Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ομόφυλα ζευγάρια: Νομοθετούμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο

Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ομόφυλα ζευγάρια: Νομοθετούμε την ισότητα στον πολιτικό γάμο

«Νέα παιδιά από παρένθετη μητέρα δεν θα μπορούν να γεννιούνται»

Τα χαρτιά του άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, και τον γάμο τους μιλώντας στην ΕΡΤ, όπου τόνισε ότι θα έρθει στη Βουλή μετά από διαβούλεση. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι θετικός στην τεκνοθεσία με παρένθετη μητέρα.

Ανοίγοντας τα χαρτιά του για το θέμα του γάμου των ομόφυλων ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτό είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία, αφορά όμως κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Και βέβαια στην ιεράρχηση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σίγουρα δεν είναι το πρώτο θέμα». Τόνισε ότι έχει μελετήσει πολύ το θέμα και πρόσθεσε ότι «Το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο, δηλαδή την απαλειφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μίας σχέσης γάμου, που ουσιαστικά τι είναι ο γάμος; Το επιστέγασμα την αγάπης αλλά ταυτόχρονα και νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις».

«Όχι για εκκλησία, ρύζια και στέφανα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον θεσμό του γάμου είπε ότι «Ο γάμος είναι από τη φύση του θα έλεγα ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια σταθερότητας και μονιμότητας. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. δεν πάμεδηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο. ¨όχι για εκκλησία, ρύζια και στέφανα».

Για τις αντιδράσεις από την εκκλησία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις, σέβομαι και την απόψη της εκκλησίας, ήταν απέναντι στην πολιτικό γάμο απέναντι στην καύση των νεκρών η πολιτεία προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη αλλά νομοθετεί η πολιτεία».

Όχι στην τεκνοθεσία

Για την τεκνοθεσία είπε: «Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά, αλλά τα παιδιά αυτά δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Μία μητέρα που συζεί με τη σύντροφό της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό, το παιδί θα πάει σε ίδρυμα. Η άλλη γυναίκα δεν έχει κανένα δικαίωμα πάνω του. Κοιτάω στα μάτια τους πάντες και ρωτώ... αυτό θέλουμε;

Εμείς δεν θα πειράξουμε το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η έννοια των γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλω ένα αγόρι, δεν θα γίνει. Δεν θα γίνουμε εργαστήρι παραγωγής στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2. Ένας άντρας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί παρένθετη μητέρα. Τα παιδιά θα έχουν πάντα ισότιμα δικαιώματα, ακόμα και αυτά που έχουν έως τώρα γεννηθεί από παρένθετη μητέρα. Νέα παιδιά από παρένθετη μητέρα, δεν θα μπορούν να γεννιούνται».

Αναφερόμενος στην κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια είπε: «Εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ. Είναι θέμα συνείδησης. Ενδεχομένως να πρέπει να πείσουμε βουλευτές και άλλων κομμάτων. Η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη μου έκανε εντύπωση. Εργαλειοποιεί ένα θέμα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα, αρκεί να ζημιώσει την κυβέρνηση. Εγώ ο ίδιος δεν βάζω κομματική πειθαρχία. Έχουμε την ευθύνη να πείσουμε».

«Ώριμο αίτημα τα F-35»

Αναφορικά με τα εθνικά θέματα και την πορεία του αιτήματος για τα F35 είπε: Θέλω να σταθώ σε μια παρατήρηση που έκανε ο Μπλίνκεν ότι δεν θυμάται να είχαν ποτέ τόσο καλές σχέσεις η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα και είναι ώριμο και θα εγκριθεί σύντομα από τις αμερικανικές αρχές.

Επανέλαβε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ετεροπροδιορίζονται και δεν μπορούν να απαγορευσει η Ελλάδα στις ΗΠΑ την πώληση F16. Θα βρεθώ στις ΗΠΑ σε δυο εβδομάδες από τώρα για ένα μεγάλο επενδυτικό φόρουμ τόνισε ακόμα και θα βρεθώ στο Σικάγο για μια εκδήλωση της ομογένειας και ελπίζω να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου.

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι η Αθήνα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της, εκτιμώντας ότι η παραπομπή της διαφοράς οριοθέτησης ΑΟΖ στη Χάγη δεν είναι τόσο μακριά όσο ήταν πριν από έναν χρόνο.

Συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δεν είναι τόσο εύκολο. «Δεν υπάρχει έλληνας πρωθυπουργός που να μην ήθελε να επιλυθεί το θέμα με όρους συμφέροντες για την πατρίδα μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις διαφορές μας χωρίς να ενεργοποιείται κάποιος κόκκινος συναγερμός».

«Δεν είμαι αφελής», είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι έχει δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της τουρκικής ηγεσίας. Είμαι αισιόδοξος ότι έχει μπει πολύ νερό στ’ αυλάκι. «Μπορούμε να κρατήσουμε ως κεκτημένο την σημαντική εξομάλυνση των σχέσεών μας».

Για την ακρίβεια

Εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την επιτροπή ανταγωνισμού

Για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός και τι φταίει είπε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό και ειδικά με χαμηλά εισοδήματα. Τόνισε ότι έχουν ληφθεί πολλά μέτρα με 700 εκατ. για την ενίσχυση των αδυνάμων και πλέον είπε έχουμε πολλά εργαλεία στα χέρια μας.

«Όταν είπα ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία το εννοούσα»
Όταν είπα ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία το εννοούσα είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι αδικαιολόγητο για πολυεθνικές να πωλούν ακριβότερα στην Ελλάδα. Για το βρεφικό γάλα όπου είδαμε στρεβλώσεις προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και καθορίσαμε περιθώριο κέρδους.

Η διατίμηση που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι αντέτεινε και πρόσθεσε ότι έχουμε βρει ισορροπία και θα δυσαρεστηθούν κάποιες εταιρείες αλλά πρέπει να το πάρουν απόφαση.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων και τόνισε ότι όταν διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς και καθώς δεν είμαστε μια κοινωνία αγγέλων έχουμε την υποχρέωση να παρέμβουμε. Για τις τηλεπικοινωνίες είπε ότι εξετάζουμε όλο το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με την επιτροπή ανταγωνισμού.

Χρειαζόμαστε δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας μετά την αλλαγή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε πως καμία αλλαγή προσώπου από μόνη της δεν μπορεί να λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δραστικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, τις οποίες θα υλοποιήσει η κυβέρνηση με μεγάλη ταχύτητα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, κυρίως εκείνα που έχουν βαθύτερες κοινωνικές αιτίες.

«Παραδείγματος χάρη, παραβατικότητα και βία των ανηλίκων. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα μόνο αστυνόμευσης. Δεν μπορώ να πάρω ένα παιδί 15 χρονών να το βάλω στη φυλακή. Δεν μπορεί να είναι αυτή η αντιμετώπιση, η τιμωρητική αντιμετώπιση μόνο ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου. Θέματα bullying στα σχολεία, θέματα τα οποία έχουν να κάνουμε με τη βία κατά των γυναικών, εκεί έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις», σημείωσε.

Για το bullying είπε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο τώρα εφαρμόζεται και δίνει μεγάλη έμφαση στο να μπορούν τα παιδιά στο σχολείο να έχουν ένα δάσκαλο στον οποίο να πηγαίνουν να μιλήσουν.

«Είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα, όπως σύνθετο είναι και το πρόβλημα των γυναικοκτονιών» είπε, ενώ για τον όρο «γυναικοκτονία» είπε πως είναι η αναγνώριση ενός εγκλήματος, μιας δολοφονίας, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

«Δεν αλλάζει όμως το αποτέλεσμα, δολοφονία είναι. Και στο κάτω-κάτω εμείς ήμασταν αυτοί που αυστηροποιήσαμε τις ποινές, ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα. Άρα, τώρα αυτή η κριτική νομίζω ότι δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση. Αυτό το οποίο, αντίθετα, έχει αξία είναι το γεγονός ότι αρκετές εκατοντάδες γυναίκες σήμερα έχουν το "panic button". Το "panic button" έχει ενεργοποιηθεί πολλές φορές και έχει σώσει ανθρώπινες ζωές. Αυτές είναι οι πολιτικές, μαζί με τη γραμμή υποστήριξης, το 1555, μαζί με τα κέντρα οικογενειακής βίας, τα γραφεία οικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, μαζί με την εκπαίδευση της Αστυνομίας ότι όταν κάποια γυναίκα πηγαίνει και καταγγέλλει ένα περιστατικό πρέπει να το παίρνουν σοβαρά, δεν είναι "έλα μωρέ, τι έγινε". Και έχουμε δει σημαντικές διαφορές. Αλλά πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας και μίλησε για μεγαλύτερη παρουσία της Τροχαίας και για μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας.

«Η τεχνολογία μπορεί να μας λύσει πολλά τέτοια προβλήματα. Δηλαδή, πια δεν μπορώ να φανταστώ ποιος μπορεί να διαφωνεί με κάμερες οι οποίες θα φωτογραφίζουν την πινακίδα και θα σου έρχεται μετά η κλήση κατευθείαν στο σπίτι και θα μπορείς και να την εισπράττεις με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο. Θα πρέπει να σταματήσουμε πια να θρηνούμε τόσες ζωές στην άσφαλτο. Όλα λοιπόν αυτά είναι σύνθετα ζητήματα, είναι πολύ ψηλά στην προτεραιότητα τη δική μου. Προφανώς κάθε αλλαγή προσώπου είναι και μία έμμεση αναγνώριση ότι μπορούμε καλύτερα και δεν το έκρυψα εξάλλου ποτέ αυτό. Και ο νυν υπουργός σίγουρα είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της Υγείας, δήλωσε πως έχουμε ένα ΕΣΥ με πολλά πλεονεκτήματα και με πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να διορθώσουμε.

«Οι προσλήψεις, όπως ξέρετε, δρομολογούνται ήδη. Έχουμε κάποια ουσιαστικά ζητήματα κάλυψης θέσεων, κυρίως σε νησιά, όπου πρέπει να δώσουμε ενδεχομένως ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι βγαίνουν προκηρύξεις και οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες. Ξέρετε, φέρνουμε και αρκετούς γιατρούς από το εξωτερικό πια. Κάνουμε πρωτοποριακές επεμβάσεις πια και στην Ελλάδα. Πρόσφατα έγινε μια επέμβαση τελείως πρωτοποριακή, μεταμόσχευση από ζωντανό δότη ήπατος. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά καινοτόμα. Είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας οι επιστήμονές μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνολικά», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα, και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που έλεγαν «μα δεν διοχετεύετε αρκετούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης στην υγεία».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ορόσημο το τέλος του 2025.

«Δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα»

«Δεν έχω ποτέ αποκρούσει οποιαδήποτε διάθεση για συναίνεση. Και πρέπει να σας θυμίσω ότι και την προηγούμενη τετραετία, παρά τα όσα έλεγαν τα κόμματα στην προεκλογική τους περίοδο, πολλά νομοσχέδια τελικά, ή τμήματα νομοσχεδίων, ψηφίστηκαν με θετικές ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θετικό είναι αυτό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μακάρι, συνέχισε, ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. «Αν και τον βλέπω μερικές φορές να παλινωδεί μεταξύ συναινετικών κινήσεων και ενός λόγου που είναι πολύ ακραίος και μου θυμίζει τα χειρότερα πρόσωπα, τουλάχιστον ως προς την οξύτητα του λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά είναι νέος ακόμα και καινούργιος Πρόεδρος, θα κριθεί στην πορεία», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον κ. Ανδρουλάκη. Και θα κριθούν στα δύσκολα. Για το νομοσχέδιο το οποίο συζητήσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση ακόμα. Να δούμε λοιπόν πώς θα τοποθετηθεί απέναντι σε αυτό το οποίο εμείς εισηγούμαστε.

Από εκεί και πέρα όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς έχουμε μια εντολή δραστικών και τολμηρών μεταρρυθμίσεων».

Απαντώντας στην κριτική τους πρώτους μήνες της δεύτερης τετραετίας ότι είχαν κατέβει οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου υπενθύμισε πως είχε πει «κοιτάξτε, έκανα ένα μεγάλο και εκτεταμένο rotation, δώστε λίγο χρόνο στους Υπουργούς να εξοικειωθούν με τα Υπουργεία τους».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν έχουμε πατήσει «φουλ το γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις και ότι υλοποιούμε με μεγάλη ταχύτητα το προεκλογικό μας πρόγραμμα, χωρίς εκπτώσεις.

Γι' αυτό εκλεγήκαμε, γι' αυτό θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα και τα δείγματα γραφής, τουλάχιστον ως προς την οικονομία -παρά το πρόβλημα της ακρίβειας, θέλω να το τονίσω- είναι θετικά».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι υπάρχει κόσμος που τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα αλλά η κίνηση στην αγορά ήταν αυξημένη. «Είναι εικόνα μιας οικονομίας η οποία βασικά πηγαίνει καλά.

Και οι προβλέψεις μου για το 2024, ειδικά ως προς τις επενδύσεις και ως προς την δυναμική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, οι εκτιμήσεις μου είναι πολύ αισιόδοξες», ανέφερε.

Σχετικά με τη συζήτηση που έγινε ότι μπορεί να υπήρξε κάποια δική πρότασή του προς τον κ. Κασσελάκη να γίνει Υπουργός το 2019 απάντησε «θα αστειεύεστε, βέβαια».

Ερωτηθείς για τα σενάρια ότι τον ενδιαφέρει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα μετά τις εκλογές, απάντησε ότι τα διαβάζει και ο ίδιος και δεν ξέρει ποιος τα τροφοδοτεί.

«Ίσως κάποιοι μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της «προαγωγής», προς τα πάνω.

Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: ο ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στην εκλογή του σαν σήμερα στην ηγεσία της ΝΔ.

«Μια εκλογή που ήταν έκπληξη για πολλούς, όπως θυμάστε.

Αλλά μιας και το λέτε, γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω και βλέποντας τις δεσμεύσεις που είχα αναλάβει: να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία, να τη διευρύνω, να την ανανεώσω, να την φέρω πιο κοντά σε κοινωνικά ρεύματα, να την κάνω πιο συμπεριληπτική αλλά και πιο προοδευτική, κρατώντας ταυτόχρονα ακέραιες και ατόφιες τις αξίες μας, νομίζω ότι αυτή τη δέσμευση που είχα δώσει τότε στους ανθρώπους εκείνους που στήθηκαν στην ουρά να με ψηφίσουν, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να μην ανήκαν και στη Νέα Δημοκρατία, την τήρησα.

Όπως τήρησα και τη δέσμευσή μου απέναντι στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας ότι θα ξανακάνω τη Νέα Δημοκρατία ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Νομίζω ότι αν το 2016 λέγατε «αυτός ο νέος αρχηγός» -για τον οποίον κάποιοι μπορεί να είχαν επιφυλάξεις, όπως θυμάστε, κάποιοι τον είχαν αντιμετωπίσει και με μεγάλη ειρωνεία, με απαξίωση σχεδόν θα έλεγα-, αν σας έλεγαν το 2016 ότι αυτός θα μπορέσει να κερδίσει δύο εκλογές, φέρνοντας δύο φορές ποσοστό 40%, μάλλον δεν θα το πιστεύατε ή δεν θα βάζατε λεφτά σε αυτή την πρόβλεψη», ανέφερε.

Απάντησε και σε όσους λένε ότι αποξενώνει την ΝΔ από τη δεξιά πτέρυγά της.

«Καθόλου. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί κάλλιστα να συγκεράσει τα παραδοσιακά συντηρητικά της χαρακτηριστικά με έναν νεοτερισμό, ο οποίος -όπως σας λέω- είναι ευθυγραμμισμένος με τον τρόπο με τον οποίον προοδεύει η ίδια η κοινωνία. Η κοινωνία είναι πολύ πιο σύνθετη από ένα κόμμα, αλλά ένα κόμμα πρέπει να έχει το δάχτυλό του στον σφυγμό της κοινωνίας», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι αυτές οι ταμπέλες έχουν πολύ λιγότερη σημασία. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική του διακήρυξη μίλησε για την ανάγκη να ξεφύγουμε από τις ταμπέλες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς. Το είδε αυτό το 1974, συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλά και γι' αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να έχουν πιο, θα έλεγα, πατριωτικές ανησυχίες, για δείτε πού είναι η Ελλάδα σήμερα, πού είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας σήμερα, πού ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Η μόνη χώρα η οποία παρουσίασε στην Ευρώπη ως παράδειγμα επιτυχίας τη διαχείριση του προσφυγικού. Ήρθε η Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σοσιαλίστρια, και μας έδωσε τα εύσημα γι΄ αυτό το οποίο κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όλοι είμαστε με τον τρόπο μας πατριώτες και όλοι μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε αλλά όταν η χώρα πηγαίνει καλά κι όταν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό, όλοι πρέπει να αισθανόμαστε κάποια τουλάχιστον ικανοποίηση.

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η ΝΔ θέλει να καταρτίσει ψηφοδέλτια με κριτήριο πρόσωπα τα οποία να είναι σε θέση να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο ως Έλληνες ευρωβουλευτές.

«Αυτό είναι, θα έλεγα, το αποκλειστικό μου κριτήριο: ποιοι μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά την επόμενη μέρα και από αυτό το κριτήριο απορρέουν όλες οι επιλογές μου.

Δεν θα είναι «ψηφοδέλτιο lifestyle». Αυτό, εξάλλου, νομίζω το έχω αποδείξει και από τις επιλογές που έκανα, παραδείγματος χάρη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν και να σταθούν, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα και πειθώ, σε ένα δύσκολο βήμα όπως το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου και να εκπροσωπήσουν τελικά την Ελλάδα, την παράταξη αλλά και την Ελλάδα, επάξια», υπογράμμισε.