Η «ακτινογραφία» του Β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Απίστευτα πράγματα – Οι πρώτοι πήραν λιγότερες ψήφους τη δεύτερη Κυριακή»

Η «ακτινογραφία» του Β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Απίστευτα πράγματα – Οι πρώτοι πήραν λιγότερες ψήφους τη δεύτερη Κυριακή»

«Ο ψηφοφόρος δεν θέλει να θεωρείται δεδομένος» τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης

Ο πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης σχολίασε το αποτέλεσμα της κάλπης του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών κάνοντας λόγο για «απίστευτα πράγματα», υπογραμμίζοντας ότι σε όλες τις περιφέρειες που συμμετείχαν στον β’ γύρο των εκλογών, ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας πήρε λιγότερες ψήφους από την πρώτη Κυριακή.

Όσο δε για τις «ανατροπές» ανέφερε ότι «ο ψηφοφόρος δεν θέλει να θεωρείται δεδομένος, με κανέναν τρόπο. Η μεγαλύτερη προσβολή που μπορείς να κάνεις για έναν ψηφοφόρο είναι να τον θεωρείς δεδομένο», δήλωσε στην ΕΡΤ.

Για τη Θεσσαλία

Ο κος Κουρέτας την 1η Κυριακή πήρε 128.366 ψήφους και τη 2η Κυριακή πήρε 155.630. Ο κ. Αγοραστός είχε πάρει 155.704 την 1η Κυριακή και 105.140 τη 2η Κυριακή. Δηλαδή, ο κ. Αγοραστός πήρε 50.000 ψήφους λιγότερες μέσα σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός μάλιστα των ψήφων του κ. Κουρέτα τη δεύτερη Κυριακή είναι μικρότερος από τον αριθμό των ψήφων του κ. Αγοραστού την πρώτη καταλήγοντας πως «δεν είναι ότι κέρδισε ο κ. Κουρέτας αλλά έχασε ο κ. Αγοραστός».

Για την Αθήνα

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, πέραν της μειωμένης συμμετοχής των ψηφοφόρων, ο Κώστας Μπακογιάννης πήρε 57.800 την 1η Κυριακή και 50.403 τη 2η Κυριακή. Σύμφωνα με τον κ. Δρυμιώτη, ο Χάρης Δούκας ήταν η «έκπληξη» και πήρε 19.842 ψήφους την πρώτη Κυριακή και 64.055 τη 2η Κυριακή, τριπλασιάζοντας τον απόλυτο αριθμό των ατόμων που βρέθηκαν στην κάλπη και τον ψήφισαν.

Αναπάντητο, όπως είπε, είναι το ερώτημα από πού προήλθαν οι ψηφοφόροι, αφού δεν φτάνουν αθροιστικά με τους ψηφοφόρους του Κώστα Ζαχαριάδη, που τερμάτισε τρίτος στον α’ γύρο και είχε στηρίξει ανοιχτά τον Χάρη Δούκα, αλλά ούτε και του Νίκου Σοφιανού, χωρίς να προσθέσει κάποιος την απώλεια των 7.500 ψήφων που είχε ο κ. Μπακογιάννης. Μεταξύ άλλων σχολιάστηκε και το debate μεταξύ Κ. Μπακογιάννη και Χ. Δούκα από τη συχνότητα της ΕΡΤ, όπου όπως είπε τα αρχικά σχόλια ήταν θετικά για τον κ. Μπακογιάννη, αλλά εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως μάλλον δεν ήταν έτσι, επιπλέον «κανείς δεν γνώριζε τον κ. Δούκα και τον γνώρισαν πολλοί περισσότεροι».

Για τη Θεσσαλονίκη

Ίδια ήταν η κατάσταση που επικράτησε και στη Θεσσαλονίκη αφού ο κ. Ζέρβας πήρε λιγότερες ψήφους τη 2η Κυριακή απ’ ότι πήρε την πρώτη Κυριακή. Θεωρώντας τον ψηφοφόρο δεδομένο, αυτός χθες «πήρε την εκδίκησή του. Έδωσε το πολιτικό μήνυμα την περασμένη Κυριακή, γιατί τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν την περασμένη Κυριακή και χθες είπε “δεν έχετε λευκή επιταγή από μας”» κάνοντας επιπλέον λόγο για αλαζονεία από την πλευρά των πολιτικών.

Οι ανατροπές στους δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Πολλές ήταν οι ανατροπές που σημειώθηκαν στις εκλογές για την ανάδειξη Δημάρχων στις τρεις περιφερειακές ενότητες, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 19 Δήμων, οι νέοι Δήμαρχοι που εξελέγησαν στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών φθάνουν τους εννέα.

Οι περισσότερες ανατροπές καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας, όπου εξελέγησαν πέντε νέοι Δήμαρχοι, σε σύνολο επτά Δήμων.

Λιγότερες ανατροπές σημειώθηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, όπου σε σύνολο επτά Δήμων εξελέγησαν τρεις νέοι Δήμαρχοι, ενώ στην Αχαΐα εξελέγη μόνο ένας νέος Δήμαρχος, σε σύνολο πέντε Δήμων.

Στην Ηλεία, οι νέοι Δήμαρχοι που εξελέγησαν οι εξής:

 • Στο Δήμο Πύργου, ο Στάθης Καννής
 • Στο Δήμο Ήλιδας, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος
 • Στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο Αριστείδης Παναγιωτόπουλος
 • Στο Δήμο Ζαχάρως, ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος
 • Στο Δήμο Πηνειού, ο Αλέξιος Καστρινός

Να σημειωθεί ότι δύο εκ των νεοεκλεγέντων Δημάρχων, οι Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Αλέξιος Καστρινός έχουν διατελέσει και στο παρελθόν δήμαρχοι Ήλιδας και Πηνειού αντίστοιχα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι νέοι Δήμαρχοι που εξελέγησαν είναι οι παρακάτω:

 • Στο Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, ο Σπύρος Διαμαντόπουλος
 • Στο Δήμο Αμφιλοχίας, ο Αθανάσιος Τορουνίδης
 • Στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, ο Αθανάσιος Κασόλας

Στην Αχαΐα, ο μόνος νέος Δήμαρχος που εξελέγη είναι ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, σε έξι Δήμους η εκλογή των νέων Δημάρχων κρίθηκε για λίγες δεκάδες ή εκατοντάδες ψήφους.

 • Στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο Αριστείδης Παναγιωτόπουλος κέρδισε το Δήμο στον πρώτο γύρο των εκλογών, με διαφορά 83 ψήφων από τον δεύτερο, Γιώργο Γεωργιόπουλο.
 • Στο Δήμο Αιγιαλείας, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος επικράτησε του αντιπάλου του, Χρήστου Γούτου, με διαφορά 98 ψήφων.
 • Στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος εξελέγη Δήμαρχος με διαφορά 181 ψήφων από τον από τον δεύτερο, Σπύρο Μυλωνά.
 • Στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, ο Αθανάσιος Κασόλας, επικράτησε του αντιπάλου του, Γεώργιου – Θεόδωρου Αποστολάκη, με διαφορά 219 ψήφων.
 • Στο Δήμο Πηνειού, ο Αλέξιος Καστρινός εξελέγη Δήμαρχος στον πρώτο γύρο έχοντας διαφορά 321 ψήφων από τον δεύτερο, Ανδρέα Μαρίνο.
 • Στο Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, ο Σπύρος Διαμαντόπουλος επικράτησε του αντιπάλου του, Κωνσταντίνου Λύρου, με διαφορά 578 ψήφων.

Σχετικά με την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι μεγαλύτερες συμμετοχές καταγράφηκαν στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, με ποσοστό 59,30%, στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, με ποσοστό 57,79% και στο Δήμο Ζαχάρως, με ποσοστό 49,47%