Μητσοτάκης για Golden Visa: Νέα παρέμβαση με αύξηση ορίου – Σε νησιά ακόμα και στις 800.000 ευρώ

Μητσοτάκης για Golden Visa: Νέα παρέμβαση με αύξηση ορίου – Σε νησιά ακόμα και στις 800.000 ευρώ

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη για τη στεγαστική κρίση στη Βουλή

Απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής», Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα: «Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι όσοι έχουν πάνω από τρία σπίτια επιβαρύνονται με τις υποχρεώσεις μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης. Παράλληλα, είπε ότι 7% των αγοραπωλησιών αφορούσαν μόνο την Golden Visa.

«Ο διαχωρισμός περιοχών στην Αττική σωστά επισημαίνεται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «έχει δημιουργήσει πίεση στη δυτική Αθήνα περιοχές που δεν θα ήταν στο στόχαστρο των αγοραστών Golden Visa, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση και σε αυτές τις περιοχές. Θα δούμε μια περαιτέρω αύξηση σημαντική του ορίου για επενδύσεις Golden Visa που θα αφορά όλες τις περιοχές όπου υπάρχει πίεση και στις αστικές περιοχές και στα νησιά. Μπορεί το όριο να πάει στις 800.000, από την άλλη όμως πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε να κρατήσουμε το χαμηλό όριο των 250.000 για περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλη πίεση.

Πολύ σύντομα θα υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης στη λογική αυτή όχι με πλήρη αναστολή του μέτρου αλλά για επενδύσεις που δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα. Συζητώ την πρότασή σας όσοι έχουν ακίνητα μέσω Golden Visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μόνο μακροχρόνια».

«Πιστεύω ότι, μετά τα αγροτικά ζητήματα, έχουμε μια ευκαιρία να συνδιαμορφώσουμε έναν κοινό τόπο για το ζήτημα της στέγης», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι συμφωνεί στη διάγνωση του προβλήματος και συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει εδώ και πολλές δεκαετίες πρόβλημα στέγασης με πολλούς νέους να αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους».

Ταυτόχρονα είπε ότι το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται σε περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και πολλές φορές πολίτες της περιφέρειας δεν έχουν τους γιατρούς που χρειάζονται και γενικότερα περιορίζεται η ανάπτυξη. «Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν τονώσει την αγορά των ακινήτων έχουν ταυτόχρονα περιορίσει τον αριθμό των κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση. Αυξήθηκαν όντως κατά 40% σε σχέση με το 2018», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι «η αύξηση στις τιμές των ακινήτων είναι μεν σημαντική αλλά πρέπει να θυμηθούμε και από πού ξεκινήσαμε. Η οικονομία πλέον πηγαίνει καλά και ο ασθενής δεν χρειάζεται φάρμακο». Τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, αλλά εδώ υπάρχει άλλη διάρθρωση και κουλτούρα στεγαστικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι στη χώρα μας έχουμε υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης με 7 στα 10 να μένουν σε δικό τους σπίτι, αλλά 3 στους 10 να αναγκάζονται να νοικιάσουν και πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα.

Περιέγραψε ότι αρκετοί τόνωσαν το εισόδημά τους με τη βραχυχρόνια μίσθωση και πρόσθεσε ότι η Golden Visa έχει φέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Ομάδα εργασίας για την επίδραση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αύξηση των τιμών των ακινήτων

Όσον αφορά στα Airbnb ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι βέβαιο ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν βγάλει πολλά ακίνητα από την αγορά και υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης ολόκληρων περιοχών και ανακοίνωσε ότι θα φτιάξουμε μια ομάδα εργασίας που θα μελετήσει το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και θα προσφέρει λύσεις για το πόσο συνεισφέρει στο θέμα της αύξησης στις τιμές των ακινήτων.

«Το συνολικό άθροισμα των παρεμβάσεών μας είναι 2,3 δις ευρώ για τη στεγαστική πολιτική αλλά παράλληλα έχουμε και την πολεοδομική μεταρρύθμιση που θα ξεκαθαρίσει τους κανόνες του παιχνιδιού για το που μπορεί κανείς να χτίζει και που όχι», είπε.
Τέλος, κάλεσε τις τράπεζες που τώρα φαίνονται ακόμα διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων, «δεν είναι ενθαρρυντικά τα νούμερα των στεγαστικών δανείων, πρέπει να είναι πιο τολμηρές», είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμή για Δούκα

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι συμφωνεί με την απόδοση των κλειστών ακινήτων που ανήκουν σε δήμους και απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «ας διαθέσει όμως ο δήμαρχος της Αθήνας που εσείς στηρίξατε, σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Θέλουμε άμεσα να νομοθετήσουμε ώστε τα ακίνητα με Golden Visa να κατευθύνονται για βραχυχρόνια μίσθωση

«Μπορούμε να συζητήσουμε πολύ για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας στη στεγαστική πολιτική, το γεγονός ότι η ΝΔ έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα σας έχει βραχυκυκλώσει πολιτικά, γιατί δεν περιμένατε από την παράταξη μας να δώσει έμφαση στους ευάλωτους», είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Επιμένετε να βλέπετε διαχωριστικές γραμμές εκεί που δεν υπάρχουν, εμείς νομοθετήσαμε και επιμένουμε να στηρίζουμε μέσα από πρόγραμμα όπως το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ και επιχειρούμε να δώσουμε κίνητρα ώστε να φέρουμε στην αγορά ακινήτων κλειστά διαμερίσματα και τέλος πως θα περιορίσουμε ενδεχομένως μια ζήτηση προς υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ώστε να στρέψουμε περισσότερα ακίνητα στην μακροχρόνια μίσθωση. Αυτά λέμε, αυτά λέτε. Για την Golden Visa θα δείτε σύντομα νέες παρεμβάσεις που θα απαντήσουν στο πρόβλημα στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική ζήτηση. Άμεσα θέλουμε να νομοθετήσουμε ώστε τα ακίνητα με Golden Visa να κατευθύνονται για βραχυχρόνια μίσθωση».

«Είναι στοχευμένα τα προγράμματά μας για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ειδικά όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης είπε: «Το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά και έφερα 36 δις ευρώ στη χώρα πίσω. Είναι μια επιτυχία για τη χώρα που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Ζητήσαμε μια νέα μεγάλη επέκταση για την ΕΕ ώστε αξιοποιώντας πόρους να στηρίξουμε αναπτυξιακές πολιτικές. Πχ στην Υγεία σαν προσκαλώ να πάμε μαζί στα επόμενα εγκαίνια κέντρων Υγείας και νοσοκομείων. Πήγαμε στο Τζάνειο η εικόνα είναι συγκλονιστική, το πριν δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα, το μετά ναι. Να σταματήσει ο μύθος ότι δεν έχουμε κατευθύνει πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης γιατί δεν είναι αλήθεια. Λέτε ότι το ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά (έγινε λόγω πανδημίας) αλλά πρέπει να αποδείξουμε ότι τα χρήματα που διαθέσαμε έπιασαν τόπο, αυτό σημαίνει γρήγορη υλοποίηση έργων, διαφάνεια και απόδειξη ότι το ταμείο Ανάκαμψης είχε συνδρομή ως προς τους κεντρικούς στόχους. Ναι θέλουμε να διεκδικήσουμε ένα νέο ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση και μακάρι να συμπέσουμε όλες οι πολιτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις και να συμφωνήσουμε στα μεγάλα που σχετίζονται με τις ζωές των συμπολιτών μας».