Μητσοτάκης από τη Βάρνα: Καταδικάζουμε τις φρικτές εικόνες που είδαμε στο Ισραήλ – Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ΑΠΕ

Μητσοτάκης από τη Βάρνα: Καταδικάζουμε τις φρικτές εικόνες που είδαμε στο Ισραήλ – Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ΑΠΕ

Τριμερής Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας με κεντρικό θέμα στην ατζέντα είναι τα ενεργειακά

«Συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με όλους τους ηγέτες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Τόνισε ότι την συνάντηση αυτή σκιάζει η τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ. «Όπως όλος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζουμε τις φρικτές εικόνες που είδαμε. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν».

Πρόσθεσε ότι «Αθήνα Σοφία και Βουκουρέστι άλλωστε αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα από θέσεις που συγκλίνουν».

Παρακολουθείστε την κοινή Συνέντευξη Τύπου των ηγετών που συμμετέχουν στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.

 

«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κέντρο διεθνών διασυνδέσεων πράσινης ενέργειας»

Αναφερόμενος στην κοινή διακήρυξη που υπογράφηκε ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εστίασαν στη νέα μορφή που μπορεί να πάρει η τριμερής αυτή σύμπλευση και να αξιοποιηθεί εντός της ΕΕ. Όπως η συνεργασία το πλαίσιο του ΝΑΤΟ με την αναβάθμιση του αγωγού καυσίμων Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.

«Η Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «παίζει έναν κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών. Έχουμε από πέρυσι 4πλασιάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τους βόρειους γείτονές μας ο αγωγός IGB συμπλήρωσε το πρώτο έτος λειτουργίας και μεταφέρουμε καύσιμο έως και την Μολδαβία θωρακίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύντομα θα εγκαινιαστεί στην Αλεξανδρούπολη η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης το FSRU. Θα εξακολουθούμε να επενδύουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θέλουμε να μετατρέψουμε την πατρίδα μας και την ευρύτερη περιοχή σε κέντρο διεθνών διασυνδέσεων πράσινης ενέργειας. Αυτό απαιτεί και την ενίσχυση ηλεκτρικών διασυνδέσεων που έχουν ξεχωριστή θέση στο νέο περιφερειακό όραμα που αναπτύσσουμε».

Συμφωνήσαμε επίσης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η ευρωπαϊκή πορεία των δυτικών Βαλκανίων και των βόρειων γειτόνων μας μπορεί να αποτελέσει μοχλό σταθερότητας στην περιοχή. Θυμίζω ότι η Ελλάδα ως το παλαιότερο κράτος μέλος της ΕΕ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων για πάνω από 20 χρόνια.

Επανέλαβε ωστόσο ότι η ευρωπαϊκή προοπτική περνά μέσα από την προσαρμογή των υποψήφιων χωρών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο κάτι που σημαίνει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και απόλυτο σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου.

Σε αυτό είμαστε και οι 3 χώρες έτοιμες να συνδράμουμε.

Για τις μεταφορές τόνισε ότι αποτελούν αιχμή οι κάθετοι οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες συνδεδεμένοι με στρατηγικά λιμάνια και χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΕΕ για το νέο χάρτη για τον σιδηροδρομικό διάδρομο Βαλτικής Θάλασσας Ευξείνου πόντου και Αιγαίου πελάγους.

Όταν οι χώρες μας μπορούν να συνεργάζονται μπορούν να αξιοποιούν ευρωπαϊκούς πόρους και για την γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης. Αυτό το πιστοποιεί και η ένταξη της χώρας μας στην πρωτοβουλία των τριών θαλασσών που τώρα πια θα πρέπει να ονομάζονται 4 καθώς συμπεριλαμβάνουν και το Αιγαίο.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα είναι τα ενεργειακά δίνοντας έμφαση σε έναν μελλοντικό διάδρομο διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας από τη Θεσσαλονίκη μέσω Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς, Βάρνας προς την Κωνστάντζα, με πιθανή επέκταση στη Μολδαβία. Στόχος της Συνόδου είναι η οικοδόμηση σύγχρονων μεταφορών, επικοινωνιών και ενεργειακών υποδομών κατά μήκος του διαδρομής για την ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των συμμετεχόντων χωρών.