Η Ελλάδα καταγγέλλει στον ΟΗΕ την παράνομη ενέργεια της Λιβύης να κλείσει τον κόλπο της Σύρτης

Η Ελλάδα καταγγέλλει στον ΟΗΕ την παράνομη ενέργεια της Λιβύης να κλείσει τον κόλπο της Σύρτης

Η Αθήνα δηλώνει ότι οι συντεταγμένες και ο χάρτης που περιέχεται στη λιβυκή επιστολή είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας

Επιστολή στον ΟΗΕ απέστειλε η Ελλάδα, ως απάντηση στην ενέργεια της Λιβύης, που κήρυξε συνορεύουσα ζώνη στα 24 ναυτικά μίλια βόρεια, κλείνοντας ουσιαστικά τον Κόλπο της Σύρτης.

Την επιστολή που επέδωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, αναμένεται να πρωτοκολληθεί και να αποτελέσει επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η συγκεκριμένη ενέργεια στερείται νομιμότητας για τρεις λόγους:

α) Κλείνει τον κόλπο της Σύρτης, κίνηση με την οποία η Ελλάδα έχει εναντιωθεί από το 1974,

β) Χρησιμοποιεί ευθείες γραμμές βάσης – η Ελλάδα έχει εναντιωθεί και σε αυτό από το 2005 – που είναι αντίθετες επίσης με το Διεθνές Δίκαιο, και

γ) Οι συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Λιβύη, ακολουθούν την παράνομη οριοθέτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει, πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και ως εκ τούτου οι κινήσεις που γίνονται με βάση τις συντεταγμένες, που αυτό προβλέπει, είναι και αυτές παράνομες.

Τέλος, επισημαίνει επίσης, πως τέτοιες κινήσεις δεν προκαταλαμβάνουν τα δικαιώματα που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο για την Ελλάδα και εκφράζει τη γνωστή ελληνική θέση, πως τυχόν προβλήματα με τις οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να επιλύονται ειρηνικά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.