Ασυμβίβαστο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη

Ασυμβίβαστο για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη

Για «λυσσώδη προσπάθεια» εξαίρεσής της έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας

Ζήτημα μη συμμέτοχης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθέριας, Ζωής Κωνσταντόπουλου, στην Εξεταστική Επιτροπή για το σιδηροδρομικό δίκτυο και την τραγωδία των Τεμπών, «ανοίγει» μετά τη σημερινή γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Το συμβούλιο έκρινε, ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν μπορεί να συμμετέχει, λόγω της υπεράσπισης που έχει αναλάβει ως δικηγόρος οικογενειών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Υπενθυμίζεται πως στο Επιστημονικό Συμβούλιο είχε προσφύγει η Επιτροπή μετά από αίτημα της πλειοψηφίας. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν υποστηρίξει, πως η κ. Κωνσταντοπούλου δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις ως η εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, λόγου του ρόλου της ως συνήγορος οικογενειών των θυμάτων.

Το συμβούλιο στην οκτασέλιδή γνωμοδότηση αναφέρει: «Όσον αφορά τη σύνθεση της Εξεταστικής επιτροπής, όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της. Του νόμου μη διακρίνοντος, είναι άνευ νομικής επιρροής το αν τα καθήκοντα συνηγόρου ασκήθηκαν επ’ αμοιβή ή όχι».

Η γνωμοδότηση δυνητικά μπορεί να σημαίνει και την εξαίρεση από τη συμμετοχή στην Εξεταστική Επιτροπή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και πρώην υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, σε περίπτωση που κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας.

«Λυσσώδη προσπάθεια να με εξαιρέσετε»

Για «λυσσώδη προσπάθεια» να εξαιρεθεί από την Εξεταστική Επιτροπή «διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών» μίλησε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της γνώμης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. «Δεν αλλάζω στάση και δεν λοξοδρομώ και έτσι μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους συμπολίτες μου και τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, που βλέπουν αυτή σας τη λυσσώδη προσπάθεια να με εξαιρέσετε από την εξεταστική επιτροπή [..] και καταλαβαίνουν ότι πάλι κάτι θέλετε να κρύψετε, πάλι όλα θέλετε να τα διαχειριστείτε και να τα φέρετε στα μέτρα σας» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Με αφορμή μάλιστα τον πρόσφατο θάνατο του Χένρι Κίσιντζερ, ο οποίος «έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα πολλών ανθρώπων και πολλών λαών, αλλά βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης» όπως είπε, σημείωσε πως «μέχρι η Ιστορία να καταγράψει και να στείλει εκεί που πρέπει, εκείνους που ζημιώνουν τις κοινωνίες και τους λαούς, πολλές φορές η επικοινωνία τους αποθεώνει» και προσέθεσε: «Εγώ, επειδή έκανα μήνυση στον Χένρι Κίσινγκερ το 2003 -ήτανε η πρώτη μου νομική ενέργεια, με την ιδιότητα της δικηγόρου του ιστορικού δημοσιογράφου του Ηλία Δημητρακοπούλου- και έκανα αυτή τη μήνυση που το ελληνικό κράτος δεν την υποστήριξε, αλλά την υποστήριξε πολύς κόσμος σε διεθνές επίπεδο, για να ελεγχθεί ο Κίσιντζερ για διεθνή εγκλήματα, για τη συμμετοχή στα εγκλήματα της χούντας, και για την κυπριακή τραγωδία, τα διεθνή εγκλήματα σε βάρος του κυπριακού λαού, [...] από τότε μέχρι σήμερα δεν αλλάζω αυτά που λέω, δεν αλλάζω στάση, και δεν λοξοδρομώ. Πρέπει να σας πω ότι δεν το έχω μετανιώσει. Γιατί μπορώ να κυκλοφορώ στους δρόμους κοιτώντας στα μάτια τους συμπολίτες μου χωρίς να έχω φύλαξη και άλλου είδους προστασία. Μπορώ να είμαι μία από τους πολίτες πάντα, και μπορώ να κοιτώ στα μάτια και τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, που βλέπουν αυτή σας τη λυσσώδη προσπάθεια να με εξαιρέσετε από την επιτροπή την εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών. Και καταλαβαίνουν ότι πάλι κάτι θέλετε να κρύψετε, πάλι όλα θέλετε να τα διαχειριστείτε, και να τα φέρετε στα μέτρα σας. Ξέρω ότι ενοχλώ πολλές και ισχυρές εξουσίες, ξέρω ότι η Πλεύση Ελευθερίας αυτό το μικρό καραβάκι είναι πολύ ενοχλητικό και το βαρούν πολύ, θα παραμείνει εδώ όσο κι αν προσπαθείτε να το τορπιλίσετε και να το καταβυθίσετε, θα συνεχίσει να πλέει προς την ελευθερία».

Μιλώντας αργότερα στους συντάκτες, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι θα κινήσει ένδικα μέσα κατά των μελών του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, για την παραπάνω γνωμοδότηση, καθώς, όπως ανέφερε, προκύπτουν σοβαρές αξιόποινες πράξεις.