“Μπορείς να είσαι αριστερός και να στηρίζεις το ευρώ”

Με τον τίτλο “Το ευρώ είναι μια πυριτιδαποθήκη που θα εκραγεί”, η αργεντίνικη εφημερίδα Pagina 12 δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας το ευρώ δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την κρίση, αλλά είναι μέρος αυτής. Ενώ υπεραμύνεται της θέσης του απέναντι στην κριτική που του ασκείται, λέγοντας ότι δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο να είναι κανείς αριστερός και να στηρίζει το ευρώ, αφού το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ, αλλά οι πολιτικές που το συνοδεύουν. “Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που αποκαλούμε σήμερα Ευρώπη.

Η σημερινή κρίση δεν είναι μια κρίση ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια”, υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη σήμερα δεν διαθέτει τους μηχανισμούς για προστατευτεί απέναντι στην παγκόσμια χρηματοοικονομική επίθεση που δέχεται, γι' αυτό βιώνει τόσο άγρια και τις συνέπειες. “Είμαστε απροστάτευτοι”, τονίζει και αναφέρει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή εκ θεμελίων.

“Πρέπει να έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά όχι ένα ελεγχόμενο νόμισμα που να ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους πλουσίους”, λέει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: “Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα νόμισμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων”.

Το ευρώ, επισημαίνει, είναι ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο: έχουμε ένα κοινό νόμισμα, δηλαδή νομισματική ένωση, αλλά δεν έχουμε πολιτική ένωση και μια Κεντρική Τράπεζα να βοηθά όλες τις χώρες της Ευρώπης.