Δένδιας: Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Δένδιας: Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Στόχος η εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης

Την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδη Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης, που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η Αθήνα συμμετέχει έτσι στη διεθνή task force για την ασφάλεια των πλεύσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά και τις τελευταίες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε διερχόμενα πλοία.

Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να μεταβεί στο Μπαχρέιν, όπου θα βρίσκεται το συντονιστικό κέντρο της επιχείρησης υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης αποστολής.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Ναυτιλίας έστειλε οδηγίες στα ελληνικά πλοία εξαιτίας της κλιμάκωσης των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι σε πλοία. Το ελληνικό υπουργείο συνιστούσε στα ελληνικά πλοία που κινούνται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης ή να πραγματοποιούν νυχτερινό διάπλου στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

H Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, όπως είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, ενώ, σχολιάζοντας την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα μια συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία, ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη επαφές για το θέμα αυτό με αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ.