ΠΑΣΟΚ: Αναγκαία η πλήρης απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα για όσα εκτυλίχθηκαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης

ΠΑΣΟΚ: Αναγκαία η πλήρης απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα για όσα εκτυλίχθηκαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης

Βουλευτές κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή

Απαντήσεις για τις «ευθύνες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που οδήγησαν στις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης», ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και την απευθύνουν στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Οι βουλευτές, με επικεφαλής την Γραμματέα της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη ζητούν να ενημερωθούν:

1. Για ποιους λόγους δεν απετράπη η εξάπλωση της πυρκαγιάς σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή «Καραμπά» στη Νέα Αγχίαλο;

2. Τι απαντούν στις αιτιάσεις που κατακλύζουν από χθες το δημόσιο διάλογο, περί ευθυνών της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ;

3. Είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης (για παράδειγμα, αναγκαία αποψίλωση, αναχώματα με αδρανή υλικά, σύγχρονη συντήρηση υποδομών βάσει των ισχυόντων προτύπων), αλλά και αντιμετώπισης, τέτοιων καταστάσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις;

4. Ελήφθησαν υπόψη στην αντιμετώπιση της κατάστασης, τα πρωτόκολλα ασφαλείας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία;

5. Σε ποιο βαθμό το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς η φωτιά έκαιγε στην περιοχή από την προηγούμενη ημέρα;

6. Ποια είναι η αποτίμηση της απώλειας πυρομαχικών - οπλισμού; Ποιες είναι οι συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των αεροσκαφών F16;

7. Ποιο είναι το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες για την αναπλήρωση των κατεστραμμένων υλικών και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έχουν αναπληρωθεί;

«Οι εικόνες που όλοι παρακολουθήσαμε και τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν, εγείρουν σειρά ερωτημάτων, ενώ οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας την 28η Ιουλίου ενέτειναν τον σχετικό προβληματισμό για τις ευθύνες που οδήγησαν στο εν λόγω συμβάν», αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και επισημαίνουν ότι:

  • στις αποθήκες οπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως του στρατοπέδου «Καραμπά», φυλάσσονται όπλα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας και πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας τους.
  • οι αποθήκες πυρομαχικών, ειδικά αυτών των στρατηγικών όπλων, έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές ΝΑΤΟ, που σημαίνει πως αντέχουν ακόμη και σε ωστικά κύματα ακτινοβολίας από πυρηνική έκρηξη, ενώ το σύστημα πυρασφάλειας αυτών απαιτείται να καλύπτει τις ανάγκες πυρόσβεσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
  • βάσει όσων παρουσιάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανακύπτει σειρά αστοχιών, που οδήγησαν στην απώλεια πυρομαχικών και μάλιστα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας.
  • χρειάζονται απαντήσεις για το πως μια πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση, διαπερνά οδικά δίκτυα, κατοικημένες περιοχές και τελικά οδηγεί στην έκρηξη πυρομαχικών, στην εκκένωση του στρατοπέδου και στην ουσιαστική απομάκρυνση των αεροσκαφών F16, πλήττοντας το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • οι έλεγχοι και οι ασκήσεις πυρασφάλειας, που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή να υλοποιηθούν «κατόπιν εορτής», αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είχαν αυτοί υλοποιηθεί εκ των προτέρων.
  • είναι αναγκαία η πλήρης απόδοση ευθυνών, σε όλα τα επίπεδα, για όσα εκτυλίχθηκαν, άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε τη διερεύνησή τους, με άμεση διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
  • τα τραγικά συμβάντα όλων των τελευταίων ημερών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σκιαγραφούν γλαφυρά την αποτυχία της νέας Κυβέρνησης - συνέχειας της προηγούμενης, στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια.