Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός: Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός: Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας

«Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή και μπορούμε να εξάγουμε έως και την Ουκρανία»

Σε συζήτηση για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας και πρόσθεσε ότι όταν ξεκίνησε η συζήτηση αυτή πριν από λίγα χρόνια το βασικό θέμα ήταν η μείωση των εκπομπών αερίων για να προστατευθεί το περιβάλλον. Ακολούθησαν, όμως, οι καταστροφικές πλημμύρες το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα και η αναγκαιότητα να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση.

Από τότε, είπε ο πρωθυπουργός, είχαμε γεωπολιτικές εξελίξεις, ένα γεωπολιτικό σοκ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διείσδυση των ΑΠΕ και πόσο φθηνές είναι και πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. Τόνισε ότι η χώρα μας αξιοποιεί την τεχνολογία και παίζουμε κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και άρα είμαι αισιόδοξος για την Πράσινη Συμφωνία και στο πλευρό της Κομισιόν για τις όποιες παρεμβάσεις.

Έθεσε επίσης ως προτεραιότητα ενόψει και των ευρωεκλογών την εξάλειψη της γραφειοκρατίας. «Όσον αφορά τις ρυθμίσεις και εκμετάλλευση δυναμικής ενιαίας αγοράς μιλάμε πολύ γι αυτό είναι το βασικό μας πλεονέκτημα αλλά αν έχουμε γραφειοκρατικούς περιορισμούς τότε δεν θα έχουμε πλεονεκτική θέση αλλά μειονεκτική όταν ενθαρρύνουμε εταιρίες να επενδύουν στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια και τον ρόλο της χώρας μας είπε ότι επι του παρόντος είμαστε έναν εισαγωγέας ενέργειας.

Ξοδέψαμε 7 δισ. το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας για τις Βαλκανικές χώρες, σημείωσε.

Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή και μπορούμε να εξάγουμε έως και την Ουκρανία. Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, είπε χαρακτηριστικά. Θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε την αιολική ενέργεια, τόνισε ακόμη.