Μητσοτάκης στη Βουλή για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Καταστούμε ορατούς ανθρώπους που μέχρι τώρα ήταν αόρατοι

Μητσοτάκης στη Βουλή για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Καταστούμε ορατούς ανθρώπους που μέχρι τώρα ήταν αόρατοι

Το νομοσχέδιο κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών, τόνισε ο πρωθυπουργός

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον γάμο και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια.

Για μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, η οποία θα άρει μια μεγάλη ανισότητα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή. Τόνισε ακόμα ότι με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο αποδίδεται δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου.

«Η μεταρρύθμιση που νομοθετείται σήμερα κάνει τη ζωή πολλών συμπολιτών μας καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα και απαιτεί το πολίτευμά μας. Για να γίνουν ορατοί άνθρωποι αόρατοι και πολλά παιδιά να βρουν τη θέση που τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι δυο γονείς δεν έχουν νομικά τις ίδιες δυνατότητες να τους προσφέρουν. Να τα παίρνουν από το σχολείο να συνταξιδεύουν να πηγαίνουν στον γιατρό και αν χαθεί ο ένας γονέας εκείνα να οδηγούνται σε ένα άγνωστο συγγενή ή σε ένα ίδρυμα προς αναδοχή».

Παράλληλα, χαρακτήρισε τη σημερινή μεταρρύθμιση χρήσιμη και αναγκαία και είπε ότι το περιεχόμενό της δυστυχώς θολώνει από διακινούμενους μύθους. Όπως ανέφερε, «επεκτείνονται τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν καθιερώνεται γονέας 1 και γονέας 2».

«Ο νόμος επίσης εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεσης της εκκλησίας. Τις θέσεις της εκκλησίας η πολιτεία τις σέβεται με βάση πάντα τους διακριτούς ρόλους των δυο θεσμών το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα το νόμο. Τα του Καίσαρος των Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ. Για να το πω απλά: ή παπάς – παπάς ή ζευγάς – ζευγάς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις της πολιτείας με την εκκλησία.

 

 

«Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών αλλά και ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν όλα τα κόμματα.

Επιχείρησε να εξηγήσει τις προβλέψεις του νομοσχεδίου διαχωρίζοντάς τις όπως είπε από τον λόγο της μισαλλοδοξίας που ακούστηκε σε αυτή την αίθουσα.

Σε όσους λένε ότι θα μπορούσαν τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν από το σύμφωνο συμβίωσης απάντησαν ότι θα υπήρχαν δυο παράλληλοι θεσμοί και θα προκαλούνταν αλυσιδωτές νομικές αντιφάσεις. Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ είναι μια χαλαρή σύμβαση.

Για την τεκνοθεσία και όσα διακινούνται είπε ότι έχουν σαθρά θεμέλια. Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ενώ δεν αλλάζει τίποτα στην υιοθεσία. Είναι λάθος να κατασκευάζονται ψεύτικοι στόχοι και είναι άσφαιρες οι προαποφασισμένες βολές τους είπε.

Τόνισε ακόμα ότι για πρώτη φορά μίλησαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι αλλά και επιστήμονες που έχουν μελετήσει διαχρονικά την ουσία της οικογένειας και απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση με τα παιδιά.

Για όσους ανησυχούν τόνισε ότι οι διακρίσεις αίρονται με το νομοσχέδιο και σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα που υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου. Κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη, έλεγε η μακαρίτισσα η μητέρα μου είπε ο πρωθυπουργός.

Μπηχτές στο εσωτερικό και επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το στίγμα δεν ταιριάζει στην κοινωνία μας και «όσον αφορά εκείνους που θεωρούν την συντηρητική σκέψη ως αποκλειστικά δικό τους προνόμιο να μην συγχέουν την συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Η συντήρηση αξιών είναι προϊόν εξέλιξης είναι η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα που την μετατρέπει σε δόγμα και αυτή η διαφορά είναι εκείνη που κάνει την δική μας παράταξη αληθινά προοδευτική».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα όσα έχουν γίνει επί πρωθυπουργίας του στα θέματα μεταρρυθμίσεων για να αρθούν οι ανισότητες και είπε ότι το κόμμα του περπατά σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας.

«Τι έχετε να πείτε στην αντιπολίτευση ότι το περιοδικό που είναι ταυτισμένο όσο κανένα άλλο ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας αναβάθμισε στην 20η θέση τη χώρα μας παγκοσμίως για πρώτη φορά από το 2010 σε ώριμη δημοκρατία. Αυτά γιατί δεν τα λέτε στους βουλευτές σας που ασχημονούν στο ευρωκοινοβούλιο κατά της πατρίδας όταν πληρώνονται από τον έλληνα φορολογούμενο και υπερψηφίζουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά κονδύλια;» Να μας κουνάτε το δάχτυλο και για το κράτος δικαίου, συμπλήρωσε.

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι περήφανοι για την πατρίδα μας και χαρούμενοι που κινούμαστε σε δρόμο προόδου. Η κοινωνία μας διαθέτει ωριμότητα και νηφαλιότητα περισσότερο από κάποιους πολιτικούς, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Απευθύνομαι στους υπερπατριώτες και τους ρωτώ», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Για τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς και δεν εγγράφονται στα ληξιαρχεία και δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα τι έχετε να πείτε; Στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχουμε το δικαίωμα του πολιτικού γάμου και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό».

Είπε ακόμα ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να μη φορτιστεί το κλίμα πολιτικά και πως επιχειρεί να ενώσει και όχι να διχάσει.

«Οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή τη λογική εντάσσονται μακριά από εντάσεις που είναι γραφικές. Γιατί ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν. Τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν παράδοξη την παράδοση και ευτυχώς όλο το τελευταίο διάστημα η κοινωνία μας απείχε από τέτοιες εκδηλώσεις και υπήρξε ωριμότητα. Η κοινωνία γύρισε την πλάτη στη μισαλλοδοξία και είναι κατάκτηση όλης της κοινωνίας», σημείωσε.

Πρέπει να καταργήσουμε ανισότητες χτισμένες στο παρελθόν και γι’ αυτό χωρίς χρονοτριβή προχωρούμε στη σημερινή μεταρρύθμιση. Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν πρέπει να αισθάνεται κανείς πολίτης Β κατηγορίας.

Ο πρωθυπουργός κλείνοντας και εμφανώς συγκινημένος είπε ότι έχει δεχτεί πολλά μηνύματα από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και είπε ότι ξέρει τι έχουν περάσει τι πέρασαν και περνούν στο πέρασμα γενεών. «Κρυμμένοι όταν η φύση τους αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Καταπιεσμένοι στα χωριά και τις πόλεις τους και παιδιά ενός κατώτερου θεού. Στη δεκαετία του ’80 το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του HIV για να γίνει τελικά διπλό και το περιθώριο της ζωής τους. Για όλους αυτούς η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς και ένας φραγμός ακόμα καταργείται».

Απευθυνόμενος σε όσους ανησυχούν από τη ΝΔ τους θύμισε τι έλεγε η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ πριν από 50 χρόνια: «Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα και να συντηρεί από την παράδοση, έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα και τέλος να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας εντάσσοντας τον καθένα μας στο μέτωπο του χθες ή του αύριο. Μόνο έτσι θα αποδείξουμε ότι σε αυτή την αίθουσα εκπροσωπούμε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι’ αυτό σας καλώ να τη μετατρέψουμε σε ένα μήνυμα αλήθειας και κατανόησης στη θέση των μύθων και της παρανόησης, λέγοντας ναι στη δικαιοσύνη και την ισοτιμία και όχι στη μισαλλοδοξία».