Τσακαλώτος για Σόιμπλε: Ήταν σκληρός και πονηρός, θα τον κρίνει αυστηρά η ιστορία

Τσακαλώτος για Σόιμπλε: Ήταν σκληρός και πονηρός, θα τον κρίνει αυστηρά η ιστορία

Τι δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών για τον Γερμανό πολιτικό

Στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε άμεση επίδραση στα χρόνια των μνημονίων στη χώρα μας και έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης αναφέρθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε πολλές φορές μαζί του.

«Ήταν ηγέτης που κυριάρχησε στο Eurogroup για πολλά χρόνια. Είχε μια μεγάλη επιβολή. Νομίζω ότι παρόλο που είναι η μέρα αυτή, πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί. Δεν θα τον κρίνει καλά η ιστορία» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, «ήθελε ενωμένη την Ευρώπη, ήθελε πολιτική ένωση αλλά για μερικές μόνο χώρες. Εμάς μας ήθελε εκτός, όπως και άλλες χώρες γιατί ήθελε μια Ευρωπαϊκή Ένωση για λίγους. Ήταν από τους πολιτικούς που δεν είχαν καταλάβει ότι δεν δουλεύουν οι παλιές ιδεολογίες. Θα μπορούσε να είχε καταστρέψει την Ευρώπη».

Και συνέχισε: «Ο Σόιμπλε πίστευε ότι η κρίση έγινε το 2009 και δεν άλλαξε τίποτα και πίστευε ότι μόνο η Ελλάδα ήταν εξαίρεση. Νομίζω ότι η κρίση της ιστορίας θα είναι πολύ αυστηρή. Άλλαξε κάποια στιγμή αφού τον πίεσε η (σ.σ. Γερμανίδα καγκελάριος) Μέρκελ και ο (σ.σ. Γάλλος πρόεδρος) Ολάντ».

Και κατέληξε: «Ήταν σκληρός και με τον δικό του λαό, ήταν και πονηρός. Οι “δορυφόροι” στο Eurogroup του έκαναν τα χατίρια για να τους κάνει μετά κι αυτός τα χατίρια. Η Ισπανία, για παράδειγμα, χτυπούσε την Ελλάδα και έλεγε οι κανόνες είναι κανόνες και πρέπει να τους τηρείτε. Η εικόνα που ήθελε να έχει είναι ότι ήταν τίμιος υπέρ των κανόνων αλλά αυτό δεν ισχύει».