Γεραπετρίτης: Aνάγκη για ευρωπαϊκή στρατηγική στα θέματα της μετανάστευσης

Γεραπετρίτης: Aνάγκη για ευρωπαϊκή στρατηγική στα θέματα της μετανάστευσης

«Η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη πολιτική που στηρίζεται στην επιτήρηση των συνόρων»

Την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θέματα της μετανάστευσης, που θα κατανέμει, μέσω της αρχής της αλληλεγγύης, ισότιμα τα βάρη στα κράτη μέλη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, με αφορμή την 90ή επέτειο από την σύναψη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, υπενθύμισε ο κ. Γεραπετρίτης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και επωμίζεται δυσανάλογα βάρη.

Επεσήμανε δε, ότι τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα δεν πρόκειται να σταματήσουν, καθώς διαρκώς υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν την κινητικότητα των πληθυσμών, είτε αφορά συρράξεις ένοπλες σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως σήμερα στο Σαχέλ και τη Μέση Ανατολή, είτε επειδή υφίσταται κατάσταση κοινωνικής ανισότητας, που οδηγούν τους ανθρώπους σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

«Η Ελλάδα έχει μια συγκεκριμένη πολιτική που στηρίζεται στην επιτήρηση των συνόρων, τη δημιουργία ανθρώπινων δομών για εκείνους που έρχονται στην Ελλάδα και στην επιθυμητή και αναγκαία αλληλεγγύη της ΕΕ ως χώρα πρώτης υποδοχής», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Έχουμε καταφέρει πολλά. Να μπορούν τα ασυνόδευτα ανήλικα να βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, να υπάρχει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών, αλλά καμία χώρα μόνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό».

Όπως επεσήμανε, είναι «πρωτίστως ένα θέμα συγκροτημένης ευρωπαϊκής πολιτικής, που πρέπει να εδράζεται σε τρία πεδία»:

-Την επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων κατά τρόπο, ώστε να μπορεί να καταπολεμηθεί η μάστιγα που συνδέεται με την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τους διακινητές.

-Να διασφαλιστεί επαρκώς ότι θα γίνονται επιστροφές όπου προσιδιάζει, όπου δεν χωρεί ζήτημα ανθρωπιστικής προστασίας.

«Δυστυχώς η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας του 2016 δεν έχει παραγάγει τα αποτελέσματα που αναμέναμε», σημείωσε.

-Και να διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχουν οι νόμιμες οδοί της μετανάστευσης.

«Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης έχουμε ανάγκη από εργατικά χέρια, άρα το να φροντίσουμε να έχουμε διόδους νόμιμες και ελεγχόμενες, αποδυναμώνει τους διακινητές και τα παράνομα κυκλώματα και αναδεικνύουν την ανάγκη να υπάρχει μια ελεγχόμενη κεντρική ευρωπαϊκή στρατηγική στο ζήτημα της μετανάστευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και υπογράμμισε πως «είναι προς το συμφέρον μας να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί παγκοσμίως και να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις αναδυόμενες τάσεις προστατευτισμού».

«Η Ελλάδα, όπως και το Λουξεμβούργο, πιστεύει στο όραμα της Ένωσης, την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης σε μια ήπειρο που ζούσε επί αιώνες την τραγωδία του πολέμου», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Ο πόλεμος επέστρεψε στην ήπειρό μας. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια αναθεωρητική ενέργεια που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Ελπίζουμε στην ταχεία λήξη της ένοπλης σύρραξης και την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής της ακεραιότητας».

Σημείωσε ακόμη πως η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία με πολλούς τρόπους, ενώ εξετάζει πώς θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε μετά την υπαναχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.

Απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο η στάση της Αλβανίας για Μπελέρη

«Η διεύρυνση της ΕΕ, αναμφίβολα, θα συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας στην Ευρώπη αλλά και στη δική μας περιοχή», επεσήμανε και τόνισε πως αμφότερες οι χώρες στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα προβλεπόμενα ορόσημα και οι όροι που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Είμαστε 20 χρόνια μετά τη Θεσσαλονίκη», ανέφερε. «Το 2003 η Ελλάδα ήταν η επισπεύδουσα χώρα έτσι ώστε να καταγραφεί με έμφαση ότι η φυσική θέση των Δυτικών Βαλκανίων είναι μέσα στην ΕΕ. Είναι ένας αναγκαίος όρος έτσι ώστε μια ιστορικά πολύπαθη περιοχή να μπορέσει να απολαύσει τους καρπούς της ειρήνης σε μια ευρύτερη γειτονιά ασφάλειας και ευημερίας».

«Είκοσι χρόνια μετά επαναλαμβάνουμε την ίδια βασική μας θέση», σημείωσε και υπενθύμισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκάλεσε μια διάσκεψη στην Αθήνα, έτσι ώστε οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, η Μολδαβία και η Ουκρανία να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν τα βήματα που θα πρέπει να αναληφθούν έτσι ώστε να υπάρξει η καλοδεχούμενη εξέλιξη της προώθησης των ενταξιακών διαδικασιών.

«Κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά οφείλουμε να σεβαστούμε, όπως όμως και τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τα όργανα της ΕΕ και ιδίως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αφορούν τον σεβασμό των θεμελιωδών κανόνων της ΕΕ. Σε αυτούς συγκαταλέγω πρωτίστως τον σεβασμό στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Όπως ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, συζήτησε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας θέματα που αφορούν τη διεύρυνση, τα ζητήματα που ανακύπτουν, ενώ μετέφερε «τη θεμελιώδη θέση της χώρας μας ότι επί της αρχής επιδιώκουμε και ενθαρρύνουμε την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Ο σεβασμός όμως στο κράτος δικαίου απαιτεί και μια έμπρακτη στάση, η οποία αποδεικνύεται στην καθημερινότητα και όχι μόνο στους θεσμούς», επεσήμανε και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, συνιστά μια απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο μέτρο που ένας εκλεγμένος δήμαρχος για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του επειδή δεν του έχει επιτραπεί, όπως θα μπορούσε και θα όφειλε με πολιτική βούληση ως διοικητική πράξη, να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντα του».

«Αυτό κατά την άποψη της χώρας μας και κατά την άποψη του διεθνούς δικαίου συνιστά μια σαφή παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων του κ. Μπελέρη, παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας και του κράτους δικαίου».

«Ενθέρμως επί της αρχής υποστηρίζουμε την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, πρέπει όμως να αποδεικνύεται ο σεβασμός στις αρχές της ΕΕ, οι οποίες εν πολλοίς είναι και οικουμενικές αρχές και αφορούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».

Ευρωπαϊκή αναβάθμιση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας

Όπως ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία.

«Αυτό το καλοκαίρι, χτυπηθήκαμε από τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, πρώτα από τις φωτιές και μετέπειτα από τις πλημμύρες. Η Ευρώπη όμως στέκεται ξανά στο πλευρό μας», σημείωσε και ευχαρίστησε την ΕΕ και τα κράτη μέλη για τη βοήθεια που μας παρείχαν στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που προκάλεσε η κλιματική κρίση.

«Τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά. Η εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι κανείς δεν είναι πια απολύτως προστατευμένος από την κλιματική κρίση. Γι΄ αυτό πρέπει να εργαστούμε τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της πολυμερούς διπλωματίας για την αναβάθμιση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή, θέτει την κλιματική κρίση και ασφάλεια σε απόλυτη προτεραιότητα. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί και έναν από τους έξι πυλώνες της υποψηφιότητάς της ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για την περίοδο 2024-2025. Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους στο ΣΑ ΟΗΕ».

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με το Λουξεμβούργο, επεσήμανε πως ως μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις και αξίες.

«Η σκέψη μας συγκλίνει σε πολλά σημεία ως προς το μέλλον της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη πιο πράσινη. Στην ενεργειακή διαφοροποίηση και αυτονομία της ΕΕ, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά, ως ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», επεσήμανε.

Τέλος, τόνισε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν για τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, και τονίστηκε πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών μας σε πολλά πεδία.

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Μήνυμα στην Τουρκία να σέβεται τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου

Τη στήριξή του στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα με τις μεγάλες πυρκαγιές και πλημμύρες εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn και υπογράμμισε πως έχει μεγάλο σεβασμό για τους πυροσβέστες που κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Το ίδιο φαινόμενο, όπως επεσήμανε, βλέπουμε στη Λιβύη με εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες νεκρούς.

Όπως επεσήμανε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Γεραπετρίτη συζήτησαν για την πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα και τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια προσέγγισης είναι «εξαιρετικά σημαντική για όλη την ΕΕ, τις διμερείς σχέσεις και για να υπάρχει ηρεμία στο Αιγαίο».

«Αλλά είναι και ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους Τούρκους ότι -κατά την άποψή μου- δεν θα γίνει καμία πρόοδος, αν η Τουρκία δεν σέβεται τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να μιλήσουμε πάλι για τη διεύρυνση όσον αφορά την Τουρκία».

Αναφερόμενος στη διεύρυνση, επεσήμανε πως «τα Βαλκάνια είναι κήπος της Ευρώπης, δεν είναι ούτε της Σαουδικής Αραβίας, ούτε της Ρωσίας, ούτε της Τουρκίας, ούτε της Κίνας».

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις χώρες των Βαλκανίων να κάνουν ό,τι είναι εφικτό εάν επιθυμούν να γίνουν κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε χώρα έχει διαφορετικές προκλήσεις να επιλύσει. Το μέλλον τους, για τη νεολαία τους το λέω, είναι εντός της ΕΕ. Έτσι, θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να γίνουν μέλη. Διότι τώρα είμαστε 20 χρόνια μετά τη Θεσσαλονίκη».

Σημείωσε πως η κάθε χώρα στα Βαλκάνια έχει τα δικά της ζητήματα και υπογράμμισε την ελπίδα σύντομα το ζήτημα στις σχέσεις ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα να ξεπεραστεί.

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, επεσήμανε ότι εφόσον βρέθηκε λύση στο ονοματολογικό «μπορούμε να πούμε ότι πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούμε να αποδεχτούμε ότι υπάρχει μια αρχή διαπραγματεύσεων».

«Το μήνυμα που μπορώ να δώσω είναι ότι -20 χρόνια μετά τη Θεσσαλονίκη- είμαστε πάντα με διάθεση στην ΕΕ να αποδεχτούμε αυτές τις χώρες. Είναι καθήκον μας αλλά και μεγάλη πρόκληση».

Σημείωσε δε, πως μεγάλα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση απαιτούν λύσεις από κοινού.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, επεσήμανε πως το 2015 όταν το Λουξεμβούργο είχε την προεδρία της ΕΕ, ήταν κοντά σε μια λύση. Δυστυχώς όμως 4-5 χώρες κατέστρεψαν το κλίμα αλληλεγγύης.

«Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης που να βασίζεται στην αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα, αλλιώς θα καταρρεύσει η συμφωνία Σένγκεν, που είναι μια μεγάλη κατάκτηση της ΕΕ».

Πρόσθεσε δε, πως η συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών που επετεύχθη τον Ιούνιο, θα δώσει ώθηση να πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού σαν Ευρωπαίοι», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη, ότι υπάρχει ροή από την Τουρκία αυτή την περίοδο, καθώς «υπάρχει μια πολιτική που ενθαρρύνει την αποχώρηση αρκετών Σύρων», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει δεχτεί τα τελευταία 10 χρόνια 4 εκατ. ανθρώπους από τη Συρία και το Ιράκ.

«Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία που προωθούνται από την Τουρκία προς αποχώρηση».

Ανέφερε ακόμη πως και στο Λουξεμβούργο το τελευταίο έτος έχουμε κάποιες εκατοντάδες νεαρά άτομα, ακόμη και παιδιά, τα οποία εμφανίζονται και ζητούν να λάβουν το διεθνές στάτους, με στόχο να καταφέρουν να πετύχουν αυτό το ιδιαίτερο στάτους και να μπορέσουν να φέρουν τους γονείς τους.

«Πρέπει η Ευρώπη να σκεφτεί και να βρει τρόπους νόμιμης μετανάστευσης. Από τη στιγμή που αυτό λείπει συμβαίνουν αυτά, ενώ το Δουβλίνο δεν δουλεύει πια».