Συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με Αμερικανούς γερουσιαστές – «Αποτελούμε σταθεροποιητικό παράγοντα, αναβαθμιζόμαστε συνεχώς»

Συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου με Αμερικανούς γερουσιαστές – «Αποτελούμε σταθεροποιητικό παράγοντα, αναβαθμιζόμαστε συνεχώς»

Παράλληλα ο στρατηγός υπογραμμίσε τον ρόλο – κλειδί της Αλεξανδρούπολης

Αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, συνοδευόμενη από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη, υποδέχθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης τους στην Ελλάδα. Αυτό που θέλησε εξαρχής να καταστήσει σαφές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι πώς έχει αυτή τη στιγμή η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή. Όχι πως δεν την γνωρίζουν οι Αμερικανοί, απλώς γνωστοποίησε τις ξεκάθαρες ελληνικές θέσεις τονίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις ασφαλείας που διαμορφώνονται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και ως αποτέλεσμα των αναθεωρητικών τάσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των γερουσιαστών όσον αφορά τον πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην περιοχή, με τον κ. Φλώρο να σημειώνει πως αποτελεί την πύλη για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με ό,τι αυτό σημαίνει για την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων «που ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και επιδιώκει την δημιουργία νέων παραγωγικών σχέσεων με φίλους, εταίρους και συμμάχους τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές και Συμμαχικό επίπεδο» όπως τους είπε.

Πλήθος στρατιωτικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε επίσης το πλήθος των διεθνών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων στις οποίες συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, καθώς και τα τριμερή σχήματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, τα οποία συνολικά στοχεύουν στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία και στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εντός του πλαισίου της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], καθώς και στην στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων Συμμάχων και εταίρων μας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Φλώρος επισήμανε για μια ακόμη φορά την προσήλωση της Ελλάδας στον σταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην δέσμευση για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Να σημειωθεί τέλος ότι η αντιπροσωπεία των υψηλών επισκεπτών συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη και σε αυτήν συμμετείχαν ο Senator Mike Crapo ως επικεφαλής, καθώς και τα μέλη του Κογκρέσου Senator John Thune, Senator Mike Lee, Senator John Cornyn, Congressman Russ Fulcher και o Secretary for the Minority Robert Duncan.