Αυγενάκης: Σήμερα η προκαταβολή για το ζωικό κεφάλαιο σε 2.300 κτηνοτρόφους

Αυγενάκης: Σήμερα η προκαταβολή για το ζωικό κεφάλαιο σε 2.300 κτηνοτρόφους

Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καταγγελίες για καθυστερήσεις

«Η κρατική αρωγή έχει καταβάλλει 14 πληρωμές 94 εκατ. ευρώ σε 24.500 δικαιούχους» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» σχετικά με τις αποζημιώσεις στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές.

Mιλώντας για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι από σήμερα το μεσημέρι 2.300 εξ αυτών θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα χρήματα των αποζημιώσεων.

«Στη Θεσσαλία από την πρώτη κιόλας εβδομάδα όλες οι δηλώσεις ζημιάς ήταν χειρόγραφες και ατελώς» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην περιοχή έχουν ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό.

«Μέσα σε 17 μέρες δίνουμε σήμερα στις 12.00 προκαταβολές για το ζωικό κεφάλαιο, περίπου σε 2.300 κτηνοτρόφους που έχουν δηλώσει απώλεια ζωικού κεφαλαίου» είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι είναι πρώτη φορά που οι παραγωγοί θα εισπράξουν τόνο νωρίς αποζημιώσεις. Και όπως τόνισε οι πρώτες αποζημιώσεις θα φτάσουν στο ποσό των 17 εκατ. ευρώ,.

«Για τα βοειδή η τιμή βάσης από 500 ευρώ είναι τα 800 ευρώ, για τα αιγοπρόβατα πάμε στα 125 ευρώ, στα βελτιωμένα αιγοπρόβατα η τιμή βάσης απο 125 ευρώ γίνεται 150 ευρώ» εξήγησε ο υπουργός λέγοντας ότι οι τιμές αποζημίωσης για κάθε ζώο που έχει χαθεί δεν έχουν προηγούμενο.

«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι»

«Είναι η πρώτη φορά που δίνουμε μια διαφορετική τιμή βάσης γιατί καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος και ο ψαράς», συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των κτηνοτρόφων και στις καταγγελίες για καθυστερήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι δεν είναι δικαιολογημένες υποστηρίζοντας ότι μόλις πριν από 17 ημέρες έκλεισε η σχετική πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις.

«Δύο μήνες ακούγεται πολύς χρόνος αλλά οι παρατάσεις έγιναν επειδή οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς μας το ζήτησαν» ανέφερε χαρακτηριστικά.