Μητσοτάκης: Προσλήψεις 10.000 γιατρών και νοσηλευτών – Οι πολιτικές του Market Pass θα συνεχιστούν

Μητσοτάκης: Προσλήψεις 10.000 γιατρών και νοσηλευτών – Οι πολιτικές του Market Pass θα συνεχιστούν

«Σε αυτές τις εκλογές το τουρκικό προξενείο έκανε σκληρές παρεμβάσεις υπέρ δυο υποψηφίων στην Ξάνθη και στην Ροδόπη» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ

Ο τομέας της Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του προέδρου της ΝΔ, Κυριακου Μητσοτάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, ότι υπάρχει ανάγκη για δραστική παρέμβαση στο ΕΣΥ, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν περίθαλψη χωρίς αποκλίσεις. Σημείωσε ότι θα προσληφθούν 10.000 γιατροί και νοσηλευτές, θα γίνουν παρεμβάσεις στα ΤΕΠ, θα λυθεί το πρόβλημα των αναμονών στα χειρουργεία και θα αξιολογούνται όλοι οι διοικητές. Τόνισε δε, ότι έχουν εξασφαλιστεί 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για επενδύσεις και θα συνεχιστούν οι πολιτικές πρόληψης.

Ειδικά για τους διασώστες του ΕΚΑΒ είπε, ότι χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση. «Χρειαζόμαστε και άλλο προσωπικό και συνεργασία με άλλους φορείς του κράτους» είπε και αποκάλυψε ότι «θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση για έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη την χώρα για διακομιδές, ειδικά από απομακρυσμένες περιοχές. Θα μισθωθούν ελικόπτερα από το εξωτερικό και σε έξι μήνες από τώρα θα είμαστε έτοιμοι για 24ωρη λειτουργία». Για τα νησιά είπε, ότι θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και θα ενισχυθεί η τηλειατρική.

Οι πολιτικές του Market Pass θα συνεχιστούν

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ακόμα, ότι θα μειωθεί κατά 30% το ποσοστό παρακράτησης της σύνταξης, για να μπορεί ένας συνταξιούχος να εργάζεται νόμιμα. Όσον αφορά στην ακρίβεια στα τρόφιμα και πότε την βλέπει να υποχωρεί, αλλά και αν θα συνεχιστεί το Καλάθι του Νοικοκυριού, απάντησε ότι είναι πρόβλημα ο πληθωρισμός και πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Οι πολιτικές του Market Pass είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστούν τόνισε. Οι μόνιμες λύσεις θα είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μέσα από τις πολιτικές της ΕΚΤ αλλά και μέσω της μείωσης της φορολογίας που αυξάνει το ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα. Για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια είπε, ότι δεν φαίνεται απαραίτητο να συνεχιστούν.

«Θα ξαναδούμε το πλαίσιο του Airbnb»

Για το θέμα της στέγης αναφέρθηκε στην δέσμευση των τραπεζών να κρατήσουν χαμηλά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και πως ο ανταγωνισμός λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ενοίκια αλλά και την απόκτηση στέγης και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» το οποίο όπως σημείωσε πηγαίνει πολύ καλά.

«Θα ξαναδούμε το πλαίσιο του Airbnb είπε επίσης και θα μπουν κανόνες που θα είναι πιο κοινωνικά αποδεκτοί. Όλα τα παραπάνω είναι στο πρόγραμμα σταθερότητας και η απάντηση είναι ότι όλα τα μέτρα θα νομοθετηθούν μετά τις εκλογές, άμεσα. Οι πολίτες ξέρουν ότι έχουμε ένα σχετικά φειδωλό πρόγραμμα το οποίο όμως θα εφαρμοστεί», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι περήφανος που η κυβέρνησή του στάθηκε κοντά στους ευάλωτους.

«Δεν διαπραγματεύομαι το εξοπλιστικό και τις ισχυρές μας συμμαχίες»

«Η τοξικότητα δεν είχε εκλογικό αντίκτυπο» παρατήρησε και ερωτηθείς πότε θα γίνει η επικοινωνία με Ερντογάν απάντησε: «Εγώ δεν στέκομαι στους τύπους, έχω απευθύνει δημόσια πρόσκληση να συναντηθούμε στο Βίλνιους της Λιθουανίας στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι αργά η γρήγορα θα επανακαθορίσουμε το πλαίσιο. Καλωσορίζω την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και είναι καλό που υπάρχει. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει ο ένας να ανταποκρίνεται στις κινήσεις καλής θέλησης του άλλου. Η Ελλάδα, τόνισε, έχει να συζητήσει μόνο ένα θέμα. Τα θέματα που βάζει η Τουρκία στο τραπέζι δεν είμαι διατεθειμένος να τα συζητήσω καθόλου. Συζητάμε μόνο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», είπε.

«Και να μην λύσουμε τα θέματα όμως δεν πρέπει να είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε περιβάλλον έντασης με συνεχείς προκλήσεις. Δεν διαπραγματεύομαι την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων μας και το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα αλλά και θα συνεχίσουμε τις ισχυρές μας συμμαχίες».

«Το τουρκικό προξενείο έκανε σκληρές παρεμβάσεις υπέρ δυο υποψηφίων»

Για το πότε ενημερώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Ροδόπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Να δούμε την μεγάλη εικόνα. Στην χώρα και στην Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και η πολιτική όλων των κομμάτων πρέπει να είναι πλήρους ενσωμάτωσης, δίνοντάς τους αν όχι ίσες, περισσότερες ευκαιρίες. Αυτή είναι η εθνική γραμμή. Η γραμμή της Τουρκίας είναι ακριβώς η ανάποδη. Ότι η μειονότητα είναι τουρκική και παιδιά ενός κατώτερου θεού».

«Σε αυτές τις εκλογές το τουρκικό προξενείο έκανε σκληρές παρεμβάσεις υπέρ δυο υποψηφίων στην Ξάνθη και στην Ροδόπη. Το ανέδειξαν μάλιστα πρώτα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την κουρτίνα δεν την τραβήξαμε εμείς. Υπήρξαν δυο ενημερώσεις, μια γενική και μια λεπτομερής μετά τις εκλογές, γιατί εκεί είχαμε πλήρη εικόνα, αλλά πριν την ανακήρυξη των συνδυασμών. Η Θράκη δεν πρέπει να είναι γαλάζια ή ροζ. Εγώ πήγα στην περιοχή της Ξάνθης, όταν ο πατέρας μου ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός και είδα την μπάρα με τα μάτια μου. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει τα παιχνίδια του προξενείου. Ένας τρόπος υπάρχει, να πουν οι δυο υποψήφιοι, ότι είναι Έλληνες πολίτες, που σέβονται την Συνθήκη της Λωζάνης».

Πρόσθεσε ότι όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, για το τι έγινε εκεί, είπε ακόμα. Είναι κρίμα είπε, να επιτρέπουμε αυτή την εργαλειοποίηση. Το μήνυμά μου δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Τουρκία.

Η ΕΥΠ θα παραμείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο

Για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος είπε, ότι θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και δεν θα έκανε αναθεώρηση μόνος του. Ανακοίνωσε, ότι θα γίνει ξεχωριστό υπουργείο Οικογένειας και θα γίνουν αλλαγές στο υπουργικό. Θα γίνει ανανέωση και θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες. Οι υπουργοί θα βρουν στο γραφείο τους έναν μπλε φάκελο με τον προγραμματισμό του χρόνου. «Θέλω στις 26 Ιουνίου να σηκώσουμε τα μανίκια» τόνισε.

Για την ΕΥΠ είπε, ότι θα μείνει στο πρωθυπουργικό γραφείο. Για το ΠΑΣΟΚ είπε, ότι στέκεται απέναντι και γι’ αυτό η αυτοδυναμία είναι ανάγκη, για να έχει η χώρα μια σταθερή κυβέρνηση. Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις και την μεγάλη διαφορά που παρουσιάζουν και τα περί παντοδυναμίας, απάντησε ότι κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός. Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη, είπε και πρόσθεσε ότι όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερη και η προσδοκία των πολιτών. Δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση, αλλά για κυβέρνηση, σημείωσε.

Για τα «παθήματα» της προηγούμενης τετραετίας που έγιναν μάθημα, είπε ότι πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί ειδικά σε ζητήματα με τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Η εντολή που λάβαμε είναι να προχωρήσουμε ακόμα πιο τολμηρά και όπου εντοπίζουμε λάθη, να τα διορθώνουμε. Δεν θα είμαι αλάθητος, αλλά δεν θα επαναλάβω τα ίδια λάθη. Ένα υψηλό ποσοστό δημιουργεί την ευθύνη, να είμαστε εμείς πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας. Η ευθύνη πέφτει σ εμάς και πρέπει να την διαχειριστούμε με υπευθυνότητα, κατέληξε.