Οικονόμου: Επιμένουμε στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας

Οικονόμου: Επιμένουμε στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μεριμνά για την ενίσχυση της ασφάλειας στην καθημερινότητα

Για τη βία των ανηλίκων και για τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία και η Πολιτεία για να την αντιμετωπίσει, μίλησε μεταξύ άλλων σήμερα στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100,3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα. Είχαμε 1.350 συλλήψεις ανηλίκων σε όλη την ελληνική επικράτεια τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία είτε εξιχνίασε είτε απέτρεψε εν τη γενέσει τους περιπτώσεις οι οποίες είναι πάνω από 1.000-1.100, κυρίως στην Αθήνα αλλά και αλλού. Μένουν έκπληκτοι μέχρι και οι έμπειροι αστυνομικοί με το πόσο έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας στην πρόκληση αυτών των γεγονότων» τόνισε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Η Ελληνική Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί στην εγκληματικότητα των ανηλίκων το τελευταίο στάδιο. Καλούμαστε να διαχειριστούμε μία, αν μου επιτραπεί η έκφραση, συνολική αποτυχία: της κοινωνίας, της οικογένειας, της εκπαίδευσης, σε μία σειρά από ζητήματα, και προσπαθούμε την αποτυχία αυτή να τη διαχειριστούμε αποτρέποντας συμβάντα, εξιχνιάζοντας, μιλώντας με τους ανθρώπους, παρακολουθώντας από εκεί που εξιχνιάζουμε τι μέλλει γενέσθαι και με τους ανθρώπους που συλλαμβάνουμε και ούτω καθεξής».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι η Αστυνομία έχει αυξήσει την παρουσία της σε μία σειρά από σημεία που υπάρχει μεγάλη συχνότητα αυτών των περιστατικών, όπως σε μεγάλα εμπορικά κέντρα , όπου με στοχευμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα. Παράλληλα τόνισε ότι χθες έγινε μια διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας για να «…δούμε πώς θα εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την εμφανή αστυνόμευση και πώς θα προχωρούμε και σε προληπτικούς ελέγχους και θα αξιοποιούμε τα πληροφοριακά δίκτυα τοπικών αστυνομικών τμημάτων και να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια ανοιχτού διαλόγου, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας που θα ξεκινήσει και η κυβέρνηση, ανά δήμο με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, με συλλόγους εκπαιδευτικών».

Για το ζήτημα της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας και την τοποθέτηση καμερών, ο κ. Οικονόμου τόνισε, ότι γίνονται προσπάθειες για εντονότερη αστυνόμευση. «Πεζές περιπολίες, περιπολίες της ΔΙΑΣ που μπορούν να φτάνουν γρήγορα και άμεσα, κάμερες. Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα μεγάλο δίκτυο καμερών, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά συνολικότερα, που θα μας βοηθήσει και θα μας εξοικονομήσει δυνάμεις, αλλά και θα μας βοηθήσει στην επισήμανση» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα επισήμανε, ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και της κοινωνίας να αξιοποιήσει τα εργαλεία της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τον αναπροσανατολισμό του δυναμικού της Αστυνομίας σε κρίσιμες περιοχές που έχουμε εγκληματικότητα για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση. Αναφορικά με το θέμα της απόσυρσης αστυνομικών από τη φύλαξη προσώπων και την επιστροφή τους στο πεδίο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι έχουν ήδη μετακινηθεί γύρω στους 400-500 ενώ βρίσκονται υπό εξέταση τα φύλλα πορείας για άλλους 700-800 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 1.500 αστυνομικών, που είχε τεθεί σε πρώτη φάση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο κυκλοφοριακό ζήτημα τονίζοντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους, ενώ θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς και αύξηση στους ελέγχους και την διαπίστωση παραβάσεων. Ωστόσο σημείωσε ότι το ζήτημα της αντιμετώπισης της ταλαιπωρίας του πολίτη όσον αφορά στις μετακινήσεις δεν είναι μόνο τροχαίας αστυνόμευσης. Είναι πρωτίστως θέμα συγκοινωνιακό.

Tέλος, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Οικονόμου είπε: «Η βραδιά των εκλογών είχε πολλά μηνύματα που θέλουν διαφορετική προσέγγιση και ανάγνωση το καθένα. Ήταν βραδιά με μηνύματα πολιτικά, δεν ήταν από τις καλύτερες βραδιές εκλογικά που έχουμε ζήσει, με μηνύματα αυτοδιοικητικά, και στο τέλος τής ημέρας νομίζω ότι με ψυχραιμία και με σεμνότητα πρέπει κανείς να τα δει πολύ προσεκτικά και να αναλύσει το καθένα».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «η ουσία είναι ότι στους 332 δήμους και στις 13 περιφέρειες, στη συντριπτική πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία έχει από ισχυρό έως πολύ ισχυρό αποτύπωμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα αν βάλει κάποιος κάτω τον χάρτη, τα δεδομένα, τα πρόσωπα, τους επικεφαλής». Επιπλέον σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έγινε μία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με τα ποσοστά που κατέγραψαν άνθρωποι που υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και την πρώτη Κυριακή αλλά και τη δεύτερη.

«Αν κάτι πρέπει να δούμε από τα αποτελέσματα των δεύτερων εκλογών είναι να εντατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθειά μας για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών, που όταν αυτά δεν πηγαίνουν καλά, οι πολίτες συνολικά τα χρεώνουν σε μία διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση, στην κεντρική κυβέρνηση, όπου βλέπουν» τόνισε ο κ. Οικονόμου.