«Ελπίζω να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών» λέει ο Ερντογάν πριν έρθει στην Ελλάδα

«Ελπίζω να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών» λέει ο Ερντογάν πριν έρθει στην Ελλάδα

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς, θα πάω στην Αθήνα με την προσέγγιση win-win»

Το δικό του μήνυμα προς την Ελλάδα στέλνει λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ελπίζω να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών» επισημαίνει ο τούρκος πρόεδρος.

Εστιάζοντας στο ταξίδι του στη χώρα μας στις 7 Δεκεμβρίου μιλώντας στους δημοσιογράφους το Σάββατο (2/12) είπε: «Η ελπίδα μας είναι να ξεκινήσει μια νέα εποχή. Όπως λέω πάντα: Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς».

«Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε»

Σε δηλώσεις του κατά την πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Γιατί πάντα λέω: "Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς". Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να του τα πούμε (σ.σ. του Έλληνα πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη) αυτά πολύ καθαρά στη διμερή μας συνάντηση, όπως έχω πει και στο παρελθόν. Γιατί όταν φωνάξετε από την Τουρκία, αυτός ο ήχος ακούγεται από το νησί της Κω. Δεν είναι σωστό δύο χώρες, οι οποίες είναι τόσο κοντά σε απόσταση, τόσο συνυφασμένες όσον αφορά την ιστορία τους, να εξακολουθούν να πορεύονται με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα. Όταν κοιτάμε αυτό το σημείο, κάποιος, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθεί να μας στρέψει ο ένας εναντίον του άλλου».

«Παρόλο που έχουμε πληρώσει τα F-16 δεν μας τα δίνουν, ενώ εξακολουθεί να στέλνει F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα. Επειδή η Αμερική το κάνει αυτό, μάλλον δεν έχουμε λόγο να υποχωρήσουμε. Επισκεπτόμαστε τον διπλανό μας γείτονα, καθόμαστε και μιλάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που βλάπτουν τα συμφέροντα του άλλου, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε ακριβώς ίδια τον δρόμο μας. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Υπάρχουν όμως και θέματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και να διευρύνουμε το έδαφος για συνεργασία. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι βέβαιος ότι θα επωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι "εγώ πάντα κερδίζω και ο άλλος χάνει". Θα πάμε στην Αθήνα με μια προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους (καζάν-καζάν, win-win). Εκεί, θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής» επεσήμανε.