Απορρίφθηκε ένσταση σε τροπολογία για τα λιμάνια

Τα κόμματα της συμπολίτευσης και η Χρυσή Αυγή απέρριψαν αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία σχετικά με τροπολογία που επικυρώνει αναδρομικά σχέδια της δεκαετίας 2002- 2012 για χρήσεις γης και όρους δόμησης σε χερσαίες ζώνες διαφόρων λιμένων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε και ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της συμπερίληψης της τροπολογίας σε άσχετο, όπως λένε, νομοσχέδιο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στα έδρανα της συμπολίτευσης.

"Αυτές οι αποφάσεις είναι διοικητικές πράξεις που έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, δεν δημοσιεύτηκαν- και εξαιτίας αυτού του τυπικού ελαττώματος καθίστανται ακυρωτέες", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. "Για να καλυφθεί το ελάττωμα, εκδίδονται υπουργικές αποφάσεις. Για την έκδοσή τους, ουδείς διαμαρτυρήθηκε και φώναξε. Και επειδή δεν θέλουμε την αδιαφανή διαδικασία, θέλουμε να τις κυρώσουμε με νόμο, ώστε να καταστούν συλλογικό κτήμα του ελληνικού λαού", πρόσθεσε ο ίδιος.

"Οι αποφάσεις δεν αναγράφονται καν στη σχετική τροπολογία. Δεν τις διένειμε καν η υπηρεσία της Βουλής. Δεν ακούστηκε η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Πείτε μας κύριοι της συμπολίτευσης αν ξέρετε τι ψηφίζετε! Τι ψηφίζετε;" απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης. "Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: Η τροπολογία είναι απολύτως άσχετη με το νομοσχέδιο και σκανδαλώδης, προκειμένου να ξεπουληθούν άρον-άρον τα λιμάνια".

"Κάνουν έναν πάκο αποφάσεις τροπολογία την Παρασκευή για να καλύψουν παρανομίες που βρίσκονται στις κυβερνητικές αποφάσεις. Δίνουμε και εξουσιοδότηση στον υπουργό να τις αλλάξει αν δεν του αρέσει", κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Σε επικοινωνιακά οφέλη απέδωσε την ένσταση αντισυνταγματικότητας η Χρυσή Αυγή, με τον εκπρόσωπό της, Χρήστο Παππά, να λέει: "Δεν είναι αντισυνταγματικό το άρθρο. Είναι αντισυνταγματική η κυβέρνηση."

Κατά της νομοτεχνικής κατάστρωσης και των διαδικασιών συζήτησης της τροπολογίας, τάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος τη χαρακτήρισε "παντελώς άτεχνο νομοθετικά και ασύντακτο κείμενο".