Στην 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός

Στην 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός

Αρχίζει αύριο

Περισσότεροι από 50 ηγέτες, 60 υπουργοί Εξωτερικών και 'Αμυνας, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εκατοντάδες εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κλάδου της ασφάλειας θα συμμετάσχουν στην 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως και την Κυριακή στην βαυαρική πρωτεύουσα. Στην Διάσκεψη θα λάβει μέρος και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ των αξιωματούχων που αναμένονται στο Μόναχο είναι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και ο υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Στο περιθώριο της Διάσκεψης έχει προγραμματιστεί ακόμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7).

Στην ατζέντα της 60ής MSC θα βρεθούν η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, αλλά και ο ρόλος της Ευρώπης στα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Η φετινή διοργάνωση θεωρείται «κάτι ιδιαίτερο από κάθε άποψη», σύμφωνα και με τον αντιπρόεδρο της Αστυνομίας του Μονάχου Μίχαελ Ντιμπόφσκι, ο οποίος ηγείται της επιχείρησης περιφρούρησης της Διάσκεψης και των διαδηλώσεων εναντίον της. Η τεταμένη παγκοσμίως κατάσταση, με τους πολέμους στην Ουκρανία και στην Γάζα και τις κρίσεις σε άλλα σημεία, αλλά και το γεγονός ότι φέτος οι συμμετέχοντες θα είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, καθιστούν ιδιαίτερα απαιτητικές τις φετινές συνθήκες. Συνολικά 5000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στο Μόναχο από σήμερα έως και το βράδυ της Κυριακής. Η περιοχή γύρω από τα δύο ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν την Διάσκεψη θα έχει αποκλειστεί και αναμένονται διακοπές στην κυκλοφορία κατά τις μετακινήσεις των αξιωματούχων. Θα ισχύει επίσης απαγόρευση πτήσεων σε ακτίνα 5,5 χιλιομέτρων από τα δύο ξενοδοχεία. Επιπλέον, για τις ημέρες της Διάσκεψης έχουν ανακοινωθεί στην βαυαρική πρωτεύουσα δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.