Φρέντι Μπελέρης: Νέες εκλογές στη Χειμάρρα προαναγγέλλει ο Έντι Ράμα

Φρέντι Μπελέρης: Νέες εκλογές στη Χειμάρρα προαναγγέλλει ο Έντι Ράμα

Η ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργού που δείχνει τις προθέσεις του

Νέες εκλογές στον Δήμο Χειμάρρας για την ανάδειξη δημάρχου προαναγγέλλει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σύμφωνα με το himara.gr.

Μέσω της ανάρτησής του στα Αλβανικά και τα Αγγλικά, ο Ράμα αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της διεύθυνσης των φυλακών, αλλά και του αρμόδιου δικαστηρίου, να μην χορηγήσουν άδεια ορκωμοσίας στον Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί απόδειξη ότι το θέμα αφορά μόνο την Δικαιοσύνη και δεν είναι πολιτικό. Επιπλέον επισημαίνει, ότι ο πρώην δήμαρχος μετά την ήττα του στις εκλογές δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου, κάτι που όπως αναφέρει δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου.

Αναλυτικά ο Έντι Ράμα αναφέρει στην ανάρτησή του:

«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (CCOC) σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας, υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης, από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών, αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από την CCOC είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει υπό αυτό το καθεστώς, μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί, σε περίπτωση αθώωσης ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα και γίνεται εύκολα κατανοητή.

3. Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου, απουσία του νικητή, σαφώς τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου, μέσω της διακοπής της θητείας του ηττημένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χειμάρρας.

Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της "υπόθεσης Μπελέρη" ως ζήτημα Δικαιοσύνης, παρά πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».