Μητσοτάκης από το Νταβός: «Ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Μητσοτάκης από το Νταβός: «Ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

«Δεν νομίζω ότι στρατηγικά ενδιαφέρεται το Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών», είπε ο πρωθυπουργός

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητώντας στο Νταβός με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy» Ravi Agrawal.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα. «Τώρα που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως η Ελλάδα μιλάει με όλες τις πλευρές και κράτησε μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής υποστηρίζοντας το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ και των αθώων στη Γάζα. Είπε ότι κανένας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι 1.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα. «Δεν νομίζω ότι στρατηγικά ενδιαφέρεται το Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών», τόνισε μεταξύ άλλων ενώ εξέφρασε τη ελπίδα, όσο το δυνατόν συντομότερα να τερματιστεί η κρίση και να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα στη Μέση Ανατολή ώστε και οι δύο πλευρές να ζήσουν ειρηνικά.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα στήριξε εξαρχής την Ουκρανία και διπλωματικά και στρατιωτικά και πως η Ευρώπη είναι ενωμένη στη στήριξη του Κιέβου. Ανέφερε ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμφωνία για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ενώ εξέφρασε την εκτίμηση, παρότι δήλωσε γενικά αισιόδοξος, ότι δεν θα τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος.

Για την Τουρκία είπε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί το «σουηδικό εμπόδιο» και δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα.

«Είχαμε όντως περίπλοκες σχέσεις με την Τουρκία. Κατά την πρώτη μου θητεία είχαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Από τον σεισμό στην Τουρκία έχουμε καταβάλλει μια τίμια προσπάθεια να χτίσουμε γέφυρες», ανέφερε ενώ είπε ότι ακόμα και αν δεν λύσουμε τη διαφορά μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, μπορούμε να συμβιώσουμε και οικοδομήσουμε πάνω στη θετική ατζέντα. Ανέφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία ώστε Τούρκοι πολίτες να έρχονται χωρίς βίζα για επτά ημέρες σε ελληνικά νησιά ενώ είπε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και στο μεταναστευτικό και πως είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι βάρκες πριν φύγουν από τις τουρκικές ακτές.

«Δεν είμαι αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην πολιτική της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και θέλω να χτίσουμε στα θετικά βήματα που και οι δύο χώρες έχομε κάνει τους τελευταίους μήνες», υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ντόναλτ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι έχει τελειώσει ο χρόνος μας», είπε αστειευόμενος και προσέθεσε: «Έχω εργαστεί και με τους δύο προέδρους. Και με τον Πρόεδρο Τραμπ, και με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Στο τέλος της ημέρας δεν θα ήταν πρέπον, όπως και κανένας ξένος ηγέτης, να εκφράσει θέσεις πάνω σε μια δομικά δημοκρατική διαδικασία. Και ως Ευρώπη θα πρέπει να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε ο αμερικανικός λαός επιλέξει για επόμενο πρόεδρό του».

Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα του 2023, παρά τις σημαντικές κρίσεις, είναι σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας, επενδύσεις. «Οι πολίτες κοιτάνε το καλύτερο για τις οικογένειές τους και μας έδωσαν μια δεύτερη θητεία», ανέφερε ενώ είπε ότι αφού παραμείναμε στην Ευρώπη την περασμένη δεκαετία, στόχος τώρα είναι να γίνουμε Ευρώπη σε πολλούς τομείς.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών σημειώνοντας πως μπορεί η ΝΔ να εξακολουθήσει να είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναφέρθηκε επίσης σε μεταρρυθμίσεις όπως πχ η επιστολική ψήφος και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. «Τώρα συζητάμε στην Ελλάδα για την ισότητα στο γάμο. Δεν είναι απαραίτητο να περιμένεις από ένα κεντροδεξιό κόμμα να προτάσσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Μιλάμε για μια τριγωνική στόχευση που αποτελείται από εστίαση στην οικονομία, ανάπτυξη, υπεύθυνο πατριωτισμό αλλά την ίδια στιγμή προοδευτισμό όταν συζητάμε για την ισοστάθμιση των δικαιωμάτων στην κοινωνία», σημείωσε.