Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές – «Απαιτούνται νέοι πόροι για τις χώρες της Μεσογείου»

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές – «Απαιτούνται νέοι πόροι για τις χώρες της Μεσογείου»

Τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο

Την ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και των πόρων του Ταμείου Αλληλεγγύης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τόνισε, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές απαιτούν νέους πόρους στον προυπολογισμό της Ένωσης, ειδικά για τις χώρες της Μεσογείου.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι τη συγκεκριμένη θέση είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε την πρωτοβουλία του να θέσει το θέμα μέσω επιστολής του προς τους ηγέτες της MED9, ώστε να υπάρξει κοινή παρέμβαση των ηγετών του Νότου προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου.

Μάλιστα, η πρόταση του πρωθυπουργού είχε συζητηθεί στη Σύνοδο της MED9 στη Βαλέτα και είχε αποσπάσει ευρεία στήριξη τόσο δημοσίως όσο και κατ’ιδίαν. Η Ελληνική πρωτοβουλία κατέληξε με την επιστολή προς τον Σαρλ Μισέλ, την οποία υπογράφουν οι 8 από τους 9 ηγέτες της MED9.

Η επιστολή

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο στο κατώφλι μας. Είναι ήδη μέρος της ζωής μας, όπως μας έχουν θυμίσει οι φυσικές καταστροφές στην περιοχή μας.

Απειλεί τις χώρες μας, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους πολίτες ατομικά και συνολικά και πλήττει την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ευημερία, το μέλλον και τη ζωή μας. Απειλεί την ΕΕ στο σύνολό της. Είναι πλέον προφανές ότι οι πολιτικές μας και οι δημοσιονομικοί πόροι δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος- ενώ η πράσινη μετάβαση και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, υπάρχει περιορισμένη βοήθεια διαθέσιμη βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο γενικευμένων κλιματικών διαταραχών, όπου η αλλαγή του κλίματος προκαλεί συχνά γεγονότα ακραίων καταστροφών που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα.

Οι διαθέσιμοι πόροι (υλικοί, ανθρώπινοι, επιχειρησιακοί, οικονομικοί) έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Οι ζημίες είναι ανυπολόγιστες. Αυτή η μεγάλη πρόκληση της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα σημερινά διαθέσιμα μέσα διάθεσής της, καθώς διακυβεύεται η κοινωνική και οικονομική συνοχή των χωρών μας, καθώς και της Ένωσης. Το μέλλον της κοινωνίας μας κινδυνεύει.» αναφέρεται στην κοινή επιστολή.