Δημοσκόπηση MEGA: Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ αλλά με πτώση

Δημοσκόπηση MEGA: Σταθερό προβάδισμα της ΝΔ – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ αλλά με πτώση

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες - Πώς αξιολογούν την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση

Την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ, που είναι στη δεύτερη θέση, αλλά με πτώση σε σχέση με τηνβ προηγούμενη δημοσκόπηση και τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι στην τρίτη θέση, επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,9%, το ΠΑΣΟΚ 11,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,1% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,1%, η Ελληνική Λύση με 5,9%, η Νίκη με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3%, οι Σπαρτιάτες με 2,5%, η Νέα Αριστερά με 2%, το ΜέΡΑ25 με 1,8% και τ αυπόλοιπα κόμματα με 2,7%, ενώ αποχή επιλέγει το 5,7% και άκυρο/λευκό το 3,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 9,2%.

Ως προς την εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, έναντι 14% του ΠΑΣΟΚ και μόλις 12,4% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν με 10% το ΚΚΕ, με 7,2% η Ελληνική Λύση, με 3,7% η Νίκη, με 3,7% η Πλεύση Ελευθερίας, με 3% οι Σπαρτιάτες, με 2,4% η Νέα Αριστερά, με 2,2% το ΜέΡΑ25 και 3,4% συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Δυσαρεστημένη παραμένει η ελληνική κοινωνία από την κατεύθυνση στην οποία κινείται η χώρα, καθώς το 56% πιστεύει πως κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 37% προς τη σωστή.

Ως προς τα προβλήματα οι πολίτες εξακολουθούν να προτάσσουν τα οικονομικά, αφού η ακρίβεια με 42% και η οικονομία με 26% προηγούνται καθαρά στις αυθόρμητες απαντήσεις για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας και έπονται η εγκληματικότητα με 5%, η ανεργία με 5% και η εξωτερική πολιτική/πόλεμος με 2%.

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στα ζητήματα γύρω από τα οποία υπάρχει η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, μεγαλύτερη δυσαρέσκεια ως προς τις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης συγκεντρώνουν η εγκληματικότητα με 70%, ο πληθωρισμός με 70%, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με 68% και η αντιμετώπιση της διαφθοράς με 67%.

Αντιθέτως, στα θετικά για την κυβέρνηση καταγράφονται ζητήματα όπως η προσέλκυση τουριστών με 61%, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους με 58%, η αμυντική θωράκιση του κράτους με 51% και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με 45%.

Ενδιαφέρον έχει και εξηγεί και την πρόθεση ψήφου, ότι παρά τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, η δυσαρέσκεια για την αντιπολίτευση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η κυβέρνηση έχει 56% αρνητικές γνώμες και 38% θετικές, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές, με μικρή άνοδο με το ακόμη χειρότερο 8% του Νοεμμβρίου.