Εξεταστική για Τέμπη – Συγκλόνισε ο φοιτητής Αντρέας Αλικανιώτης: «Καιγόμουν από τις λαμαρίνες – Βγήκα από το τρένο για να ανασάνω και μπήκα να βοηθήσω»

Εξεταστική για Τέμπη – Συγκλόνισε ο φοιτητής Αντρέας Αλικανιώτης: «Καιγόμουν από τις λαμαρίνες – Βγήκα από το τρένο για να ανασάνω και μπήκα να βοηθήσω»

Η κατάθεση του 21χρονου σήμερα ήρωα που με αυτοθυσία έσωσε τους συνεπιβάτες του

«Σηκώθηκα γρήγορα γιατί καιγόμουν από τις λαμαρίνες. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και τα τζάμια ραγισμένα. Μαζί με ένα άλλο παιδί βγήκαμε έξω και πήραμε ανάσες, και ξεκίνησα να βοηθήσω άλλους που ήταν μέσα στο τρένο. Ίσως 50 άτομα να ήταν μέσα», καταθέτει σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, ο Αντρέας Αλικανιώτης, ο φοιτητής του Εμπορικού Ναυτικού που με αυτοθυσία έσωσε τους συνεπιβάτες του τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Τυχαία, η θέση που είχε κλείσει ήταν στο δεύτερο βαγόνι κι εκεί πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού, μαζί με τους φίλους του.

Μεταξύ άλλων, περιέγραψε για τη μοιραία βραδιά, μέσα στο τρένο:

«Μιλούσα στο κινητό για να έρθουν να με πάρουν. Μόλις είχα γυρίσει από το κυλικείο και είχα καθίσει, μετά έγινε η πρόσκρουση. Έκλεισαν όλα τα φώτα, το μόνο φως που υπήρχε ήταν από τους σπινθήρες και τις φωτιές. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν τον φακό των κινητών τους για να έχουν φως. Συνειδητοποιήσαμε πώς ήμασταν αναποδογυρισμένοι.

(…) Φως στο χώρο, υπήρχε μόνο από τη φωτία. Κατά τις πρώτες μου κινήσεις, έσπευσα να δω σε τι κατάσταση βρίσκομαι – δεν λιποθύμησα, είχα τις αισθήσεις μου. Είδα πώς μπορώ να επιβιώσω και μετά να βοηθήσω άλλα άτομα.

(…) Χρειαζόταν να σκαρφαλώσεις στα παράθυρα για να βγεις έξω. Ορισμένοι τραυματιστήκαμε για να πεταχτούμε έξω από το τρένο».

(..) «Θυμάμαι δυο κοπέλες από το διπλανό κουπέ που λίγα λεπτά πριν τη σύγκρουση, σηκώθηκαν για να έρθουν στο κυλικείο… τα κορίτσια κατέληξαν» είπε ο Αντρέας.

(...) Ακόμα και σήμερα βιώνω το δυστύχημα σαν εφιάλτη, ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει τι πραγματικά έγινε, δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνέβη αυτό σε μένα, ότι έφτασα τόσο κοντά στον θάνατο.