Βενιζέλος: Τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη δεν χρειάζεται να γίνονται ζήτημα προεκλογικής αντιδικίας

Βενιζέλος: Τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη δεν χρειάζεται να γίνονται ζήτημα προεκλογικής αντιδικίας

«Είχα πει στην περίοδο της κρίσης, των πολύ σκοτεινών χρόνων, το ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει να ανεβαίνει όταν ανεβαίνει η χώρα»

Την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την εκλογική διαδικασία στη Ροδόπη και τον ρόλο του τουρκικού προξενείου σχολίασε, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο διάλογος είναι υποταγμένος στην κομματική αντιπαλότητα ενόψει των εκλογών και όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος πρόσθεσε πως η μειονότητα στη Θράκη δεν πρέπει να γίνεται ζήτημα αντιδικίας για προεκλογικά οφέλη.

«Εάν οι ψήφοι της μειονότητας είχαν κατευθυνθεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα υπήρχε η ίδια αντίδραση; Γιατί κατά καιρούς έχουμε οργανωμένη -ας το πούμε έτσι- μετάβαση ψήφων, προώθηση ψήφων προς διάφορα κόμματα στην περιοχή. Είναι ζητήματα τα οποία μας απασχολούν δεκαετίες, τα χειριζόμαστε με πολύ μεγάλη λεπτότητα και προσοχή και με βάση το διεθνές δίκαιο», ανέφερε και συμλήρωσε: «Είναι παράκλησή μου εθνική να αποφεύγουμε τέτοιου είδους συζητήσεις, δημόσια, με τέτοιο τρόπο. Δεν χρειάζεται να γίνεται αυτό ζήτημα αντιδικίας μεταξύ των κομμάτων και μάλιστα προεκλογικής. Έχετε ελέγξει τη συμπεριφορά την εκλογική της μειονότητας της Θράκης τα τελευταία 50 χρόνια, σε όλη τη μεταπολίτευση; Στις βουλευτικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε θυμηθεί και έχουμε συνεκτιμήσει τι έχουν ψηφίσει κατά προτίμηση όλα αυτά τα χρόνια; Θα δείτε ότι υπάρχουν πάρα πολλές εναλλαγές, παραλλαγές, ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Και εν πάσει περίπτωση, έχουμε αναρωτηθεί γιατί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης δέχτηκε να λειτουργεί ένα τουρκικό προξενείο εγκατεστημένο στην Κομοτηνή; Γιατί στην Κομοτηνή το τουρκικό προξενείο;».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι η διακοπή των διερευνητικών επαφών πρέπει να διορθωθεί με την επανάληψή τους και παράλληλα να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο μετεκλογικό σκηνικό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτυπώθηκε η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε από το 2019 και επιβεβαιώθηκε αριθμητικά από το αποτέλεσμα των εκλογών και την αισθητή ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο «δεν πρέπει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι προέκυψε αποδιάρθρωση του κομματικού συστήματος με τη διαμόρφωση ενός κομματικού συστήματος του ενάμιση κόμματος, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ. «Δεν φτάνει να έχει ευρεία πλειοψηφία αλλά τι θα την κάνει; Απαιτούνται συναινέσεις στα κολοσσιαία προβλήματα που έχει μπροστά της η χώρα», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Μητσοτάκης θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνησή του με άνετη πλειοψηφία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, όσα μικρά κόμματα και αν μπουν, δεν υπάρχει κίνδυνος να αμφισβητηθεί η πλειοψηφία του. «Η ευθύνη της χώρας με ασύμμετρο κομματικό σύστημα, το οποίο τελεί υπό διαμόρφωση, άρα με προβλήματα δημοκρατίας σοβαρά και αντιβάρου, διότι δεν μπορεί να λειτουργεί ένα ασύμμετρο κομματικό σύστημα. Η κομματική ασυμμετρία μετατρέπεται σε θεσμική, σε δημοκρατική και σε δικαιοκρατική, αφορά αυτό και τη νομιμότητα, αφορά τους θεσμούς συνολικά», ανέφερε.

Το δεύτερο στοιχείο, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία χάνει πια το επιχείρημα «βοηθάτε χωριανοί μην έρθει ο λύκος, βοηθάτε χωριανοί μην έρθει ξανά ο Αλέξης Τσίπρας ή μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο “μπαμπούλας” παύει να υπάρχει και να συγκαλύπτει όλα τα προβλήματα, να τα εξωραΐζει. Ο πρώτος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πραγματικότητα είναι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του και η κυβέρνησή του, … και ένα τρίτο στοιχείο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αλληλοεξουδετερώθηκαν δύο εκλογικά συστήματα, διότι το σύστημα της απλής αναλογικής έδωσε μία πολύ μεγάλη εκλογική νίκη στη Νέα Δημοκρατία, άρα δεν ανέκοψε τα υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ούτε την άνοδο του ΠΑΣΟΚ ούτε την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα ότι την προκάλεσε ή τη διευκόλυνε, άρα εξουδετερώθηκε στην πραγματικότητα η θεσμική επιλογή της απλής αναλογικής. Από την άλλη μεριά, η ενισχυμένη αναλογική δεν παρεμπόδισε ή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα παρεμποδίσει, θα τα δούμε όλα αυτά σε λίγες ημέρες, την είσοδο πολλών μικρών κομμάτων και μάλιστα αντισυστημικών, με οξύ λόγο, στη Βουλή».

Όσον αφορά την προοπτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το 11% και το 11,5%, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 32%, θα φαινόταν πάρα πολύ λίγο, αλλά ένα 11,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην περιοχή του 20%, ενδεχομένως και κάτω από 20%, αποκτά άλλη δυναμική. Εν πάση περιπτώσει, είχα πει στην περίοδο της κρίσης, των πολύ σκοτεινών χρόνων, το ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει να ανεβαίνει όταν ανεβαίνει η χώρα. Τώρα ανεβαίνει η χώρα. Θα μου επιτρέψετε να αντιστρέψω λίγο την ιστορική αδικία, η οποία συντελείται εις βάρος αυτών που αγωνίσθηκαν, που αγωνισθήκαμε ίσως, εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω πρώτο πρόσωπο, την περίοδο εκείνη. Η Νέα Δημοκρατία αυτήν τη στιγμή εισπράττει από την άνοδο της χώρας πολύ περισσότερα από όσα της αναλογούσαν λόγω των ευθυνών της για το πρόβλημα της μεταπολίτευσης και λόγω της συμμετοχής της στην αντιμετώπιση της κρίσης. Είχε πολύ μεγαλύτερη ευθύνη στη δημιουργία του προβλήματος που λέγεται μεταπολίτευση και πολύ μικρότερη συμμετοχή στην αντιμετώπιση».