Κασσελάκης: «Είμαι ο μόνος υποψήφιος που έχει καταθέσει προτάσεις – Έκκληση να πέσουν οι τόνοι»

Κασσελάκης: «Είμαι ο μόνος υποψήφιος που έχει καταθέσει προτάσεις – Έκκληση να πέσουν οι τόνοι»

«Έχω σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει κυβέρνηση και εγώ να είμαι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός» δηλώνει η Έφη Αχτσιόγλου

Έκκληση στους ψηφοφόρους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να πέσουν οι τόνοι, απηύθυνε από το Αιγάλεω ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ την ίδια ώρα η ανθυποψήφιά του Έφη Αχτσιόγλου εξαπέλυε σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 νέα επίθεση εναντίον του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την παρουσία του στο Αιγάλεω δήλωσε αρχικά: «Είναι μία μεγάλη μέρα για εμένα εδώ στο Αιγαλέω. Πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα του Δημήτρη Μπίρμπα, να εκλεγεί δήμαρχος. Θέλω να παροτρύνω όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τα 150.000 μέλη που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, να κατευνάσουμε τους τόνους».

Αναφορικά με το εργασιακό νομοσχέδιο δήλωσε ότι «προφανώς είναι κάτι απαράδεκτο και χθες συναντήθηκα με την ΑΔΕΔΥ και τους φορείς συνειδητοποιώντας τις μεγάλες αδικίες που γίνονται στα εργασιακά» και τόνισε ότι «ο συνδικαλισμός θα έχει θέση στα όργανα του κόμματος και στην παραγωγή της πολιτικής».

Στη συνέχεια της δήλωσής του ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε και για τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα για τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να μην απαντάει στην πρόκληση του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για το ψευδοκράτος. Ένας ηγέτης απαντάει ξεκάθαρα, δεν αφήνει να περνάνε υπονοούμενα. Η Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως κυβέρνηση θα προστατεύσει πλήρως και την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, είναι ξεκάθαρο».

Στις επικρίσεις που δέχεται από την εσωκομματική του αντίπαλο Έφη Αχτσιόγλου, ότι δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο ο λόγος του, απάντησε: «Είμαι ο μόνος υποψήφιος που έχει καταθέσει προτάσεις και το να λέγεται, ότι δεν έχω πολιτικό περιεχόμενο, ενώ έτσι άρχισε η υποψηφιότητά μου, από την έγκριση του κόσμου, από το περιεχόμενο που έβαλα μπροστά, τότε πολύ απλά δεν σέβονται την νοημοσύνη του κόσμου. Για το στρατό έχω πει ξεκάθαρα, ότι θέλω η πρώτη γραμμή να είναι επαγγελματική και για το υπόλοιπο να ισχύει κοινωνική θητεία».

Αχτσιόγλου: Έχω σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει κυβέρνηση και εγώ πρωθυπουργός

Η αντίπαλός του στον β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στις διαφορές της με τον Στέφανο Κασσελάκη, στην ανάγκη για αντιπαράθεση με βάση τις πολιτικές θέσεις και όχι συνθήματα, στην σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στο γιατί εμφανίζεται πιο «ξύλινη» από τον αντίπαλο της.

Ερωτηθείσα από τον Νίκο Χατζηνικολάου για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε, ότι «εγώ πιστεύω, ότι μπορεί να υπάρξει μια πολύ ενωτική πορεία την επόμενη ημέρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μιλάμε πολιτικά. Η δική μου υποψηφιότητα επιμένει πολιτικά, να δούμε ποια πολιτικά στοιχεία καταθέτει κάθε υποψήφιος και να μπορούν οι πολίτες την Κυριακή να πάρουν θέση», προσθέτοντας ότι «εχω προτάσεις για το πώς πρέπει να γίνει η αντιπολίτευση, έχω έργο και κοινοβουλευτικό να επιδείξω».

Η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε, ότι η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη «βοήθησε στην τόνωση του ενδιαφέροντος», ωστόσο συμπλήρωσε, ότι «το ερώτημα είναι, αν κανείς μένει σε αυτά τα χαρακτηριστικά ή στην ουσία. Την Κυριακή πάμε να διαλέξουμε αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρέπει να μιλάμε πολιτικά. Δεν μπορούμε να μείνουμε στα συνθήματα, πρέπει να δίνουμε και περιεχόμενο, για αυτό κάλεσα τον συνυποψήφιο μου σε debate. Δεν έχουμε ακούσει από εκείνον σχέδιο και πρόγραμμα, συγκεκριμένες θέσεις για τα πολιτικά θέματα ούτε έχουμε ακούσει οργανωτικές προστάσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης σημαντικό είναι το θέμα της κοινοβουλευτικής παρουσίας».

«Κατεβαίνω με σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει κυβέρνηση και ναι, εγώ, να είμαι η πρώτη (σημ: εκλεγμένη) γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, όχι απλά γιατί θα πω ότι το θέλω, αλλά γιατί θα καταθέσω ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα που μπορεί αυτό να το καταφέρει», απάντησε σε σχετικό ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου. Συνέχισε λέγοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «λέει ότι "εγώ θέλω να νικήσω τον Μητσοτάκη", αλλά δεν λέει πως αυτό θα γίνει. Δεν φτάνουν κάποιες ατάκες, πρέπει να υπάρχει πολιτικό σχέδιο. Δεν μιλάει για το περιχεόμενο της πολιτικής, όσο θα έπρεπε ή όσο θα ήταν αναγκαίο κατά την γνώμη μου, όταν μιλάμε για ένα τόσο σημαντικό θεσμικό αξίωμα».

Ερωτηθείσα για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε, ότι «υπάρχει έντονη ανάγκη για αλλαγή. Ο κόσμος είχε διάθεση ανανέωσης, για αυτό εμείς που είμαστε δύο νεότεροί υποψήφιοι είχαμε τόσο υψηλά ποσοστά». «Πρέπει να μπορεί κανείς να εξηγήσει, πως θα γίνουν αυτά που λέει και από την άλλη, εγώ έχω και μια κυβερνητική θητεία, που δείχνει ότι όταν χρειάστηκε, έκανα κάποια πράγματα στον τομέα της εργασίας», συμπλήρωσε.

«Η ενότητα είναι ο κοινός παρονομαστής, είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε. Το ερώτημα της ενότητας δεν βαραίνει εμένα, το ερώτημα της απόδειξής δεν είναι στην από εδώ πλευρά. Αυτό το βάρος το φέρει η άλλη πλευρά. Δίπλα στον κ. Κασσελάκη, ο Παύλος Πολικής που κάνει διαρκείς επιθέσεις σε μένα και σε άλλα στελέχη. Δεν νομίζω ότι είναι καθοδηγούμενος, το έκανε και τον Μάιο, λίγο πριν τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ερώτημα για την διαγραφή του, για κινήσεις που έπλητταν το κόμμα. Δεν έφτασε μέχρι τέλους, γιατί ο Παύλος Πολάκής έστειλε μια επιστολή, που αναγνώρισε ότι έκανε λάθος», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όσον αφορά στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, είπε ότι «είχαμε ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις εκλογές και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Αν αναπαράγουμε τα λάθη του παρελθόντος και τις παθογένεις, δεν νομίζω ότι μπορούμε να προσχωρήσουμε». Σχετικά με όσα λέγονται για υπονόμευση του Αλέξη Τσίπρα από μέρους της, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι «η σχέση μου με τον Αλέξη Τσίπρα ήταν σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Μου ανέθεσε το υπουργείο Εργασίας και στην αντιπολίτευση μου ανέθεσε τον τομέα των Οικονομικών, τον βασικό τομέα της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, σε μια μεγάλη εκδήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δίπλα του τέσσερα στελέχη: Εμένα, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Διονύση Τεμπονέρα. Προσβάλει και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα η συζήτηση περί υπονόμευσης, καθώς δεν τον φέρουν ικανό να αντιληφθεί, ότι κάποιοι τον υπονομεύουν».

Σε ότι αφορά το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «Θεωρώ αναγκαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί στο ευρύτερο δυνατό ακροατήριο, για να επανέλθει στην εξουσία. Προφανώς έχει ταυτότητα στην Αριστερά, αλλά ορθώς κινείται μέχρι τους ανθρώπους που κινούνται μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Η κοινωνία έχει ανάγκη προοδευτικής διεξόδου, ό,τι η ζωή μας μπορεί να γίνει καλύτερη».

Για το ότι εμφανίζεται «ξύλινη» προς τα έξω, όπως της είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Έφη Αχτσιόγλου είπε: «Βλέπω την ανάγκη, όχι λόγω του Στέφανου Κασσελάκη, οι πολίτες να γνωρίζουν τους πολιτικούς ως πρόσωπα, να ξέρουν κάτι για την ζωή τους. Κάθε φορά που είπα κάτι για την ζωή μου, για το παιδί μου, είδα μεγάλο ενδιαφέρον. Είμαι τόσο αυστηρή, ας το πούμε έτσι, διότι έχω μέσα μου συνεχώς το συναίσθημα της ευθύνης, ότι οι αποφάσεις μας επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, ίσως για αυτό». Καταλήγοντας επεσήμανε πάντως, ότι αν η ίδια εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή «Θα αξιοποιήσω τον Στέφανο Κασελάκη την επόμενη ημέρα».