Βουλή: Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρουσιάζει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βουλή: Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παρουσιάζει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε βασικούς στόχους στο πεδίο της οικονομίας και στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

Πρεμιέρα αύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται το Σάββατο το βράδυ με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στις 17:00 τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία σε όλους τους τομείς, καθώς και τους στόχους της κυβέρνησης. Στην ομιλία του θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Έμφαση δίνεται σε μέτρα που απευθύνονται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν, πως μπορεί να υπάρξει και κάποιο ανακοίνωση έκπληξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε βασικούς στόχους στο πεδίο της οικονομίας, όπως η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που θα συμβάλλουν στη μείωση των ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναδείξει για μία ακόμη φορά την σημασία μία επενδυτικής βαθμίδας, όχι μόνο σε ότι αφορά τους δείκτες της οικονομίας, αλλά και την ελληνική κοινωνία, καθώς πρόκειται για εξέλιξη, που θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την χώρα, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά.

Δέκα μέτρα στήριξης

Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προβλέπονται δέκα μέτρα σε βάθος τετραετίας:

  • Αύξηση για κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Μάλιστα τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει εκ νέου η διαβούλευση για μία νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2024, με το τελικό ποσό να εξαρτάται και από την πορεία της οικονομίας Όσον αφορά στις τριετίες προβλέπεται ξεπάγωμα μόλις η ανεργία πέσει κάτω από το 10% , κάτι που εκτιμάται πως θα μπορούσε να γίνει το 2025.
  • Αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 1500 ευρώ μέχρι το 2027
  • Περαιτέρω επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μέτρο που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανασφάλιστης απασχόλησης. Μάλιστα για το θέμα αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη οι πρώτες συσκέψεις στο υπουργείο Εργασίας και στόχος είναι να δοθούν και κίνητρα
  • Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα από το 2024, με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης κ.α.
  • Αύξηση από το 2024 της οικογενειακής παροχής στο δημόσιο. Ειδικότερα το ποσό θα πάει από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από τα 70 στα 120 ευρώ για τα δύο παιδιά, από τα 120 στα 170 ευρώ για τα τρία παιδιά και από τα 170 στα 220 ευρώ για τα τέσσερα παιδιά.
  • Μικρότερο «πέναλτι» για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Σήμερα η περικοπή είναι ενιαία - 30% της σύνταξης - ωστόσο με την νέα ρύθμιση θα υιοθετηθεί ένα πιο δίκαιο σύστημα με υπολογισμό των ημερών εργασίας
  • Αύξηση των συντάξεων κοντά στο 4% την επόμενη χρονιά, με το τελικό ποσό να εξαρτάται και από την πορεία της οικονομίας. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και περαιτέρω ευνοϊκές διατάξεις για τους συνταξιούχους, όπως για παράδειγμα ένα « ψαλίδισμα» της εισφοράς αλληλεγγύης.
  • Χορήγηση εκ νέου μίας εφάπαξ ενίσχυσης στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Να σημειωθεί πως για τους συνταξιούχους το ποσό της ετήσιας αύξησης - που για παράδειγμα φέτος ήταν 7.75% - αξιοποιείται για να «σβήσει» σταδιακά η προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν ζεστό χρήμα. Φέτος δόθηκε ένα εφάπαξ ποσό από 200 έως 300 ευρώ σε 1.1 εκατομμύριο συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και ανάλογο μοντέλο αναμένεται να εφαρμοστεί και το 2024.
  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
  • Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027.