες εξακολουθούν να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, δείχνοντας πως η «κρίση κόστους ζωής» παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της κοινής γνώμης για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλήμάτων: της διαφθοράς, των φυσικών καταστροφών, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας, δηλαδή τα προβλήματα γύρω από τα οποία καταγράφεται μια ιδιαίτερα έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει 73% αρνητικές γνώμες στο θέμα της εγκληματικότητας, 72% στο θέμα του πληθωρισμού, και 70% στο θέμα των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κυβέρνηση παίρνει ιδιαίτερα αρνητική βαθμολογία και σε ένα ζήτημα που το θεωρεί «αιχμή» των μεταρρυθμίσεών της, αυτό της παιδείας, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας.

Αρνητικές είναι οι γνώμες και σε ένα θέμα που υποτίθεται ότι αφορά τον πυρήνα μιας φιλελεύθερης τοποθέτησης, αυτό των ατομικών ελευθεριών. Το 46% έχει μάλλον αρνητική εντύπωση για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ως προς την προστασία των ατομικών ελευθεριών και μόνο το 33% την αποτιμά θετικά ως προς αυτό το θέμα.