Υπουργείο Εξωτερικών: Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη δεν συνάδει με το Κράτος Δικαίου

Υπουργείο Εξωτερικών: Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη δεν συνάδει με το Κράτος Δικαίου

Η αντίδραση της Αθήνας για την απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας

Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η απόρριψη σήμερα από την Ειδική Εισαγγελία της Αλβανίας της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του.

«Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του, δεν προκύπτει ότι συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συνεχίζει δε επισημαίνοντας ότι «δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φρέντι Μπελέρη ως Δημάρχου». Όπως αναφέρει ακόμη «η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη ήταν το θέμα σημερινής συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη με την Αλβανή ομόλογό του, Olta Xhaçka, στο Όσλο, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ».

Καταλήγοντας επισημαίνει, ότι «το υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του και, πέραν της διμερούς διάστασης του ζητήματος, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ».