Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη: Στηρίζουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη: Στηρίζουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα

«Στόχος είναι η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργάζονται για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή»

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν με θερμό τρόπο τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα, στην πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα ύστερα από έξι χρόνια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να συνεργαστούν για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Anadolu.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βελτιώσουν τους δεσμούς τους και προχώρησαν στην υπογραφή της «Διακήρυξης της Αθήνας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία».

 

Βάσει αυτής, σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται να καλλιεργήσουν φιλικές σχέσεις με αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση, επιδιώκοντας την επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζει το Anadolu, δήλωσε πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που να μην μπορεί να επιλυθεί» και πως επιθυμία του είναι «να μετατραπεί το  Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».