«Ήρθε η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» λέει ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον

«Ήρθε η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα» λέει ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον

«Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στην επίλυση του θέματος» τονίζει ο Στάνλεϊ Τζόνσον

Η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ήρθε, όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο πατέρας του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον«Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στην επίλυση του θέματος» είπε, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακπου δεν έγινε ποτέ, επισήμανε πως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί.

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον, πρώην ευρωβουλευτής και επίτιμος δημότης του νότιου Πηλίου, ξεκίνησε τη συνέντευξή του στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, μιλώντας στα ελληνικά για το «υπέροχο σπίτι του στο Πήλιο», ενώ ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για την πρόσκληση. Μάλιστα «απολογήθηκε», γιατί τα ελληνικά του δεν είναι αρκετά καλά.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών»

Ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος ζήτησε τη γνώμη του για τον τρόπο που ο Ρίσι Σούνακ αντιμετώπισε τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο Στάνλεϊ Τζόνσον χαρακτήρισε ατυχή τη συγκυρία. «Ήταν πολύ απασχολημένος, αλλά η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ιστορικές σχέσεις και η συνάντηση έπρεπε να πραγματοποιηθεί, καθώς πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινούς στόχους» δήλωσε.

Εκφέροντας την άποψη ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ο Στάνλεϊ Τζόνσον είπε: «Κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα, αντιλαμβάνομαι την ουσία των διμερών σχέσεων. Μπορεί το Ηνωμένο Bασίλειο να αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αποχώρησε από την Ευρώπη. Εχουμε βαθιά εκτίμηση για τη χώρα σας. Ο κ. Σούνακ στο Κοινοβούλιο είπε ότι ακυρώθηκε η συνάντηση, γιατί ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε θέμα από το παρελθόν, ενώ εκείνος στοχεύει στο μέλλον».

«Είναι η στιγμή να προχωρήσουμε στο θέμα των Γλυπτών» επέμεινε και εξήγησε πως «υπάρχει νομικό ζήτημα, αλλά ο Λόρδος Ελγιν πλήρωσε, και φαντάζομαι ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι είχαν αποκτηθεί νόμιμα».

«Το άλλο θέμα είναι ότι υπάρχει συλλογή Γλυπτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι σημαντικό να επανενωθεί» επισήμανε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί ζημιές και καταστροφές.

«Έχετε εξαιρετικό Μουσείο στην Αθήνα»

Στην ερώτηση για το ποια είναι η γνώμη του βρετανικού λαού, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι πιστεύει στην επιστροφή των Γλυπτών και επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις. Από το 1998 το 39% των πολιτών ήταν υπέρ της επιστροφής και το 2002 διαπιστώθηκαν τα ίδια ποσοστά, ενώ το 2021, το 59% των Βρετανών απάντησε ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. «Μόνο το 18% δήλωσε αντίθετο», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι το ρεύμα για την επιστροφή των Γλυπτών είναι πολύ ισχυρό.

Σε ερώτηση για τον Μπόρις Τζόνσον, που ως γνωστόν είναι υπέρμαχος της επιστροφής των Γλυπτών, ο πατέρας του υπενθύμισε ότι ως φοιτητής ακόμα είχε συναντήσει τη Μελίνα Μερκούρη για το θέμα και τόνισε ότι «ο Μπόρις είναι πεπεισμένος για το θέμα, έχοντας μεγάλη γνώση της ιστορίας.

Ζητήθηκαν στη συνέχεια οι προβλέψεις του σχετικά με την παραμονή των Συντηρητικών στην εξουσία και η απάντηση του ήταν ότι πιστεύει πως «η δημοκρατική διαδικασία που κληρονομήσαμε από την Ελλάδα θα φέρει τα σωστά αποτελέσματα».

Αναφορικά με το σπίτι του στο Πήλιο, ο Στάνλεϊ Τζόνσον είπε ότι στη διάρκεια των φυσικών καταστροφών βρισκόταν εκεί και μίλησε για «εξαιρετικό δήμαρχο, που έχει κάνει εξαιρετικό έργο». «Θα ήθελα να περνάω περισσότερο χρόνο στην περιοχή. Σχετικά με την κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντικό να προσχωρήσουμε και πάλι στον ευρωπαϊκό φορέα για το περιβάλλον. Πριν κλείσει η απευθείας σύνδεση, ο Στάνλεϊ Τζόνσον θέλησε και πάλι να τονίσει: «Η επιστροφή των Γλυπτών θα είναι συμβολική κίνηση. Έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι από την ευρωπαϊκή προοπτική».