ΣτΕ: Συζητήθηκε στην Ολομέλεια η αίτηση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές

ΣτΕ: Συζητήθηκε στην Ολομέλεια η αίτηση Ανδρουλάκη για τις υποκλοπές

Οι δικηγόροι τόνισαν πως δεν μπορεί να μην έχει πρόσβαση στα στοιχεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Να κρατήσουν «ψηλά τη σημαία του κράτους Δικαίου» κάλεσαν τους συμβούλους Επικρατείας οι νομικοί παραστάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, της αίτησης του με την οποία ζητεί να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν παρακολουθηθεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Μάλιστα, οι δικηγόροι τόνισαν πως δεν μπορεί να μην έχει πρόσβαση στα στοιχεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Από την εισηγήτρια τέθηκε θέμα εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του κ. Ανδρουλάκη Νικόλαος Αλιβιζάτος και Εμμανουήλ Βελεργάκης απάντησαν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ηθικό έννομο συμφέρον αλλά και συνταγματικό δικαίωμα για συνέχιση της δίκης μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (νόμου 5002/2022), καθώς η υπόθεση υποκλοπών τον έχει μειώσει ηθικά.

Οι δικηγόροι σημείωσαν πως δεν μπορεί να ισχύουν «στεγανά» τη στιγμή που το Σύνταγμα δεν παρέχει αυτή τη δυνατότητα. «Η χώρα μας διακατέχεται από “σύνδρομο του εθνικού απορρήτου”, ενώ την ίδια στιγμή η εξέλιξη της νομοθεσίας καλπάζει χωρίς ωστόσο η Ελληνική νομοθεσία να εναρμονίζεται» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ.Αλιβιζάτος, επικαλέστηκε απόφαση του δικαστηρίου του 2002, που χαρακτήρισε ιστορική, με την οποία άναψε το πράσινο φως για να υπάρξει πρόσβαση στα στοιχεία της ΕΥΠ που αφορούσαν μέλος της Χαμάς που ήταν υπό απέλαση.

Η συνήγορος της ΑΔΑΕ, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Αθηνά Ελεφάντη, παίρνοντας το λόγο, ζήτησε την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης αναφέροντας τονίζοντας ότι η ΑΔΑΕ απλά εφήρμοσε το νόμο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης με την προσφυγή του η οποία θα κριθεί το επόμενο διάστημα, ζητεί την ακύρωση της πράξης με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του.

Ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει πως η διάταξη στην οποία στηρίχτηκε η επίμαχη πράξη είναι , μεταξύ άλλων, αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ σημειώνοντας, παράλληλα, πως δεν υπάρχει εναρμόνιση με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Μαρία Ζαχαροπούλου