Τουρκικά ΜΜΕ για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης ήρθε με τα χέρια στις τσέπες» – Τι συμφώνησαν οι δύο ηγέτες

Τουρκικά ΜΜΕ για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: «Ο Μητσοτάκης ήρθε με τα χέρια στις τσέπες» – Τι συμφώνησαν οι δύο ηγέτες

«Θα συνεχιστεί η άνοιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν έχουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Όπως σχολιάζουν ο Έλληνας πρωθυπουργός «ήρθε με τα χέρια στις τσέπες» ενώ υπογραμμίζουν πως «θα συνεχιστεί η άνοιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Ο Μητσοτάκης ήταν χαλαρός, χαμογελαστός, ήρθε με τα χέρια στις τσέπες» αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συνάντηση των δύο ηγετών χθες στη Νέα Υόρκη και σημειώνουν ότι οι δύο ηγέτες «ήταν χαλαροί και θα έχουν πιο στενές επαφές».

Όπως επεσήμανε το πρωί της Πέμπτης (21/9) από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, το καλό κλίμα αποτυπώνεται τόσο από τη διάρκεια της συνάντησης -κράτησε μία ώρα αντί για 40-45 λεπτά που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο– όπως και από τις ανακοινώσεις των δύο πλευρών μετά τη συνάντηση που ήταν ίδιες.

 

Ο οδικός χάρτης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιλαμβάνει τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Έχει κλειδώσει το ταξίδι του Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου»

Ο Μανώλης Κωστίδης επίσης δήλωσε πως μάλλον έχει κλειδώσει το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

 

Σε σχετικό του ρεπορτάζ ο τηλεοπτικός σταθμού Α ΗΑΒΕR αναφέρει: «Εκδόθηκε η ανακοίνωση για την συνάντηση των δυο ανδρών, ωστόσο θα ήθελα να τονίσω κάτι. Ο Mητσοτάκης ήρθε άνετος εδώ στο σπίτι της Τουρκίας. Η γλώσσα του σώματός του ήταν χαλαρή, εισήλθε και εξήλθε με τα χέρια στην τσέπη, ήταν χαμογελαστός.

Κι εμείς αναρωτιόμασταν αν στις φωτογραφίες της συνάντησης, αν οι δυο ηγέτες θα ήταν χαμογελαστοί. Και συνέβη αυτό. Χαμογελούσε και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως και ο Μητσοτάκης. Αν θυμηθούμε το πρόσφατο παρελθόν πριν τη συνάντηση τους στο Βίλνιους, όπως στις αρχές του έτους, οι δυο ηγέτες είχαν κάνει σκληρές δηλώσεις ο ένας εναντίον του άλλου. Αρα το να χαμογελούν είναι καλό, άλλωστε η ανακοίνωση δείχνει πως θα έχουν πιο στενές επαφές».

Το CNN Turk μετέδωσε: «Η σημαντικότερη συνάντηση του Ερντογάν ήταν αυτή με τον Μητσοτάκη», ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για συνάντηση με θετικά αποτελέσματα.

 

Ειδικότερα το ρεπορτάζ του CNN Turk επισημαίνει: «O πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ας μάθουμε τις λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης. Αυτή η συνάντηση ίσως ήταν η πιο πολυαναμενόμενη μέσα σε όλο τον μαραθώνιο των συναντήσεων που είχε ο πρόεδρος. Η συνἀντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε στις 10:59 και ολοκληρώθηκε στις 12:02 άρα η διάρκειά της ξεπέρασε την μια ώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, οι δυο ηγέτες επιβεβαίωσαν την βούληση τους για τη διατήρηση του σημερινού θετικού κλίματος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Στον τουρκικό Τύπο, η Hurriyet τονίζει ότι «θα συνεχιστεί η άνοιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ενώ η Milliyet μιλά για «συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για συνεργασία στο μεταναστευτικό».

Η Aksam αναφέρει: «Ο Μητσος (Μητσοτάκης) και ο Μπιμπι (Νετανιάχου) στο Σπίτι της Τουρκίας».

 

Εν τω μεταξύ, ο αρθρογράφος της Hurriyet σχολιάζει πως «πρέπει να πλήξουμε στρατιωτικά τα ελληνικά νησιά που είναι στρατιωτικοποιημένα» και πως «πρέπει να καθοριστεί η κυριαρχία σε 150 νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου»

«Πρέπει να πολεμήσουμε, η Τουρκία πρέπει να πολεμήσει για να τα σταματήσει τις επιθέσεις που δέχεται εναντίον της στην περιοχή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» σχολίασε ο Νεντίμ Σενέρ και προσθέτει: «Κανονικά η Ελλάδα δεν πρέπει να θεωρείται κράτος. Επαναστάτησε πριν απο λίγα χρόνια, την ίδρυσαν 3 χώρες, διόρισαν ηγέτη έναν γερμανό πρίγκιπα, Αυτό το ανύπαρκτο κράτος μας επιτίθεται και μας προκαλεί με έναν ‘φθηνό’ τρόπο. Μια χώρα που η Τουρκία με ένα σπρώξιμο θα μπορούσε να την αποτελειώσει, τώρα πήρε μαζί της την Αμερική και κάνει νταϊλίκια στην Τουρκία. Απέναντι μας βλέπουμε το μπλοκ που υπάρχει.

Αυτό που λέω ξεκάθαρα είναι πως η Τουρκία στο ζήτημα των νησιών, που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης έχει δίκιο, φτάνει στο σημείο να χάνει το δίκιο της ένω έχει δίκιο Τους λέμε στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και πως θα πρέπει να καθοριστεί.η κυριαρχία του . Επίσης αφου λέμε πως στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις, τα στρατιωτικοποιούν. Τότε ας πάμε να τα χτυπήσουμε να τελειώνουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Νέα σελίδα στο βιβλίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεικτικό του ότι οι δυο πλευρές είχαν ουσιαστικά πράγματα να συζητήσουν φάνηκε από τη διάρκεια του τετ α τετ τους που διήρκεσε λίγο παραπάνω από μια ώρα.

Μάρτυρας της θετικής ατμόσφαιρας και της αποφασιστικότητας να μην αφήσουν οι δυο πλευρές την ευκαιρία αυτή να πάει χαμένη ήταν και η συμφωνία να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Κυβερνητικές πηγές κάνοντας την αποτίμηση της συνάντησης που είχαν Μητσοτάκης και Ερντογάν υπογράμμιζαν ότι από το αποτέλεσμά της φάνηκε η ειλικρινής διάθεση να βρεθούν λύσεις αλλά και να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία σε σημαντικά και φλέγοντα ζητήματα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ήταν εμφανής η διάθεση για συνέχιση της αποκλιμάκωσης και αποφυγή της επιθετικής ρητορικής.

Όσον αφορά στα σοβαρά προβλήματα που χωρίζουν τις δυο χώρες ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας επισήμαινε ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και υπάρχει σαφής οδικός χάρτης που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τα ζητήματα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας είναι περίπλοκα και δεν λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Πήγαμε ένα βήμα παρακάτω από το Βίλνιους αλλά η Χάγη είναι μακριά».

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες», δήλωσε μεταξύ άλλων μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός.

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης των επαφών, με ορόσημο τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο οδικός χάρτης στον οποίο κατέληξαν Αθήνα και Άγκυρα περιλαμβάνει τέσσερα ορόσημα:

Τον πολιτικό διάλογο που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, την θετική ατζέντα με εναρκτήρια ημερομηνία την 17η Οκτωβρίου, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέσα Νοεμβρίου) και τέλος την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν έμειναν μόνο στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά συζήτησαν και θέματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη περιοχή αλλά και μεγάλα διεθνή ζητήματα.

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της κλιματικής κρίσης και οι επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.

Συμφώνησαν δε ότι αποτελεί προτεραιότητα για Ελλάδα και Τουρκία η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξαν αποφασισμένοι να συνεργαστούν αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση. Χαρακτηριστικό ήταν ότι από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η προτροπή να μην υπάρχουν άλλες βάρκες στη θάλασσα.

Τώρα, την σκυτάλη παίρνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν οι οποίοι θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.

Ξεκάθαρος για το Κυπριακό

Λίγη ώρα μετά την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος σε ομογενείς ήταν ξεκάθαρος για την στάση της Ελλάδας στο Κυπριακό: «Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Πρόεδρο Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά.