Στη Μάλτα για τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τετ α τετ με τον Μακρόν

Στη Μάλτα για τη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τετ α τετ με τον Μακρόν

Στο επίκεντρο της Συνόδου αναμένεται να βρεθεί το μεταναστευτικό και τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Παρασκευή 29/9 μεταβαίνει στη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9.

Δυο θέματα αναμένεται να κυριαρχήσουν στην Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, το μεταναστευτικό το οποίο αναδεικνύεται πλέον σε νούμερο ένα πρόβλημα σε όλη την ΕΕ και με πολλές χώρες να συγκρούονται μεταξύ τους για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, αλλά και η κλιματική κρίση η οποία αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών πολλές φορές με βίαιο τρόπο και κοστίζει στις οικονομίες των κρατών.

Για τα μείζονα αυτά θέματα θα τοποθετηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας την ανάγκη όσον αφορά στην κλιματική κρίση να υπάρξει μια συνολική στρατηγική απάντηση της ΕΕ που θα έχει δυο άξονες: την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της πρόσφατης ομιλίας του στον ΟΗΕ στις δυο αυτές κρίσεις. Είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ανάγκη πρόσθετων πόρων σε αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη Σύνοδο της MED9.

Ο πρωθυπουργός στις 15 Σεπτεμβρίου με επιστολή του στους ηγέτες της MED9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την διεκδίκηση μιας συνολικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική κρίση, η οποία απαιτεί περισσότερους πόρους.

Κι αυτό γιατί η Μεσόγειος βρίσκεται στη δίνη αυτής της κρίσης με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες αυτές και καλεί τους άλλους ηγέτες σε συντονισμό δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό, αλλά και στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Όσον αφορά στο Μεταναστευτικό,  κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι το βασικό στοιχείο μιας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων, κάτι που αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η φύλαξη των συνόρων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές.

Θα αναφερθεί όμως και σε μια άλλη διάσταση της μετανάστευσης που δεν είναι άλλη από τη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές και  την πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Η συνάντηση με τον Μακρόν

Πριν την έναρξη της Συνόδου των MED9 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων (Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα, τακτική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες).