Ο Πεπόνης “ξεψαχνίζει” 33 βουλευτές

Εντολή να διερευνήσουν το θέμα με τη λεγόμενη λίστα με τους 33 βουλευτές οι οποίοι εμφανίζουν περίεργο πλουτισμό έδωσε στους Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, ο αρμόδιος για το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελής.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου το ενδιαφέρον φαίνεται πως έχει επικεντρωθεί σε πέντε ονόματα που αντιστοιχούν σε βουλευτές εν ενεργεία και μάλιστα υπουργούς και οι οποίοι φέρονται πως περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στους συναδέλφους του να ερευνήσουν αν όντως υφίσταται η επίμαχη λίστα και σε αυτή την περίπτωση να διενεργήσουν προκαταρκτική έρευνα κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιους τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δράση ή οποιοδήποτε άλλο έγκλημα το οποίο σχετίζεται με παράνομο πλουτισμό.

Ο κ. Παντελής διευκρινίζει ότι εάν διαπιστώσουν ποινικά κολάσιμες πράξεις, οι οποίες έχουν τελεστεί από υπουργούς, τότε θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αντίθετα, για τους εν ενεργεία βουλευτές επιτρέπεται η διενέργεια όλων εκείνων των ανακριτικών πράξεων που είναι απαραίτητες για τη βεβαίωση του εγκλήματος "όχι όμως και εκείνων που θίγουν το πρόσωπο των βουλευτών", καθώς απαιτείται η άρση της βουλευτικής τους ασυλίας.

Το θέμα προέκυψε μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ σε περίπου 500 νυν και πρώην βουλευτές, απ' όπου διαπιστώθηκαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των ποσών που δηλώθηκαν και των εισοδημάτων τους σε 33 πρώην και νυν βουλευτές