Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Το σκορ του πρώτου αγώνα δεν μετράει και το ματς δεν έχει κριθεί

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Το σκορ του πρώτου αγώνα δεν μετράει και το ματς δεν έχει κριθεί

«Περισσότερες γυναίκες στο υπουργικό - Θα υπάρχει σημαντικό rotation»

Συνέντευξη στην εκπομπή «Το Πρωινό» στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Λιάγκα παραχωρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης δημιουργεί προσδοκίες και μια βαριά αίσθηση ευθύνης. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και ήταν επιβράβευση το αποτέλεσμα αλλά το βάρος θα πέσει στους ώμους μου.

Ερωτηθείς για το εύρος της νίκης και αν το έχει αντιληφθεί πραγματικά απάντησε: «Κράτησα για τον εαυτό μου την ικανοποίηση μιας μεγάλης νίκης αλλά μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους θέλω να πω ότι δεν είναι ρεβάνς και το σκορ του πρώτου αγώνα δεν μετράει και το ματς δεν έχει κριθεί. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να χαλαρώσει ούτε να καβαλήσει το καλάμι».

«Περισσότερες γυναίκες στο υπουργικό – Θα υπάρχει σημαντικό rotation»

Πίστευα πάντα ότι θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών και να πείσω και άλλους που δεν μας ψήφισαν το 2019 βλέποντας το έργο μας. Και έγινε αυτό. Ξεπεράσαμε τα ποσοστά του 2019 και τον αριθμό των ψήφων. Δεν περίμενα τις 20 μονάδες διαφορά αλλά δεν κοίταζα και τι κάνει η αντιπολίτευση.

Θέλω είπε ακόμα να έχω μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κανείς δεν θα ήθελε μια κυβέρνηση ασταθή. Η ΝΔ μπορεί να ενσωματώσει και στελέχη από άλλους χώρους και είναι αρκετοί οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές.

Για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο και αν το έχει στο μυαλό του και πόσο ρόλο παίζει η σταυροδοσία, τόνισε: Το επόμενο υπουργικό θα έχει περισσότερες γυναίκες, θα υπάρχει μεγάλη εναλλαγή θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο υπό την προϋπόθεση ότι θα μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Θέλω να ξέρω ότι ο άνθρωπος που θα τοποθετήσω σε μια θέση θα μπορεί να κάνει την δουλειά. Δεν μετράει τόσο πολύ στο μυαλό μου η σταυροδοσία. Αυτές οι κάλπες είναι με λίστα και όχι με σταυρούς. Η πρόθεσή μου είναι να υπάρξει σημαντικό rotation.

«Έτοιμα ήδη τα δυο πρώτα νομοσχέδια – Με έχουν στοχοποιήσει εμένα και την οικογένειά μου»

Με προσωπικές επιθέσεις δεν μπορεί κανείς να κάνει πολιτική και οι εξυπνάδες και η στοχοποίηση δεν συνιστούν πολιτική, είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενο στοχοποίησης.

Σημείωσε ότι πολλά από τα κόμματα αποκαλύφθηκε ότι έχουν κρυφή ατζέντα και ίσως γι’ αυτό επιλέγουν την προσωπική στοχοποίηση του αντιπάλου και τα fake news.

Ερωτηθείς αν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ είναι πιθανόν να μην είναι καλά διαβασμένα είπε: όταν επαναλαμβάνεται διαρκώς και από τον Τσίπρα ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε το νερό που είναι ψέμα είναι στρατηγική. Εδώ δεν συζητάμε για αμάθεια ή για ασχετοσύνη. Πρέπει να μας εξηγήσουν που θα βρουν τα λεφτά. Τώρα που πιέζονται αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα των φόρων και το είδαμε με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου και με το ΠΑΣΟΚ τώρα που ψελλίζει ότι θα αυξήσουν φόρους. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αγαπούν την υπερφορολόγηση.

Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το πώς θα δουλεύει η φορολογία.

Έχουμε ήδη έτοιμα τα πρώτα μας νομοσχέδια και το πρώτο μας θα είναι η επικαιροποίηση του επιτελικού κράτους. Πως οργανώνεται το κράτος, θα υπάρξει και νέο υπουργείο Κοινωνικής και Στεγαστικής πολιτικής και το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι οικονομικό.

Για την ακρίβεια είπε ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει και πως το Καλάθι του Νοικοκυριού έχει δουλέψει και τα έκτακτα επιδόματα δεν είναι μόνιμη λύση αλλά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα όπως η αύξηση των μισθών και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Μου έκανε παράπονα ο Κουτσούμπας που είπα ότι θα έπινα μπύρα μαζί του. Μου είπε εμείς πίνουμε μόνο ρακές», είπε απαντώντας στο ερώτημα που του είχε τεθεί και παλαιότερα με ποιον πολιτικό αρχηγό θα έβγαινε.

«Το πώς ο Τσίπρας μεταβολίζει την ήττα αφορά τον ίδιο»

Για το τι θα έλεγε στον Αλέξη Τσίπρα αν τον ρωτούσε τι θα έκανε μετά την ήττα είπε: Είναι 15 χρόνια αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς βιώνει και πώς μεταβολίζει μια ήττα αφορά τον ίδιο και το κόμμα του. Αν με ρωτάς αν θα πρέπει να δώσει και αυτή τη μάχη είπε ότι δεν θα πει δημόσια την άποψή του και άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα έφευγε. Το ζήτημα δεν είναι τόσο η προσωπική επιλογή αλλά ποιο είδος πολιτικής πρεσβεύει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το κόμμα του ακολουθεί μια προοδευτική πολιτική και αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει για τα άτομα με αναπηρία. Έχουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο και ειδικά τον αποκλεισμένο, τόνισε και αναφέρθηκε και στα όσα έχουν γίνει για τους άστεγους. Για τους ανθρώπους που όπως είπε ήταν «αόρατοι» για την κοινωνία.

Είμαι ένας κεντροδεξιός φιλελεύθερος πολιτικός, τόνισε όταν του ζητήθηκε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του.

«Υπάρχει αναταραχή στην κεντροαριστερή πολυκατοικία»

Για την παντοκρατορία που του καταλογίζουν είπε: Όταν αυτό ακούγεται από το ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον παράξενο. Έχουν κερδίσει πάνω από 3 φορές με πάνω από 40%. Παντοδύναμος είναι ο λαός είπε και σημείωσε ότι είναι ανοικτός σε συναινέσεις. Εγώ είμαι καθαρός και δεν έχω κρυφή ατζέντα. Δεν έχω δυσκολία να πάω κόντρα στην κοινή γνώμη αν θεωρώ ότι κάτι είναι λάθος, πρόσθεσε. Εκτίμησε ότι υπάρχει αναταραχή στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και ερίζουν για το ρετιρέ αλλά δεν ψηφίζουμε για αντιπολίτευση αλλά για κυβέρνηση.

«Ο Ερντογάν δεν μου είναι άγνωστος αλλά δεν είμαι αφελής»

Ούτε χάρηκα ούτε στενοχωρήθηκα με την επανεκλογή Ερντογάν αλλά τον γνωρίζω δεν μου είναι άγνωστος. Εκτίμησε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία θα κάνει μια στροφή προς την Δύση. Δεν είμαι όμως αφελής, είπε, και τόνισε ότι τα σύνορα θα εξακολουθούν να φυλάσσονται όπως και η θάλασσα και ο φράχτης στον Έβρο θα γίνει και θα χτίσουμε συμμαχίες. Αυτή η πολιτική μας θα συνεχιστεί, τόνισε.

«Δεν κοιμάσαι ποτέ τελείως ήσυχος είπε ακόμα γιατί αν χτυπήσει το τριψήφιο στο σπίτι δεν θα είναι ποτέ για καλό» – Το βράδυ της 21ης Μαΐου δεν κοιμήθηκα πολύ

Πολλά από αυτά που λέγονται εγώ έχω την εμπειρία να την αντιμετωπίζω αλλά δεν ισχύει και για τα παιδιά και την οικογένεια αλλά καλό είναι να μην αναπαράγουμε τέτοιου είδους στερεότυπα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη φήμη που τον ακολουθεί ότι δεν είναι γουρλής.

Φυσικά και συζητώ όλα τα σοβαρά ζητήματα με την Μαρέβα γιατί ξέρω ότι θα μου πει την γνώμη της πραγματικά αλλά στο τέλος την απόφαση φυσικά θα την πάρω εγώ, τόνισε

Και πρόσθεσε ότι η σύζυγός του έχει συναισθηματική νοημοσύνη. Είμαι τυχερός που έχω τρία καταπληκτικά παιδιά είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα κοντά στην πολιτική.

Τα παιδιά μου δεν ξέρω τι θα θελήσουν να κάνουν στο μέλλον. Ούτε θα τα προτρέψω ούτε και θα τα αποτρέψω αλλά θα τους θέσω έναν όρο, να έχουν δουλέψει πρώτα πριν ασχοληθούν με την πολιτική.

Είναι μια δύσκολη δουλειά αλλά σου δίνει ικανοποίηση όταν μπορείς να πηγαίνεις τα πράγματα μπροστά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την θέση του πρωθυπουργού.

«Η μεγάλη μου ικανοποίηση είναι ότι η χώρα είναι καλύτερα από ότι ήταν», τόνισε.

«Δεν κοιμάσαι ποτέ τελείως ήσυχος είπε ακόμα γιατί αν χτυπήσει το τριψήφιο στο σπίτι δεν θα είναι ποτέ για καλό», τόνισε. Είπε ακόμα ότι είναι δύσκολο να τον κοροϊδέψουν οι υπουργοί του γιατί γνωρίζει καλά τα χαρτοφυλάκιά τους.

Πρόσθεσε ότι μπαίνοντας στην πολιτική δεν φανταζόταν ότι θα γίνει πρωθυπουργός ενώ για το μετά είπε ότι θα ήθελε να διδάξει.

Για το αν έχει βάλει χρονικό όριο και πότε θα εγκαταλείψει την πολιτική είπε ότι ένα είναι βέβαιο ότι «οι καριέρες τελειώνουν και καλό είναι να φεύγεις με τους δικούς σου όρους». «Όταν μάζεψα τα πράγματά μου και έφυγα από το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να είμαι ψυχολογικά έτοιμος και για να μην ξαναγυρίσω. Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα και πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα».

Για την παραμονή των εκλογών είπε ότι θα δειπνήσει με την οικογένειά του και την επομένη θα ψηφίσει. Το βράδυ της 21ης Μαΐου δεν κοιμήθηκα πολύ, είπε αλλά συνήθως κοιμάται 6 με 7 ώρες.

Η αριθμητική της ενισχυμένης αναλογικής αυξάνει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Μπορεί να έχουμε 7 κόμματα στην Βουλή και να συμβεί αυτό.

Έχω πάει πολλές φορές στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη με τον γιο μου ήταν κάτι το οποίο είχα προγραμματίσει. Η εκκλησία δεν μπλέκει και δεν μπορεί να μπλέκει στα κοσμικά τόνισε ακόμα. Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να αποδώσουμε μεγάλη σημασία στο ζήτημα αυτό γιατί τα μηνύματα έχουν σταλεί από τους καθ’ ύλην αρμόδιος και αυτή είναι και η άποψη του Πατριάρχη ο οποίος είναι ο πνευματικός ηγέτης του Αγίου Όρους. Θα κάνω μια διανυκτέρευση εκεί. Είναι βαθιά προσωπική η σχέση μου με την θρησκεία και δεν την διαφημίζω.

«Τα Τέμπη ήταν ένα σοκ και μια βαθιά τραυματική εμπειρία για μένα – Ότι και να πω δεν είναι βάλσαμο για τους γονείς»

«Ήταν ένα σοκ και μια βαθιά τραυματική εμπειρία για μένα και από την πρώτη στιγμή ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογεί. Όσο μπορούσαμε προσπαθούσαμε να επιταχύνουμε μια βαθιά προβληματική σύμβαση. Η δική μου υποχρέωση είναι να διασφαλίσω ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Οι εκλογές δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Εγώ συναντώ συχνά γονείς που μου ζητούν δυο πράγματα: δικαιοσύνη και να μην ξαναγίνει. Δεν τελειώνει επειδή μηδενίσαμε το κοντέρ και πάμε σε νέα θητεία».

Για το αν θα αισθανθούν δικαιωμένοι είπε: οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τα παιδιά τους δεν υπάρχει χειρότερο από αυτό και μεγαλύτερη τραγωδία. Ότι και να πω δεν είναι βάλσαμο. Δεν είναι μια απώλεια που μπορεί να ξεπεραστεί αλλά με περίσσευμα αξιοπρέπειας σου λένε φρόντισε να μην ξανασυμβεί αυτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι υπήρξαν ανθρώπινα λάθη και ένα συστημικό. Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι.