Ορκίζεται στις 11:00 η νέα Βουλή παρουσία της Κ. Σακελλαροπούλου – Την Τρίτη αναμένεται να εκλεγεί εκ νέου Πρόεδρος του Σώματος ο Κώστας Τασούλας

Ορκίζεται στις 11:00 η νέα Βουλή παρουσία της Κ. Σακελλαροπούλου – Την Τρίτη αναμένεται να εκλεγεί εκ νέου Πρόεδρος του Σώματος ο Κώστας Τασούλας

Την Πέμπτη ξεκινά η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίζεται σήμερα στις 11:00 το πρωί η νέα Βουλή που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στην πανηγυρική εναρκτήρια αυτή συνεδρίαση της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα προεδρεύσει ο Α’ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Κανονισμό της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης θα αναγνώσει την Ημερήσια Διάταξη, θα καταθέσει στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 βουλευτών, ενώ θα ανακοινώσει στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με το ποια από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κατήλθαν υποψήφιοι, θα κρατήσουν ως βουλευτές.

Αμέσως μετά ο προεδρεύων θα καλέσει τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της Ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό. Ακολούθως ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και, παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο:

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος θα ολοκληρώσει την τελετή, θα υπογράψει το σχετικό Πρακτικό, και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής θα κληθεί από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους Αρχιερείς. Έπειτα ο κ. Κακλαμάνης θα καλέσει να ορκιστούν στο Κοράνι τους μουσουλμάνους βουλευτές, ενώ μετά θα εγερθούν οι βουλευτές που θέλουν να δώσουν πολιτικό όρκο.

Από τα υπουργικά έδρανα, θα ορκιστούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές. Τέλος, ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής θα κλείσει τη συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών και ζητώντας τους, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, ο οποίος θα είναι και πάλι ο κ. Κώστας Τασούλας.

Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και θα παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.