Μητσοτάκης: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τις ανιστόρητες διεκδικήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να εγκαταλείψει τις ανιστόρητες διεκδικήσεις προς Ελλάδα και Κύπρο

Χριστοδουλίδης για φωτιές στη Ρόδο: Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης

Στη μάχη με τις πυρκαγιές η Κύπρος υπήρξε εξ αρχής συμπαραστάτης μας, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και ευχαρίστησε τον λαό της Κύπρου και σημείωσε ότι η στενή συνεργασία των δυο κυβερνήσεων θα επιστεγαστεί με το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στο πρώτο συμβούλιο συνεργασίας στις 11 και 12 Οκτωβρίου και αυτό θα γίνει στη Ρόδο για να ευχαριστήσουμε και έμπρακτα για την απόφαση της Κύπρου να αναλάβει την αναδάσωση του νησιού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι βρίσκεται στην Κύπρο λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές του Ιουνίου που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνησή του και επανέλαβε ότι πλησιάζουμε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Αναφέρθηκε και στην ψήφο των αποδήμων λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε αφορά και όσους ζουν στην Κύπρο και θα έχουν το δικαίωμα ψήφου.

Η Ελλάδα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά με μοναδικό μέλημα μας τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα ότι οι δυο χώρες συνεχίζουν σε απόλυτο συντονισμό να διεκδικούν μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ που ήταν είναι και θα παραμείνουν οδηγός μας.

Δεν μπορεί να είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, σημείωσε και τόνισε ότι είναι εκτός ατζέντας κάθε διχοτομική σκέψη.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και για την εφαρμογή των συμπερασμάτων που πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην διαφαινόμενη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων την οποία πρέπει να αγκαλιάσουμε αρκεί να είναι σταθερή και μη αναστρέψιμη. Δεν είμαστε αφελείς, πρόσθεσε.

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι επιδίωξε τόσο ο ίδιος όσο και ο Ερντογάν την επανέναρξη μια περιόδου καλών σχέσεων και την ενεργοποίηση διμερών διαύλων επικοινωνίας και διατήρηση του κλίματος επικοινωνίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μεταβάλλει την πολιτική της αλλά θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατική της συμπεριφορά και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις της προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Η βελτίωση αυτή, εκτίμησε, μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό.

Χριστοδουλίδης σε Μητσοτάκη για φωτιές στη Ρόδο: Η Κύπρος αναλαμβάνει το κόστος αναδάσωσης

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για τον χαμό των δυο αξιωματικών μας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου. Ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών της Ρόδου που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα γίνει η πρώτη διακυβερνητική συνάντηση Αθήνας – Λευκωσίας και για τις σχέσεις με την Τουρκία καλωσόρισε τις τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο που έπαιξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διαμόρφωση των σχέσεων Βρυξελλών και Άγκυρας.

Για την ενέργεια και το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι οι δυο χώρες μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στην αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σημείωσε ακόμα ότι απαιτείται ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση για το μεταναστευτικό.