Το «κίνημα της πετσέτας» φέρνει αλλαγές στις παραλίες: ‘Ερχονται σαρωτικοί ελέγχοι και «τσουχτερά» πρόστιμα για τους καταπατητές

Το «κίνημα της πετσέτας» φέρνει αλλαγές στις παραλίες: ‘Ερχονται σαρωτικοί ελέγχοι και «τσουχτερά» πρόστιμα για τους καταπατητές

«Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων και δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση»

Με σαρωτικούς ελέγχους και «τσουχτερά» πρόστιμα απαντά η κυβέρνηση στις παραβάσεις των επιχειρηματιών στα νησιά που κάνουν κατάληψη στις παραλίες με ξαπλώστρες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους.

«Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων και δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση» διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι το «κίνημα της πετσέτας» ανέδειξε γρήγορα το θέμα, επισπεύδοντας και την επίλυσή του. Το ζητούμενο είναι ότι οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν σε συγκεκριμένο χώρο και παρόλα αυτά αρκετοί επιχειρηματίες παραβιάζουν τους όρους.

Για το λόγο αυτό ο κρατικός μηχανισμός θα επεμβαίνει είτε αυτεπάγγελτα, κάνοντας ελέγχους ή μετά από καταγγελίες πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εντολή είναι έως το τέλος της τουριστικής σεζόν, οι έλεγχοι να είναι διαρκείς και οι ελεγκτές άτεγκτοι.

Ήδη, το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται σε αναβρασμό και έχουν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανακληθεί πολλές άδειες προκειμένου να μην μείνει καμία καταγγελία για παράνομη ή εκτεταμένη κατάληψη του αιγιαλού ανέλεγκτη.

Επίσης, δρομολογούνται αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Κτηματικές Υπηρεσίες αλλά και το σύνολο του νομικού πλαισίου για την παραχώρηση παραλιών προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες.

Αυτό που παράλληλα έχει ζητηθεί με έμφαση από όσους εμπλέκονται στο θέμα αυτό είναι να βρεθεί τρόπος να μην ξεφύγουν από παραθυράκια οι παραβάτες και όχι μόνο να πληρώσουν τα πρόστιμα αλλά και να μην μπορέσουν με δικανικούς ελιγμούς να ανοίξουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους.

Χρειάστηκε να φτάσει η κατάσταση στα όριά της προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε ότι ότι όταν διαπιστώνεται και στη συνέχεια βεβαιώνεται μία παράβαση, απαιτείται να συντονιστούν ως και 8 διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες. Με άλλα λόγια απίστευτη γραφειοκρατία που θέτει άπειρα εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι τις αρμοδιότητες για τους ελέγχους να τους έχει μια υπηρεσία η οποία και θα ασκεί εποπτικό ρόλο σε όλες τις άλλες και θα ελέγχει και την παραγωγικότητα του συστήματος.