Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Πώς θα την παραλάβει ο εκλογέας – Οι δικλείδες ασφαλείας

Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Πώς θα την παραλάβει ο εκλογέας – Οι δικλείδες ασφαλείας

Οι διευκρινίσεις από την υπουργό Εσωτερικών

Η Νίκη Κεραμέως έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή την επιστολική ψήφο που θα εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές και έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα την παραλαμβάνει ο εκλογέας, αλλά και για την ασφάλεια της διαδικασίας.

Η υπουργός δείχνοντας τον φάκελο εξήγησε πως θα τον λάβει όποιος εκλογέας δηλώσει 40 ημέρες πριν τις εκλογές – τέλος Απριλίου – και θα έχει μέσα 5 στοιχεία – μεταξύ άλλων ένα έντυπο οδηγιών, ένα ψηφοδέλτιο που έχει όλα τα κόμματα, στο πίσω μέρος του οποίου επιλέγεται ο ευρωβουλευτής που επιθυμεί (ο εκλογέας) και ο φάκελος επιστροφής.

Επίσης, στην ερώτηση αν υπάρχει κόστος η ίδια ανέφερε πως: «o στόχος είναι όλο αυτό να είναι προπληρωμένο ή να γίνεται επιστροφή του ποσού, προκειμένου να συμμετέχουν όλοι είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος. Η μεγάλη καινοτομία δεν είναι μόνο ότι οι απόδημουν θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς κανένα πρακτικό εμπόδιο αλλά αρχόμαστε και προβλέπουμε αυτό και για τους εκλογείς που βρίσκονται στην Ελλάδα πχ εποχικά εργαζόμενοι, φοιτητές. Ήταν και ένα εύλογο αίτημα της αντιπολίτευσης».

Τι ισχύει με την ασφάλεια

Ερωτηθείσα για την ασφάλεια αυτής της διαδικασίας η ίδια υπογράμμισε πως αρχικά για να ζητήσεις να σου έρθει αυτός ο φάκελος πρέπει να μπεις στο σύστημα με τους κωδικούς taxisnet σου έρχεται επιπλέον κωδικός επαλήθευσης στο κινητό το λεγόμενο OTP επομένως διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία του εκλογέα, δεύτερον ο εκλογέας παρακολουθεί την πορεία του φακέλου, ο φάκελος παραδίδεται μόνο στον ίδιο με συστημένη επιστολή ή σε κάποιον που ο ίδιος έχει εξουσιοδοτήσει, συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση για την συμμετοχή στις εκλογές ταυτοποιείται και σε αυτό το επίπεδο είτε με αντίγραφο της ταυτότητάς του, είτε ψηφιακά».

Η ίδια πρόσθεσε πως υπάρχει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός ο ΟΑΣΕ που έχει θέσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στις χώρες που εφαρμόζουν επιστολική ψήφο σημειώνοντας πως ήμασταν από τις ελάχιστες που δεν την εφάρμοζαν.