Νότης Μηταράκης: Από Σεπτέμβριο οι νέες ταυτότητες – Οι διαδικασίες έκδοσης

Νότης Μηταράκης: Από Σεπτέμβριο οι νέες ταυτότητες – Οι διαδικασίες έκδοσης

«Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καθεστώς αυθαιρεσίας στη Μύκονο»

Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα προμήθειας των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων τη Δευτέρα μετά τη ΔΕΘ (18 Σεπτεμβρίου), τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός προανήγγειλε αντιμετώπιση της «ατιμωρησίας της μικρής εγκληματικότητας», αλλά και επανασχεδιασμό του ρόλου της ΕΛΑΣ σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων, λέγοντας πως «η ΕΛΑΣ θα κάνει το θυρωρό».

Όσον αφορά τη Μύκονο, τόνισε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καθεστώς αυθαιρεσίας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα δει την Πέμπτη το δήμαρχο Μυκόνου. «Η ΕΛΑΣ έχει ένα Αστυνομικό Τμήμα στη Μύκονο με 30 αστυνομικούς. Πέρυσι είχαμε στείλει 84 επιπλέον το καλοκαίρι, φέτος έχουμε στείλει 130, έχουμε στείλει εξειδικευμένα στελέχη και της οικονομικής αστυνομίας και του τμήματος εκβιαστών και της τροχαίας έχει αναβαθμιστεί ήδη η αστυνομική παρουσία πριν αναλάβω εγώ» εξήγησε.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν Θα δεχθεί να συνεχιστεί ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, που είναι περάν οποιαδήποτε αμφισβήτησης ότι υπήρξε στη Μύκονο. Έχω την εντυπωση ότι η υπερβολή που έγινε στη Μύκονο, περά από τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, τελικά θα κάνει κακό στους ιδίους τους επιχειρηματίες της Μυκόνου, γιατί υπάρχουν άλλοι προορισμοί πιο φρέσκοι με λιγότερη επιβάρυνση, και θα κερδίσουν από την τουριστική πίτα» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Σημείωσε ότι ο άμεσος στόχος είναι να τελειώσει η θερινή σεζόν χωρίς προβλήματα, από εκεί και περά η ΕΛΑΣ, με τις εντολές του εισαγγελέα με τις εντολές των συναρμόδιων υπουργών, στη χειμερινή κυρίως περίοδο θα παίξει καταλυτικό ρολό για να αντιστραφούν αυθαιρεσίες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. «Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος και είναι από τα θέματα που μας έχει θίξει, ότι δε θα δεχθεί να συνεχιστεί αυτό το κλίμα ατιμωρησίας».

Αναφορικά με τις νέες ταυτότητες, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι στόχος είναι να παρουσιαστούν στο περίπτερο της ΕΛΑΣ στη ΔΕΘ, και από τη Δευτέρα μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ να είναι διαθέσιμη σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα. «Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των μηχανημάτων και της αναγκαίας κάρτας, καθώς και η νομοθετική διαδικασία, επιλύσαμε κάποια θέματα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής» διευκρίνισε.

Στο Αστυνομικό Τμήμα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, θα παίρνουν βιομετρικά και ψηφιακά υπογραφή στο τάμπλετ, η ταυτότητα δεν θα εκδίδεται στο κάθε Αστυνομικό Τμήματα, μετά από λίγες μέρες θα πηγαίνει στο ίδιο σύστημα για την έκδοση διαβατηρίων, θα εκδίδεται κεντρικά, θα αποστέλλεται πίσω με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς για τα διαβατήρια, και θα αποστέλλεται στα ΑΤ. «Στόχος είναι να ενοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια τη διαδικασία ταυτότητας και διαβατηρίου με διάρκεια ισχύος δέκα χρόνια και για τα δύο, με μια αίτηση και ένα παράβολο 10 ευρώ για το γενικό πληθυσμό και 5 ευρώ για τους πολύτεκνους.

«Οι ταυτότητες δεν έχουν συστήματα γεωεντοπισμού, έχουν το ίδιο σύστημα που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχετε στο πορτοφόλι σας, έχει ένα τσιπ που χρησιμοποιείται σε ειδικά μηχανήματα για την ταυτοποίηση».