Τριαντόπουλος για αποζημιώσεις πυρόπληκτων: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα – Εντός Αυγούστου οι πρώτες πιστώσεις

Τριαντόπουλος για αποζημιώσεις πυρόπληκτων: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα – Εντός Αυγούστου οι πρώτες πιστώσεις

«Θα είναι η πρώτη αρωγή προς σπίτια που έχουν καταστραφεί»

«Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία υλοποίησης και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr» ανέφερε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις διαδικασίες των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Θα είναι η πρώτη αρωγή προς σπίτια που έχουν καταστραφεί, δηλαδή έναντι της στεγαστικής συνδρομής με 10.000 ευρώ στις περιπτώσεις όπου είχαμε μεγάλη καταστροφή, αυτό που λέμε σαν κόκκινο, αυτό που είναι επικίνδυνο προς χρήση, που κάποιος θα πρέπει να το ξαναχτίσει. Ουσιαστικά είναι το ποσό αυτό που διαθέτουμε στον πολίτη για να μπει σε μια διαδικασία συνεργασίας με τον ιδιώτη πολιτικό μηχανικό, να αρχίσει να του φτιάχνει τον φάκελο. Άρα εμπροσθοβαρώς δίνουμε τα χρήματα, υπάρχει ήδη σε συνεργασία με τους δήμους η κάλυψη της οικοσκευής μέχρι 6.000, ενώ για τις επιχειρήσεις είναι 4.000 και 2.000 ευρώ η πρώτη αρωγή. Αυτά είναι ποσά που αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ο στόχος μας είναι μέσα στον Αύγουστο να αρχίσουν να καταβάλλονται. Για να έχουμε μία εικόνα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για δύο εβδομάδες» είπε αναλυτικά ο υφυπουργός, επισημαίνοντας πως στόχος είναι η πλατφόρμα να είναι ανοιχτή την επόμενη βδομάδα.

Όσο αφορά στα σπίτια που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, είναι τα κλιμάκια της ΔΑΕΚ στο πεδίο από την πρώτη στιγμή, σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος, δίνουν το δελτίο αυτοψίας στους πολίτες, προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία, όπου χρειαστεί, κατεδάφισης, που την αναλαμβάνει ο Δήμος με χρηματοδότηση που δίνεται από το κράτος, από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς παλαιότερα υπήρχαν μια σειρά από καθυστερήσεις.

Ερωτηθείς σε τι ποσό ανέρχεται το κόστος για το κράτος από τις αποζημιώσεις για τις πληγείσες περιουσίες των πολιτών, αυτό θα είναι διαθέσιμο στις επόμενες ημέρες, απάντησε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπως σε σεισμούς ή σε πλημμύρες που υπάρχουν καταστροφές σε υποδομές.

«Αυτό είναι και το μεγάλο μας μεγάλο παράπονο αλλά και επιδίωξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα απλώς επειδή έχει περάσει καιρός και έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα από τη διαχείριση της θεομηνίας Ιανός, όπου οι δημοσιονομικές επιπτώσεις ξεπέρασαν τα 750 εκατομμύρια εθνικών πόρων. Η στήριξη που πήραμε από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν κοντά στα 22 εκατομμύρια. Πολύ μεγάλη απόκλιση. Είναι ένα ζητούμενο το οποίο εδράζεται και στη φιλοσοφία, όμως, διαχείρισης τέτοιων κρίσεων. Γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό που εμείς συζητάμε τώρα ως κρατική αρωγή, στα σπίτια και τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τους αγρότες, τα ποιμνιοστάσια, εκεί ο κλάδος ιδιωτικής ασφάλισης είναι εδραιωμένος, οπότε αυτά που εμείς ξοδεύουμε σε αυτό το κομμάτι της κρατικής αρωγής, δεν συνυπολογίζονται στο κόστος» προσέθεσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Όπως είπε, στον κρατικό προϋπολογισμό σε τακτική πλέον βάση τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας υπο-προϋπολογισμός, ένα πρόγραμμα το οποίο είναι κοντά στα 300 εκατομμύρια, που κατευθύνονται όχι μόνο για τις αποζημιώσεις αλλά και για τις αποκαταστάσεις είτε για τις παρεμβάσεις στα δάση.

«Η διαχείριση που έχουμε κάνει μέχρι τώρα μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι δεν θα το ξεπεράσουμε για το τρέχον έτος, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, γιατί μετά έχουμε και άλλα φαινόμενα» εκτίμησε ο υφυπουργός, αναφερόμενος σε μια σειρά από έργα που σχετίζονται με τις αποκαταστάσεις, τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που είχαμε φωτιές.