Ανδρουλάκης: Αν η κυβέρνηση έχει στοιχεία για εμπρησμούς από ξένους πράκτορες να τα προσκομίσει στη Βουλή

Ανδρουλάκης: Αν η κυβέρνηση έχει στοιχεία για εμπρησμούς από ξένους πράκτορες να τα προσκομίσει στη Βουλή

«Οι μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα ήταν φέτος κατά 52% λιγότερες από τον μέσο όρο της εικοσαετίας, αλλά οι καμένες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 195%»

«Το φετινό καλοκαίρι, άφησε πίσω του πάνω από 1.600.000 στρέμματα καμένης γης. Συνάνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και καταγράφηκαν εκτεταμένες ζημιές σε πάρα πολλές περιουσίες και ο πρωθυπουργός ήρθε στη Βουλή με διάθεση δημιουργικής λογιστικής. Θέλησε με αλχημείες να μας πείσει ότι δεν έγινε κάτι λάθος στον Έβρο και στη Ρόδο. Την ίδια ώρα η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς εξακολουθεί να μαίνεται για 13η ημέρα» τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Παράλληλα ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι φέτος είχαμε τις λιγότερες αριθμητικά εστίες, αλλά τα καταστροφικότερα αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη. «Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία και αφήστε τις φωτογραφίες που μας δείχνετε κύριε Μητσοτάκη. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα ήταν φέτος κατά 52% λιγότερες από τον μέσο όρο της προηγούμενης εικοσαετίας, αλλά οι καμένες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 195%. Την ίδια ώρα στην Ισπανία οι μεγάλες πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 78% αλλά οι καμένες εκτάσεις μόλις κατά 2%, ενώ στη Γαλλία οι μεγάλες πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 194% αλλά οι καμένες εκτάσεις κατά 66%. Την ίδια ώρα που καταγράφεται αυτή η αποκαρδιωτική επίδοση, έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς στον κόσμο για την προστασία από τις φωτιές, ενώ στην Ελλάδα επιχειρούν τα 10 από τα 35 ελικόπτερα Έρικσον που υπάρχουν παγκοσμίως. Κάτι λοιπόν πάει στραβά. Μήπως το γεγονός ότι δεν υπάρχει συντονισμός και ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης;

Οι υπουργοί της κυβέρνησης αναρωτήθηκαν εάν πίσω από τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο κρύβονται ξένοι πράκτορες. Αν έχετε κύριε Μητσοτάκη τέτοια στοιχεία, προσκομίστε τα εδώ, στην εθνική αντιπροσωπεία, για να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό. Αλλά να σας πω τί πιστεύω; Ότι επενδύεται και πάλι σε επικοινωνιακά παιχνίδια και σε θολούρες, για να καλύψετε τις αποτυχίες σας. Είναι ανεπίτρεπτο μπροστά σε τόσο σοβαρά ζητήματα να προτάσσετε την παραπληροφόρηση και τη συσκότιση, παρά τον δημόσιο και ειλικρινή διάλογο». Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε πυροσβέστες, δασοπυροσβέστες, πιλότους και εθελοντές «που καθημερινά δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι στον τομέα της πρόληψης τίποτα δεν πήγε καλά από κυβερνητικής πλευράς».