Μητσοτάκης: Στη νοηματική όλες οι προεκλογικές συζητήσεις – Τα άτομα με αναπηρία οι πρώτοι ευνοημένοι από την επιστολική ψήφο

Μητσοτάκης: Στη νοηματική όλες οι προεκλογικές συζητήσεις – Τα άτομα με αναπηρία οι πρώτοι ευνοημένοι από την επιστολική ψήφο

«Πρέπει να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις»

«Σταθερός στόχος είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με αναπηρία να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην καθημερινή ζωή και το ίδιο και οι οικογένειές τους», είπε μιλώντας σε ημερίδα με τίτλο: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα (4/12).

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις και θυμήθηκε τον τρόπο με τον οποίο σε μια άλλη εποχή βίωσε ο ίδιος με τη μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη.

«Τα προβλήματα αυτά τα γνωρίζω και θεωρώ ότι είναι κεντρική υποχρέωση της πολιτείας να τα αντιμετωπίσει», τόνισε και πρόσθεσε ότι τον συντονισμό όλων των δράσεων θα τον έχει η προεδρία της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας «και ο ίδιος παρακολουθώ κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

«Πετύχαμε πολλά» είπε «και πρέπει να πετύχουμε και άλλα. Αξιοποιήθηκε η τεχνολογία, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, η κάρτα αναπηρίας και εφαρμογές που εξυπηρετούν χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία. Κάναμε προσιτή την Ακρόπολη σε άτομα με προβλήματα κίνησης και όρασης παρά τις αντιδράσεις», είπε ακόμα. «Και υλοποιήθηκε και ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού, με στόχο να αξιοποιηθεί καθολικά έως το 2025». Μίλησε για τους «αφανείς ήρωες», τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία και τόνισε ακόμα ότι δεν πρέπει να εξαντλείται η πολιτική μας στα επιδόματα.

Στη νοηματική όλες οι προεκλογικές συζητήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι θα είναι υποχρεωτική η μετάδοση των προεκλογικών συζητήσεων και μηνυμάτων και στη νοηματική, ενώ όσον αφορά στην επιστολική ψήφο, οι πρώτοι ευνοημένοι θα είναι οι πολίτες με αναπηρία, καθώς θα μπορούν να ψηφίζουν από το σπίτι τους χωρίς να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα, κάποια εκ των οποίων είναι δύσκολα προσβάσιμα.

«Δεν μπορεί η πολιτεία να φροντίζει να είστε παρόντες στις εκλογές, αλλά απόντες από τα αδιάβατα πεζοδρόμια και τις ειδικές ράμπες. Θα χρειαστούμε χρόνο και υπομονή, για να είναι καθολικά προσβάσιμες οι συγκοινωνίες αλλά και να τεθεί στο περιθώριο κάθε είδους διάκριση.

«Απαιτείται η εγρήγορση της πολιτείας αλλά και η κινητοποίηση της κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση προγραμμάτων.