Στη Βουλή διαβιβάστηκε το αίτημα άρσης ασυλίας της Ρένας Δούρου

Στη Βουλή διαβιβάστηκε το αίτημα άρσης ασυλίας της Ρένας Δούρου

Αφορά αίτημα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι

Στη Βουλή διαβιβάστηκε το αίτημα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, για την άρση της ασυλίας της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ρένας Δούρου η οποία είναι μεταξύ των 21 κατηγορουμένων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως προβλέπεται, έβαλε τη «σφραγίδα» του διαβιβάζοντας το αίτημα στη Βουλή στην οποία περνά ,πλέον, η σκυτάλη της διαδικασίας.

Η δίκη έχει διακόψει για τις 24 Ιουλίου 2023, ημερομηνία, μάλιστα, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση πέντε ετών από την πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018.

Οι δικαστές υποχρεώθηκαν να διακόψουν την ακροαματική διαδικασία όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της εκλογής της Ρένας Δούρου στη Βουλή. Η απόφαση για διακοπή της δίκης , προκειμένου να αποσταλεί αίτημα στη Βουλή για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της κατηγορούμενης,με βάση το Σύνταγμα, ήταν μονόδρομος. Έτσι, το δικαστήριο υιοθετώντας την σχετική εισαγγελική πρόταση , ομόφωνα, αποφάσισε να ζητηθεί η άρση της ασυλίας της Ρένας Δούρου προκειμένου να ξεπεραστεί το δικονομικό κώλυμα που προέκυψε.

Η Ρένα Δούρου από την πρώτη στιγμή, μέσω του συνηγόρου της, δήλωσε πως παραιτείται της βουλευτικής της ασυλίας προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία και να συνεχιστεί άμεσα η εκδίκασης της υπόθεσης η οποία είναι αντιμέτωπη με το «φάντασμα» της παραγραφής των αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι.

Η διαδικασία για την άρση της ασυλίας έχει ξεκινήσει, ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δοθεί και νέα διακοπή της δίκης στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα που θα ανέβουν και πάλι στην έδρα οι δικαστές.

Μαρία Ζαχαροπούλου