Στις 11:00 στο Προεδρικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – Ποια ονόματα παίζουν για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Στις 11:00 στο Προεδρικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – Ποια ονόματα παίζουν για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Τα επόμενα βήματα μετά τον σαρωτικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται στη χώρα με τη δεύτερη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στις 09:00 το πρωί στο Μέγαρο της Βουλής, όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Εκείνος, με τη σειρά του, θα μεταβεί στις 9.50 στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει για τη δύναμη των κομμάτων στη βουλή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις 11:00 ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την κα Σακελλαροπούλου και στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία του ενώπιόν της.

Λίγες ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία και αναμένεται να ορκιστεί αύριο Τρίτη.

Η νέα κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Ήδη έχει ξεκινήσει ο γύρος των τηλεφωνημάτων με τους επικρατέστερους να είναι οι εξής:

Υπουργείο Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης, με αναπληρώτρια υπουργό την πρέσβη στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και υφυπουργό τον βουλευτή Σερρών Τάσο Χατζηβασιλείου.

Υπουργείο Άμυνας: Νίκος Δένδιας, με αναπληρωτή τον Νίκο Χαρδαλιά.

Υπουργείο Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης με αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση

Υπουργείο Εσωτερικών: Νίκη Κεραμέως, με αναπληρωτή υπουργό τον Θεόδωρο Λιβάνιο.

Υπουργείο Υγείας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αναπληρώτρια υπουργό τη βουλευτή Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργό τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Υπουργείο Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης

Αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού: Γιάννης Οικονόμου

Υπουργείο Εργασίας: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών: Χρήστος Σταϊκούρας, με υφυπουργό τη βουλευτή Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Παπαστεργίου (δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ), με υφυπουργό τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη

Υπουργείο Ναυτιλίας: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ή Νότης Μηταράκης.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Νότης Μηταράκης ή Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας: Θόδωρος Σκυλακάκης με υφυπουργό την Αλεξάνδρα Σδούκου.

Υπουργείο Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής: Σοφία Ζαχαράκη

Υπουργείο Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ή Γιώργος Φλωρίδης

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Κώστας Σκρέκας

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείo Μετανάστευσης: Δημήτρης Καιρίδης

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Υπουργοί Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος ( αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου), Σταύρος Παπασταύρου, Μάκης Βορίδης και ο Γιάννης Μπρατάκος, επικεφαλής της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού.