Μαρινάκης για φωτιές: Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Μαρινάκης για φωτιές: Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής

«Η χώρα μας έχει θρηνήσει πολλές φορές στο παρελθόν μεγάλο αριθμό θυμάτων και γι'αυτό η κυβέρνηση επιμένει στο 112»

«Ο Πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις συνεχώς. Μόλις επέστρεψε -νωρίτερα από το προγραμματισμένο- από τις Βρυξέλλες και πήγε κατευθείαν στο Κέντρο Συντονισμού της Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο Action24.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για μία διαρκή μάχη η οποία δεν ξεκίνησε τις τελευταίες δύο μέρες, ούτε δυστυχώς θα σταματήσει μόλις σβήσουν όλες αυτές οι εστίες.

«47 ταυτόχρονες εστίες οι οποίες προκλήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες. Ούτε ξεκίνησε φέτος. Είναι απόρροια και της κλιματικής κρίσης, είναι βέβαια και αποτέλεσμα -κάποιες φορές- εγκληματικών ενεργειών είτε εξ αμελείας, είτε εκ δόλου τις οποίες θα κρίνει η Δικαιοσύνη κάθε φορά. Και είναι μια μάχη, που υποχρεώνει το Κράτος να βελτιώνεται από τη μία αντιπυρική περίοδο στην άλλη, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα και το κυριότερο να έχει μια έγκαιρη προετοιμασία», συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και από εκεί και πέρα η προστασία των περιουσιών των πολιτών, των υποδομών και όλων των εκτάσεων.

«Δεν είναι μια μάχη εύκολη, δεν είναι μια άσκηση εύκολή. Είναι σημαντικό ότι σε σχέση με πέρυσι έχουμε περισσότερα μέσα, αισθητά περισσότερα μέσα και εναέρια μέσα και επίγεια μέσα τα οποία έχουν αυξηθεί. Συνολικά τα οχήματα, από 3.400 περίπου, σε 3.700. Έχουμε αύξηση του προσωπικού από 15.500 στις 16.500 και αυτό είναι σημαντικό. Έχουμε τη νωρίτερη δυνατή χρηματοδότηση των Δήμων για καθαρισμό εκτάσεων και μέτρα πυροπροστασίας. Από τέλος Μαρτίου έχουν δοθεί περίπου 25 εκ. στους Δήμους και μάλιστα υπάρχει και μια νομοθετική παρέμβαση από το 2022, που τους δίνει τη δυνατότητα σε περίπτωση που δεν είναι συνεργάσιμοι ή δεν βρίσκουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων ή εκτάσεων οι Δήμοι να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως. Όλα αυτά, προφανώς, από μόνα τους δεν αρκούν. Χρειάζεται συντονισμός. Έχουν ξεκινήσει, από φέτος, οι συσκέψεις νωρίτερα από ποτέ», ανέφερε.

Είπε επίσης πως όταν αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο το οποίο χρόνο με το χρόνο, λόγω και των συνθηκών του κλίματος, γιγαντώνεται σ’ όλο τον κόσμο, ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν χρειαζόμαστε άλλα μέσα. «Όχι. Κάθε χρόνο κοιτάμε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων να αξιοποιούνται και στο σκέλος της Πολιτικής Προστασίας με περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα. Και με τη συνδρομή, μάλιστα, πάνω από 200 πυροσβεστών από άλλες χώρες και πολλών μέσων από τις άλλες χώρες και συνεχώς γίνεται αυτό», συμπλήρωσε.

Επιπλέον σημείωσε πως η χώρα μας έχει θρηνήσει πολλές φορές στο παρελθόν μεγάλο αριθμό θυμάτων και γι’αυτό η κυβέρνηση επιμένει στο 112 το οποίο είναι μια σπουδαία κατάκτηση της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια. «Και δεν πρέπει να υποτιμούμε συνολικά τη διαδικασία εκκένωσης, που ξεκινάει από το 112, τις οδηγίες των αρμοδίων, του Κράτους, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τη συνεργασία, αν δείτε εικόνες από γυναίκες και άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντές σε δύσκολες περιοχές, σε διαδικασίες εκκένωσης που απέδωσαν και έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωσαν ζώα συντροφιάς, μαζί με τη συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας των Ζώων. Κοιτάξτε, στην ερώτησή σας, η οποία είναι μια πολύ λογική ερώτηση όλων των πολιτών, που τίθεται ξανά και ξανά κάθε καλοκαίρι. Όποιος βγει και πει, υποσχεθεί ότι με μια διαδικασία, με ένα σχέδιο από το ένα καλοκαίρι στο άλλο, θα σταματήσει τις πυρκαγιές, θα σταματήσει αυτά τα φαινόμενα, το μόνο που κάνει είναι να κοροϊδεύει τους Έλληνες πολίτες και συνολικά να κοροϊδεύει τον κόσμο. Αυτό δεν μπορεί, δυστυχώς, να γίνει γιατί είναι ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει σ’ όλο τον κόσμο, το οποίο είναι πολυπαραγοντικό. Οφείλεται σίγουρα και στον ανθρώπινο παράγοντα γι’ αυτό και εκεί πρέπει να αυστηροποιούνται οι ποινές, κάτι το οποίο έκανε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη – συνολικά κάθε αδίκημα το οποίο σχετίζεται με τον εμπρησμό – αύξησε τις ποινές και μάλιστα αυστηροποίησε συνολικά το πλαίσιο. Δεν αρκεί αυτό. Αλλά και αυτό είναι μια κίνηση. Χρειάζονται να γίνονται όλες οι κινήσεις που προανέφερα και ακόμα περισσότερες που γίνονται ακόμα πιο αποτελεσματικά και ακόμα πιο γρήγορα. Δηλαδή περισσότερα μέσα από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, από αντιπυρική περίοδο σε αντιπυρική περίοδο και έγκαιρα. Κάτι το οποίο το έχουμε για ένα ακόμα καλοκαίρι όπως και στο προηγούμενο σε σχέση με το προπροηγούμενο. Χρειάζονται περισσότερες γυναίκες και περισσότεροι άντρες στη διάθεση αυτών των διαδικασιών», πρόσθεσε.

Μετά από σχετική ερώτηση δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει αυτή τη στιγμή την πολιτική των προσλήψεων στην Πολιτική Προστασία. «Σας λέω, όμως, ότι από το προηγούμενο καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1000 άτομα το προσωπικό το οποίο διατίθεται για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Ξανά λέω, έχουμε 47 ταυτόχρονα μέτωπα, τα οποία εκτυλίχθηκαν σε λιγότερο από 48 ώρες, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν και σε πολλά από αυτά τα μέτωπα υπήρχαν και υποεστίες, που έπρεπε να είναι υπό διαχείριση και σκεφθείτε, μάλιστα, από μία ώρα και μετά, από της μη δυνατότητας να συνδράμουν εναέρια μέσα, τα οποία είναι και αυτά περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση βλέποντας ότι αυτό το φαινόμενο είναι εδώ και πρέπει να αντιμετωπιστεί για την προστασία των ανθρώπινων ζωών, που γίνεται με επιτυχία και ελπίζουμε να συνεχιστεί, αλλά και των περιουσιών των πολιτών και των δασικών εκτάσεων, εννοείται, όλα είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, θα συνεχίσει να συνδράμει και να ενισχύει συνεχώς, με καλύτερα μέσα, με περισσότερα μέσα, με περισσότερο προσωπικό. Αλίμονο, αν σταματήσουμε αυτήν την προσπάθεια», ανέφερε.

Ο κ. Μαρινάκης είπε επιπλέον μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία των εκκενώσεων και προστασίας όλο και περισσότερων περιουσιών είναι αποτέλεσμα σχεδίου ετοιμότητας. «Προσέξτε, οι αποζημιώσεις είναι ύψιστη προτεραιότητα, έχει ήδη ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα των φαινομένων, όπου κρίνεται ασφαλές έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, θα γίνει άμεση αποκατάσταση, αφού ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Έχει ήδη δουλέψει το μοντέλο αυτό σε προηγούμενα φαινόμενα φυσικών καταστροφών, όχι μόνο με πυρκαγιές, υπάρχει ειδικότητα αρμόδιος υφυπουργός στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, είναι ένας μηχανισμός που εποπτεύεται και από τους υπουργούς Επικρατείας και τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, κανένας συμπολίτης μας, να βρεθεί απροστάτευτος», υπογράμμισε.

Επ’αυτού πρόσθεσε: «Μόλις ολοκληρωθεί η πλήρης ταυτοποίηση και αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει το Κράτος στις δέουσες καταβολές, όπως προβλέπεται από τον νόμο, δεν θα υπάρχουν δηλαδή γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, αυτή είναι προσωπική δέσμευση και του Πρωθυπουργού σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις».

Και αναφερόμενος στο σχετικό χρονοδιάγραμμα ανέφερε: «Το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι μία διαδικασία καθαρά τεχνική, που πρέπει να ολοκληρωθούν όλες κατά το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά πιστέψτε με είναι η πρώτη προτεραιότητα, μετά τη βασική προτεραιότητα της προστασίας των συμπολιτών μας, όλων των περιουσιών και όσο το δυνατόν περισσότερων δασικών εκτάσεων».