Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα – Τι συζητούν οι δύο άνδρες

Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Άγκυρα – Τι συζητούν οι δύο άνδρες

Θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ξεκίνησε η συνάντηση εργασίας του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Σκοπός είναι να βρεθεί ένα πρώτο πλαίσιο για τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών.

Βασικός στόχος του σημερινού τετ α τετ αποτελεί η προετοιμασία του ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Πιο αναλυτικά τα θέματα που θα απασχολήσουν τους δυο επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας θα αφορούν την οικονομική συνεργασία, το εμπόριο, τη ναυτιλία, την πολιτική προστασία και τον τουρισμό.

Το πιο δύσκολο κομμάτι θεωρείται το τελευταίο καθώς το πλαίσιο που θα τεθεί θα έχει να κάνει με τα θέματα που διαχρονικά αποτελούν τα σημεία που χωρίζουν τις δύο χώρες.

Η Αθήνα είναι ξεκάθαρη ότι η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζει είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Και καθώς η διαφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι γνωστή, αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις χωρίς όμως να υπάρξει ούτε μισό βήμα πίσω σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.